Trnavská hudobná jar 2018 - Duchovná hudba Veľkej Británie II.

Podujatie Trnava

Trnavská hudobná jar 2018 - Duchovná hudba Veľkej Británie II.

TRNAVSKÁ HUDOBNÁ JAR 2018
50. ročník festivalu klasickej hudby

Pondelok, 9. apríl 2018, 20.00
Bazilika sv. Mikuláša v Trnave
DUCHOVNÁ HUDBA KATEDRÁL VEĽKEJ BRITÁNIE II.
Zbor Katedrály Panny Márie v Edinburgu / Škótsko
Duncan Ferguson – dirigent
G. F. Händel, G. Fauré, B. Britten, F. Poulenc

Vstupné: dospelí 6 Eur
Zľavnené vstupné: študenti a dôchodcovia 3 Eur

Medzinárodný festival klasickej hudby Trnavská hudobná jar je najstarší a najvýznamnejší festival klasickej hudby v Trnave. Vznikol v čase politického odmäku v bývalom Československu, v roku 1969. Za 49 rokov existencie tohto podujatia sa na festivale predstavilo množstvo významných hudobných telies (Slovenská filharmónia, Belehradská filharmónia, Komorný orchester B. Warchala, Musica aeterna, Solamente naturali, The Cathedral Choir Sheffied atď.) a sólistov (Svjatoslav Richter, David Oistrach, Stephen Stubbs, Eva Blahová, Peter Michalica, David di Fiore atď.).
Od roku 2012 festival organizuje mesto Trnava v spolupráci s Bachovou spoločnosťou na Slovensku. V rámci 50. ročníka si budú môcť poslucháči vypočuť 8 koncertov v rôznych koncertných a chrámových priestoroch Trnavy (bazilika sv. Mikuláša, Kostol sv. Jakuba, Evanjelický kostol, koncertná sála Marianum, Zrkadlová sála divadla Jána Palárika). Festival finančne podporil Fond pre podporu umenia a Trnavský samosprávny kraj.
Otvárací koncert sa bude konať v stredu 28. 3. vo Veľkom týždni. Obsah bude reflektovať na atmosféru tohto obdobia. Zároveň to bude koncert venovaný 110. výročiu Oĺiviera Messiaena. Zaznie jeho Kvarteto na koniec časov a ako premiéra kvarteto Les signes de la mémoire Petra Machajdíka v podaní Z. Biščákovej, J. Tomku, A. Gála a M. Adámeka. Recitovať bude Kamil Mikulčík.
Na samostatných koncertoch sa predstavia tri významné zborové telesá, Zbor Katedrály sv. Petra v Exeteri (7. 4.), Zbor Katedrály Panny Márie v Edinburgu (9. 4.) a Bachchor Köthen (11. 5.). Klavírny recitál v nedeľu 29. 4. bude patriť svetoznámemu Eugenovi Indjičovi z Paríža v unikátnej historickej sále Marianum. Na historických organoch baziliky sv. Mikuláša zahrá taliansky virtuóz Giulio Mercati 31. 5. Duchovná hudba dvoch trnavských spolužiakov je titul koncertu, na ktorom si pripomenieme 60. výročie úmrtia M. Schneidra-Trnavského. Pod vedením vynikajúceho maďarského dirigenta a zbormajstra Tamása Bubna si publikum 10. júna vypočuje Missu brevis Zoltána Kodályho (s Martinom Bakom za organom) a Missu Ssimi Cordis Jesu Schneidra-Trnavského v podaní sólistov, Miešaného speváckeho zboru Tirnavia a Trnavského komorného orchestra. Nad týmto koncertom prevzal záštitu trnavský arcibiskup Mons. Ján Orosch. Stará hudba zaznie v podaní Lujzy Markovej (čembalo) a Delphine Leroy (baroková flauta) na záverečnom koncert 15. 6. v evanjelickom kostole.

MESTO TRNAVA, BACHOVA SPOLOČNOSŤ NA SLOVENSKU
Festival z verejných zdrojov podporil
Fond na podporu umenia – hlavný partner festivalu

Miesto konania podujatia: Bazilika Svätého Mikuláša, Trnava
Vstupenky: https://www.ticketportal.sk/Event/DUCHOVNA_HUDBA_KATEDRAL_VELKEJ_BRITANIE_II
Dátum začiatku podujatia: 9. Apríla 2018 20:00
Dátum ukončenia podujatia: 9. Apríla 2018 22:00
Pravdepodobné súradnice: 48.3789N 17.5894E

Prípadné zmeny si preverte na webe podujatia Trnavská hudobná jar 2018 - Duchovná hudba Veľkej Británie II.

Meno organizátora: Zaži v Trnave
Fotografie
Podobné podujatia