Symboly Slovenského štátu v súčasnosti

Podujatie Bratislava

Symboly Slovenského štátu v súčasnosti

Dvojkríže, trikolóry, vlajky, lebky, Svätá rodina v jasličkách, vianočné oblátky. Symboly reprezentujú abstraktné myšlienky a vyvolávajú emócie, nebývajú však jednoznačné. Ešte komplikovanejšie je to so štátnymi symbolmi, ktoré majú vypovedať o charaktere štátu a jeho obyvateľov - môžu vyvolávať spojenie ale aj rozdelenie. Pochody a prejavy krajnej pravice na Slovensku sú na symboloch založené. Nakoľko nebezpečný je návrat symboliky fašistického Slovenského štátu na verejné fóra? Čo je skryté a čo už otvorené propagovanie neznášanlivosti?

Diskutovať budú historik a odborník na problematiku fašizmu Jakub Drábik z Historického ústavu SAV, kunsthistorička Lenka Kukurová, aktivista Robo Mihály a bloger monitorujúci pravicových extrémistov Ján Benčík. Predvianočnú atmosféru prinesie pečenie a ochutnávka oblátok v podaní umelcov Moniky a Bohuša Kubinských, ktorí do Kunsthalle prinesú svoj nový projekt s názvom EXXKLUZIV.

V umeleckej tvorbe výtvarníkov strednej generácie – maliarky Moniky Kubinskej a jej manžela, sochára Bohuša Kubinského sa popri klasických výtvarných médiách nezriedka objavujú aj vyslovene „nevýtvarné“ materiálové polohy.
Vo svojom najnovšom projekte EXXKLUZIV sa k umeleckej látke priblížili z perspektívy happeningu a politicky angažovaného umenia. Na pomoc si zavolali ľudový relikt – domácu výrobu oblátok.

Východiskom pre tento interaktívny projekt sa stal priemyselne vyrábaný prístroj na výrobu oblátok – elektrický oblátkovač Exkluzív, ktorý vo svojej bizarnej podobe môže pôsobiť takmer ako svojbytný výtvarný objekt (ready-made). Autori sa cez jeho „ľudový“ vzhľad a cez insitný výber motívov oblátok prepracovali k výrazu „pokriveného vkusu“ a manipuláciou razníc oblátkovača ho vytrhli z romantického predvianočného kontextu, aby ho konfrontovali s kritickými javmi v súčasnej spoločnosti

Projekt EXXKLUZIV vznikol s podporou Fondu pre podporu umenia a premiérovo bol uvedený v centre BANSKÁ ST A NICA Contemporary, ktorý je partnerom projektu.

17.30 happening Bohuša a Moniky Kubinských EXXKLUZIV, pečenie vianočných oblátok so zmiešanou symbolikou
18.00 – 19.30 panelová diskusia spojená s premietaním krátkych videí Tomáša Rafu a následnou diskusiou s publikom

14. 12. 2016 (streda)
17:30 - 19:30 hod.
Kunsthalle KLUB
Vstup voľný

Miesto konania podujatia: Kunsthalle Bratislava, Nám SNP 12, Bratislava
Dátum začiatku podujatia: 14. Decembra 2016 17:30
Dátum ukončenia podujatia: 14. Decembra 2016 19:30
Pravdepodobné súradnice: 48.1453N 17.1118E

Prípadné zmeny si preverte na webe podujatia Symboly Slovenského štátu v súčasnosti

Fotografie
Podobné podujatia
🕉 Stojí meditácia za to?
Overené podujatie🕉 Stojí meditácia za to?
Brighter Life Centre BRATISLAVA, Bratislava
Žiadny obrázok
Overené podujatieLetná jazzová dielňa 2024
Štátne Konzervatórium, Bratislava