Tanečný Halloween

Podujatie Košice

Žiadny obrázok
Pridať do môjho kalendára
Iné podujatia, Kultúra, Stretnutia a zrazy
Web organizátora:
www.vymenniky.sk
Ďalšie podujatia v meste Košice
Podrobnejšie informácie: vymenniky@k13.sk

10. novembra od 17.00 do 20.00

Vstupné: zadarmo, tombola – 50 centov


Osláv čaro jesene tancom vo Výmenníku Jegorovovo. Iveta Lukšová, ktorá je lektorkou Orientálneho tanca, chce návštevníkom ukázať , že Halloween nemusí byť len komerčným sviatkom.

„Je to trochu aj o tolerancii medzi ľuďmi a ich nejakom duchovnom presvedčení. Majme radi každého, taký aký je, a nesúďme ho pre jeho vieru či presvedčenie,“ vysvetlila Iveta Lukšová.

V rámci podujatia bude prebiehať aj výstava Šikovné ruky Furče. Svoje práce vystavia ženy tvoriace techniku patchworku a frivolitiek vo výmenníku. Výstava odzrkadlí tvorivosť a šikovnosť žien, ktoré svojím umením obohacujú život svojimi umeleckými dielkami – frivolitkovou krajkou a patchworkom. Vernisáž výstavy začne o 16.30. 

Frivolitkovanie je stará technika ručnej práce, ktorá pozostáva z čipky tvorenej drobnými uzlíčkami. Táto technika sa však výraznejšie začala rozvíjať až začiatkom 19. storočia. Je známa pod medzinárodne zaužívaným názvom „frivolité“ (frivolitás, occhi, tatting). Jej základom je vytváranie a spájanie uzlíkov, z ktorých sa vytvárajú základné prvky  „slzička“ a „oblúčik“. Spájaním týchto dvoch prvkov v mnohých rôznych kombináciách vznikajú nádherné čipky.

Patchwork  je  technika zošívania malých i väčších kúskov látok tak, že spolu vytvárajú väčšie geometrické vzory. Využívajú sa zvyšky látok, odstrižky alebo látky z obnosených šiat, najčastejšie látok bavlnených. V minulosti to bola ručná práca – ihla, nitka, zvyšky látok, vlastná fantázia a šikovné ruky žien. Dnes sa používajú aj šijacie stroje.

 

Kontakt:

Miroslava Danková / kultúrny mediátor Výmenníka Jegorovovo

0908 965 273 / miroslava.dankova@k13.sk

Meno organizátora: Výmenníky
Fotografie
Podobné podujatia
TICHÁ NOC
Overené podujatieTICHÁ NOC
Historická radnica, Košice
AMARI ROMAŇI ČHIB - Naša rómčina
Overené podujatieAMARI ROMAŇI ČHIB - Naša rómčina
Tabačka Kulturfabrik, Gorkého 2, Košice, Košice
Lužifčák naživo v Košiciach
Overené podujatieLužifčák naživo v Košiciach
Historická radnica, Košice
TICHÁ NOC
Overené podujatieTICHÁ NOC
Historická radnica, Košice
AMARI ROMAŇI ČHIB - Naša rómčina
Overené podujatieAMARI ROMAŇI ČHIB - Naša rómčina
Tabačka Kulturfabrik, Gorkého 2, Košice, Košice