Taliansky film – Od estetiky neorealizmu k Veľkej nádhere

Podujatie Bratislava

Taliansky film – Od estetiky neorealizmu k Veľkej nádhere

Film Veľká nádhera režiséra Paola Sorrentina je zaujímavým príspevkom do diskusie o histórii kinematografie. Vťahuje totiž do hry nielen zaujímavú tému mondénneho života plného okázalých večierkov vyššej spoločnosti v Ríme, ale taktiež sa otvorene a pozitívne hlási k odkazu Sladkého života Federica Felliniho, negatívne sa vymedzuje voči neorealizmu. Veľká nádhera je film, v ktorom sa odráža nielen súčasné spoločenské dianie, ale aj podstatná časť talianskej kultúry poznačená tradíciou kresťanstva, ale aj cirkusom, kabaretom, karnevalom, typickou operou a buffonádou.

Prednáška estetika filmu Mgr. Juraja Oniščenka PhD. z Katedry estetiky na FiF UK sa koná v rámci 17. týždňa talianskeho jazyka vo svete a uskutoční sa v slovenskom jazyku. Film Veľka nádhera si môžete pozrieť v Kine Lumière dňa 20. 10. o 18:15 hod.

Il film la Grande bellezza del regista Paolo Sorrentino rappresenta un contributo fondamentale della storia della cinematografia mondiale. Questo lavoro coinvolge non soltanto la vita mondana piena di feste pompose della borghesia romana, ma fa riferimento anche a La dolce vita di Federico Fellini - apertamente e in maniera positiva, distaccandosi dal neorealismo. La grande bellezza parla non soltanto degli attuali avvenimenti sociali, ma descrive anche una parte sostanziale della cultura italiana influenzata dal cattolicesimo, dalla tradizione del carnevale, dal circo, dall’Opera classica e in generale dallo spettacolo.

La conferenza del dr. Juraj Oniščenko, docente alla Catedra di estetica della Facoltà di Filosofia dell'Università Comenius si svolge in lingua slovacca e precede la proiezione del film La grande bellezza al Cinema Lumière, il 20 ottobre alle 18:15.

Miesto konania podujatia: Istituto Italiano di Cultura di Bratislava, Kapucínska 7, Bratislava
Dátum začiatku podujatia: 18. Októbra 2017 18:30
Dátum ukončenia podujatia: 18. Októbra 2017 19:30
Pravdepodobné súradnice: 48.1446N 17.1044E

Prípadné zmeny si preverte na webe podujatia Taliansky film – Od estetiky neorealizmu k Veľkej nádhere

Meno organizátora: Istituto Italiano di Cultura di Bratislava
Fotografie
Podobné podujatia
RAPUNSEL NA VLÁSKU
Overené podujatieRAPUNSEL NA VLÁSKU
Mestské kultúrne stredisko, Modra
RAPUNSEL NA VLÁSKU
Overené podujatieRAPUNSEL NA VLÁSKU
Mestské kultúrne stredisko, Modra