To najlepšie čo doma máme - Mária Terézia na Zvolenskom zámku

Podujatie Zvolen

Žiadny obrázok
Pridať do môjho kalendára
Kultúra, Prednášky, besedy, kurzy
Web organizátora:
www.sng.sk
Ďalšie podujatia v meste Zvolen
Slovenská národná galéria pripravila pre svojich návštevníkov na Zvolenskom zámku cyklus kurátorských výkladov pod názvom To najlepšie, čo doma máme. Ide o pravidelný cyklus špecializovaných výkladov, v rámci ktorého kurátori Slovenskej národnej galérie raz mesačne predstavia dielo, ktoré vo svojom zbierkovom fonde považujú za najzaujímavejšie. V januári privítame kurátorku Zbierky umenia baroka a Zbierky ikon Slovenskej národnej galérie Katarínu Kolbiarz Chmelinovú.

 

Mária Terézia ako kráľovná Uhorska

V  roku 2017 sme si pripomenuli 300 rokov od narodenia Márie Terézie (1717 – 1780), mimoriadnej panovníčky spojenej bezprostredne aj s naším územím a dejinami. Vlády sa ujala po otcovej smrti v roku 1740 a napriek neľahkej situácii sa jej ju podarilo udržať, stať sa rešpektovanou osvietenou vládkyňou a napokon i jednou z kľúčových osobností európskej politiky 18. storočia. Jej podobu s korunovačnými insígniami sprítomňuje aj vystavený monumentálny reprezentačný portrét identifikovaný na aukcii v roku 2016 a následne na výstave vo viedenskom Belvederi v roku 2017 ako práca Franza Antona Palka (1717 – 1766) z obdobia krátko po polovici 18. storočia. V silnej generácii viedenských portrétistov ho možno považovať za vážneho konkurenta, dvorného maliara a riaditeľa Viedenskej akadémie výtvarných umení, Martina van Meytens (1695 – 1770). S jeho prejavom zviazanú podmanivú maľbu Márie Terézie poskytla Slovenskej národnej galérii ako dlhodobú zápožičku Zbierka Linea, Bratislava.

 

Katarína Kolbiarz Chmelinová

Kurátorka zbierok starého umenia

 

Od roku 2000 pracuje ako kurátorka Zbierky umenia baroka a Zbierky ikon slovenskej národnej galérie. Zároveň je od roku 2001 zamestnaná ako odborná asistentka a od roku 2012 ako vedúca Katedry dejín výtvarného umenia Filozofickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave. Profesne sa koncentruje na výskum sochárstva a maliarstva raného novoveku v strednej Európe.

Meno organizátora: SNG Zvolenský zámok
Fotografie
Podobné podujatia
Koncert ku dňu matiek
Overené podujatieKoncert ku dňu matiek
Dom kultúry Podborová, Zvolen
TICHÁ NOC
Overené podujatieTICHÁ NOC
Aula SZU, Banská Bystrica
Koncert ku dňu matiek
Overené podujatieKoncert ku dňu matiek
Dom kultúry Podborová, Zvolen
Godzone konferencia 2024 - Spolu
Overené podujatieGodzone konferencia 2024 - Spolu
Športová hala Štiavničky, Banská Bystrica