Týždeň nórskeho lososa

Podujatie Bratislava

Celosvetovo preslávená delikatesa – nórsky losos – bude mať u nás svoj týždeň, aby sa každý mohol ponoriť do výnimočných variácií tejto super zdravej a zároveň tak chutnej ryby.

V rámci Týždňa nórskeho lososa, ktorý u nás organizuje veľvyslanectvo Nórskeho kráľovstva spolu s Norwegian Seafood Council, bude mať v termíne od 2. do 9. decembra v bratislavskom hoteli Sheraton, japonskej reštaurácii Benihana a vo všetkých predajniach veľkoobchodu METRO každý možnosť vyskúšať si rôzne variácie ryby s ružovým mäsom, ktorá prospieva k fyzickému aj duševnému zdraviu. Cieľom akcie je dovoliť širokej verejnosti preniknúť do tajov života a chuti výnimočného morského „pokladu“. Pretože nórsky losos je oveľa viac ako len ryba.

Vláda severskej krajiny urobila veľa opatrení, aby boli pre chov a lov nórskeho lososa vytvorené ideálne prírodné podmienky a zároveň aby rybolov neohrozil počty jedincov. Denno-denne sa na celom svete servíruje 14 miliónov jedál z nórskeho lososa, celkovo sú plody mora druhým najväčším vývozným artiklom Nórska po rope a zemnom plyne. Aj obľúbené lososové sushi svet pozná iba vďaka Nórom. Stalo sa tak v 80-tych rokoch minulého storočia, kedy prišla do Japonska nórska delegácia s cieľom presvedčiť sushi majstrov, aby pochúťku z ryže vyskúšali s lososom. Prehovorili ich a dnes je losos celosvetovo najobľúbenejšia sushi ryba.

Losos je však populárny aj vďaka tomu, že znižuje stres, pomáha pri depresii a pri prevencii kardiovaskulárnych ochorení. Napriek tomu, že ide o mastnú „tučnú“ rybu, jej tuk prospieva zdraviu - je tak ideálna aj pri redukčnej diéte. Navyše sa dá pripraviť na stovky rôznych spôsobov. Ako jediná potravina totiž obsahuje dokonale vyvážený pomer zdravých proteínov, morských omega-3 mastných kyselín, vitamínov D a B12, jódu a selénu. Tak sa tiež ponorte do jeho chuti a doprajte sebe aj svojim najbližším túto zdravú a navyše lahodnú morskú delikatesu!

Viac informácií o nórskom lososovi a jeho pozitívnych účinkoch nájdete aj na http://en.seafood.no/ alebo http://nifes.no/en/pregnant-women-eat-seafood/.

Fotografie
Podobné podujatia
Whisky Fest Bratislava
Overené podujatieWhisky Fest Bratislava
Vodárenské múzeum BVS, Bratislava
Whisky Fest Bratislava
Overené podujatieWhisky Fest Bratislava
Vodárenské múzeum BVS, Bratislava
Street Food Festival
Overené podujatieStreet Food Festival
Hlavná ulica, Prešov
Žiadny obrázok
Overené podujatieRiadená degustácia rumov v Banskej Bystrici
predajňa Svet Nápojov, Švermova 38, Banská Bystrica, Banská Bystrica