Tomáš Belko - Malebné Podpoľanie

Podujatie Detva

Tomáš Belko
Podpoľanie dokáže chytiť za srdce na prvý pohľad. Kopcovitá krajina na južnom úpätí Poľany je popretkávaná líniami terasovitých polí s roztrúsenými usadlosťami všade na okolí. Obraz zabudnutého Slovenska, ktorý tu sčasti pretrval dodnes. Príroda stvorená v dávnej minulosti sopečnou činnosťou, následne pretvorená človekom do súčasnej malebnej podoby.
 
Podpolianske scenérie okúzlia človeka v každom ročnom období. Obzvlášť nádherná je hriňovská jar, ktorej dominujú snehobiele koruny rozkvitnutých čerešní na pozadí zazelenaných polí. Jeden z najkrajších výhľadov na lazy je z vrchu Javorinka. Poskytuje široký pohľad na zvlnené polia lemované cestami s množstvom lazníckych usadlostí. Celkovú panorámu dotvára novodobý kostol na Raticovom vrchu, z ktorého sa v kontraste s okolitými lazmi stala dominanta krajiny.
 
Pohľady na šachovnice hriňovských polí nám pripomínajú odvekú pracovitosť a skromného ducha našich predkov, ktorí tu žili. Ich odkaz nájdeme aj prostredníctvom tradičnej ľudovej kultúry v podobe piesní, tanca, kroja a ľudovej architektúry. Prícestné vyrezávané kríže, bohato zdobené pestrými farbami a ornamentmi, dodnes pripomínajú dávne majstrovstvo drevorezby. Rovnako aj pôvodné podpolianske drevenice osamote stojace v dokonalej harmónií s okolitým vidieckym prostredím.
 
Ako rodákovi z Detvy mi Podpoľanie učarovalo nielen svojou výnimočnosťou ale aj tým, že je mojím domovom. Spočiatku som fotografoval najmä zo zvedavosti v snahe čo najlepšie spoznať kraj, v ktorom žijem. Neskôr sa u mňa čoraz viac prehlboval záujem o zaznamenanie tohto ojedinelého kúta Slovenska. Napokon sa Podpoľanie pre mňa stalo takmer nevyčerpateľnou inšpiráciou.
Táto výstava predstavuje výber z mojich fotografii zozbieraných za posledných niekoľko rokov. Nájdete v nej rôznorodé premeny Podpoľania počas ročných období a rôzne prvky ľudovej kultúry. Ostáva nám veriť, že Podpoľanie si svoj vzácny charakter zachová aj naďalej a bude tak pripomínať stratený ráz Slovenska aj budúcim generáciám. 
Meno organizátora: Dom umenia Arteska
Fotografie
Podobné podujatia
Koncert ku dňu matiek
Overené podujatieKoncert ku dňu matiek
Dom kultúry Podborová, Zvolen
TICHÁ NOC
Overené podujatieTICHÁ NOC
Aula SZU, Banská Bystrica
INVALID PRODAKŠN
Overené podujatieINVALID PRODAKŠN
EPOS Sandokan, Veľký Krtíš
MADUAR 90's PARTY - Žiar nad Hronom
Overené podujatieMADUAR 90's PARTY - Žiar nad Hronom
Park Š. Moysesa, Žiar nad Hronom
Žiadny obrázok
Overené podujatieViete, čo znamená protokol, etiketa, bontón, "chochmes"?
Verejná Knižnica Mikuláša Kováča, pobočka Centrum, Banská Bystrica