Týždeň slovenského filmu 2018

Podujatie Bratislava

Týždeň slovenského filmu 2018

Apríl bude patriť slovenskej kinematografii. So zámerom nadviazať bohatým programom na narastajúci záujem divákov o slovenskú kinematografiu sa v dňoch od 9. do 15. apríla 2018 už po štvrtýkrát uskutoční Týždeň slovenského filmu. Prehliadka predstaví domácu tvorbu uplynulého roka a predchádzať jej bude 6. apríla 2018 slávnostné odovzdávanie národných filmových cien Slnko v sieti.

Týždeň slovenského filmu počas siedmich dní predstaví hrané, dokumentárne a animované filmy minuloročnej produkcie. Mnohé z nich sú ovenčené cenami z medzinárodných filmových festivalov a sú medzi nimi aj tituly, ktoré v minulom roku prepisovali historický rebríček návštevnosti domácich filmov v ére samostatnosti. Dramaturgia podujatia je jedinečná v tom, že ponúkne kompletnú minuloročnú tvorbu a pripravený je aj bohatý sprievodný program. Podľa slov Martina Šulíka, prezidenta Slovenskej filmovej a televíznej akadémie, „tento rok chceme rozšíriť počet diskusií, ktoré sa snažia pôvodnú tvorbu zasadiť do širších spoločenských kontextov. Napríklad po projekcii dokumentu Pavla Barabáša Vábenie výšok by sme chceli debatovať so špičkovými horolezcami o tom, ako ich tento extrémny šport formoval, po filme Terezy Nvotovej Špina plánujeme hovoriť s psychológmi o násilí na maloletých, po filme Únos Mariany Čengel-Solčanskej a Mečiar Terezy Nvotovej o tom, ako filmári reflektujú historické a spoločenské udalosti.“

Súčasťou filmového týždňa budú tri odborné panely s hodnotením minuloročných hraných, dokumentárnych a animovaných filmov, doplní ich panel o filmovej vede. Uskutoční sa aj seminár o diele významného filmového publicistu Pavla Branka a odovzdávanie ceny Petra Mihálika. Masterclass počas filmového týždňa bude mať mladý oceňovaný kameraman Martin Žiaran a pre súťaživých divákov je pripravený vedomostný kvíz Múdry pondelok.

Tohtoročnou zmenou je aj termín konania prehliadky v ďalších slovenských mestách. „Minulý rok na bratislavskú prehliadku nadväzovali tzv. Ozveny Týždňa slovenského filmu, ktoré sa uskutočnili vo vybraných mestách po celom Slovensku s mesačným oneskorením. Aj v tomto prípade by sme chceli využiť sledovanosť udeľovania cien Slnko v sieti a ponúknuť divákom v regiónoch výber z víťazných diel tesne po odvysielaní priameho prenosu. RTVS zohráva pri propagácii i podpore pôvodnej tvorby kľúčovú úlohu. Veríme, že všetky tieto organizačné zmeny pritiahnu do kín viac divákov,“ vysvetľuje Šulík. Prehliadka tak dostane jednotný termín v mestách po celom Slovensku.

Týždeň slovenského filmu organizuje Slovenská filmová a televízna akadémia (SFTA), spoluorganizátormi prehliadky sú Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) a Slovenský filmový ústav (SFÚ).

Miesto konania podujatia: Kino Lumière, Špitálska 4, Bratislava
Dátum začiatku podujatia: 9. Apríla 2018 10:00
Dátum ukončenia podujatia: 9. Apríla 2018 22:00
Pravdepodobné súradnice: 48.1467N 17.1161E

Prípadné zmeny si preverte na webe podujatia Týždeň slovenského filmu 2018

Meno organizátora: Týždeň slovenského filmu
Fotografie
Podobné podujatia
Champion fighting / Tour 4
Overené podujatieChampion fighting / Tour 4
Akadémia Bojových Umení, Bratislava
Whisky Fest Bratislava
Overené podujatieWhisky Fest Bratislava
Vodárenské múzeum BVS, Bratislava
Hugov svet
Overené podujatieHugov svet
Bratislavské bábkové divadlo, budova RND, Záhradnícka 95, Bratislava