Týždeň slovenských knižníc 2018

Podujatie Košice

Autorským čítaním slovenských spisovateľov Pavla Garana a Tomáša Repčiaka odštartuje vo Verejnej knižnici Jána Bocatia v Košiciach (VKJB) Týždeň slovenských knižníc, ktorý potrvá od 5. do 9. marca. Básnik Pavol Garan debutoval zbierkou poézie Smrť zahroteným prstom,  za ktorú získal prémiu Ceny Ivana Kraska. Okrem toho je autorom ďalších dvoch básnických zbierok. Tomáš Repčiak sa venuje poézii, próze, publicistike, tvorbe pre rozhlas i písaniu  piesňových textov. Ich tvorbu si môžu záujemcovia prečítať aj na literárnom portáli Knihy na dosah. S charizmatickými autormi a hudobným sprievodom skupiny Soren sa môžete stretnúť v pondelok 5. marca o 16:30 v centrálnej požičovni na Hviezdoslavovej 5.

Kto bola Lola Matzner-Márai a ako ovplyvnila život slávneho košického rodáka, spisovateľa Sándora Máraia? Odpoveď nájdete v utorok 6. marca o 16:00 na regionálnom oddelení VKJB  na Hlavnej 48. Knižnica pozýva na prednášku s názvom Slávna neznáma Košičanka – Lola Matzner-Márai. O živote manželky svetoznámeho spisovateľa a jej rodiny bude prednášať historička Anna Ötvös.

Priaznivci obľúbenej spisovateľky Tiny Van der Holland sa môžu tešiť na besedy s ňou v stredu 7. marca. Autorka úspešných románov Shalom, Kronika sendvičovej ženy, Tajomstvo zlatého pokladu a mnohých ďalších bude mať prezentáciu o 11:00 v pobočke Terasa na Tr. SNP 48o 16:30 v pobočke Nad Jazerom na Uralskej 3. 

V stredu 7. marca bude na všetkých pracoviskách VKJB „šťastná hodinka“. Počas celého dňa môžu doterajší váhavci využiť ponuku stať sa čitateľom Verejnej knižnice Jána Bocatia za polovičné zápisné.  

Vo štvrtok 8. marca o 16:00 bude hudobnom oddelení na Hlavnej 48 hudobno-literárne popoludnie z cyklu Už viem, čo budem čítať a počúvať. Venované bude životu a tvorbe známej českej speváčky Márii Rottrovej.

Pre autorské čítania básnika, prozaika a humoristu Jána Mičucha a básnika Jána Petríka zvolila knižnica netradičné miesto – čakáreň na košickej Hlavnej železničnej stanici. Podujatie s hudobným sprievodom skupiny Soren bude v piatok 9. marca o 16:30. Výber miesta nie je náhodný - u oboch autorov sú železnica, vlak a stanica častými literárnymi motívmi. Okrem toho, Ján Mičuch je civilným povolaním železničiar, roky pracoval ako vlakvedúci. Oboch autorov spája aj to, že sú prispievateľmi do literárneho elektronického magazínu Knihy na dosah. Ján Mičuch v magazíne publikuje román na pokračovanie Tomáš, Ján Petrík básne. Internetový portál o literatúre prevádzkuje VKJB, dostupný je na web stránke knižnice a cez doménu www.knihynadosah.sk.

Počas Týždňa slovenských knižníc pribudne na portáli Knihy na dosah novinka - rubrika s názvom NEpovinné čítanie. Prinášať bude netradičný pohľad na klasické diela svetovej i domácej literatúry. Zaujímavé informácie v nej nájdu nielen študenti stredných škôl, ale aj všetci milovníci kníh a čítania.

 

Meno organizátora: Verejná knižnica Jána Bocatia v Košiciach
Fotografie
Podobné podujatia
VitalFest Zdravia a Znania 2024
Overené podujatieVitalFest Zdravia a Znania 2024
Dom kultúry Jumbo, Masarykova 1667/2, 040 01 Košice, Košice
Lužifčák naživo v Košiciach
Overené podujatieLužifčák naživo v Košiciach
Historická radnica, Košice
VitalFest Zdravia a Znania 2024
Overené podujatieVitalFest Zdravia a Znania 2024
Dom kultúry Jumbo, Masarykova 1667/2, 040 01 Košice, Košice