TOTO! JE KABINET ILUSTRÁCIE IX. JOZEF CESNAK, MARIÁN ORAVEC — Alfred Hitchcock a Traja pátrači

Podujatie Banská Štiavnica

Žiadny obrázok
Pridať do môjho kalendára
Kultúra, Výstavy a veľtrhy
Web organizátora:
www.muzeumbs.sk
Ďalšie podujatia v meste Banská Štiavnica
Podrobnejšie informácie: galeria@muzeumbs.sk

Slovenské banské múzeum- Galéria Jozefa Kollára a TOTO! je galéria srdečne pozývajú na vernisáž výstavy TOTO! JE KABINET ILUSTRÁCIE IX. JOZEF CESNAK, MARIÁN ORAVEC — Alfred Hitchcock a Traja pátrači, ktorá sa uskutoční 21.júna 2019 o 17:00 hod., Nám. Sv. Trojice 8, Banská Štiavnica.

Záhadné bolo už to, že tieto knižky sa vôbec vydali: v 70. rokoch, keď všetko bolo štátne, sa na pultoch kníhkupectiev objavili detektívky pre deti – o troch chlapcoch, ktorí si v garáži za domom založili súkromnú agentúru a pod heslom „vypátrame všetko“ začali riešiť tie najbizarnejšie tajomstvá: strašidelného zámku, zajakavého papagája, šepkajúcej múmie, aj ostrova kostier či kašľajúceho draka. Jupiter Jones, Peter Crenshaw a Bob Andrews z Rocky Beach boli takí veľkí, či skôr takí malí ako ich čitatelia a mali (či vlastne stále majú) neuveriteľne silnú chuť premýšľať, skúmať, pátrať, pýtať sa na súvislosti.

Najskôr tie príbehy písal Robert Arthur, neskôr prevzali štafetu William Arden, M. V. Carey, Nick West, Marc Brandel a desiatka ďalších spisovateľov. (Nenechajte sa pomýliť – meno Alfreda Hitchcocka na obálke bolo skôr marketingovým ťahom, ktorý ku knihám priťahoval pozornosť, do ich obsahu vôbec nezasahoval.)

Tie príbehy by sa však medzi množstvom iných možno stratili, keby ich na Slovensku nesprevádzali špičkové ilustrácieJozefa Cesnaka a neskôr Mariána Oravca. Čierno-biela kreácia, so šplechom jednej farby, dokonale prepracované, jemné ťahy perom vytvorili nezameniteľný visual, ktorý príbehy roky odlišoval od iných na pultoch. Obaja autori pracovali podobne: viedli čitateľa po príbehu, zvyšovali napätie: „aj vidím, nielen čítam a predstavujem si“, dopĺňali jeho fantáziu,doslova posúvali príbeh.

Originály týchto ilustrácií stojí za to vidieť. Od 21. 6. do 29. 9. 2019 v Galérii Jozefa Kollára v Banskej Štiavnici.

Info: www.muzeumbs.sk, galeria@muzeumbs.sk, 045/691 34 31

 Výstavu z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Meno organizátora: Slovenské banské múzeum-Galéria J. Kollára, TOTO! je Kabinet ilustrácie
Fotografie
Podobné podujatia
Koncert skupiny Vidiek
Overené podujatieKoncert skupiny Vidiek
Resla Residence, Banská Štiavnica
TICHÁ NOC
Overené podujatieTICHÁ NOC
Aula SZU, Banská Bystrica
Koncert ku dňu matiek
Overené podujatieKoncert ku dňu matiek
Dom kultúry Podborová, Zvolen
Žiadny obrázok
Overené podujatieViete, čo znamená protokol, etiketa, bontón, "chochmes"?
Verejná Knižnica Mikuláša Kováča, pobočka Centrum, Banská Bystrica