UTØYA, 22. JÚLA

Podujatie Ružomberok

UTØYA, 22. JÚLA

BE2CAN5 uvádza:

Film inšpirovaný skutočnými udalosťami, ktoré sa stali v tento tragický deň v r. 2011 na nórskom ostrove, keď pravicový politický aktivista A. Breivik zabil 77 ľudí - účastníkov letného pobytu mládežníckej organizácie Nórskej strany práce.


Film o tejto masovej vražde, ktorá šokovala celý svet, je nakrútený na základe reálnych svedectiev. Film  uchováva princíp jednoty miesta a času, je nakrútený formou akoby  jedného záberu, ktorý sugestívnou kamerou sleduje pohyb hlavnej aktérky – 18-ročnej Kaji a ďalších vyplašených teenagerov, ktorí zo začiatku netušia, čo sa deje, len počujú neprestávajúcu streľbu a v panike bežia a pokúšajú sa ukryť. Scenár filmu je založený na rozhovoroch s tými, ktorí prežili a snaží sa čo najvernejšie zachytiť pocity mladých, ktorí boli počas útoku na ostrove. Popisuje udalosti z ich perspektívy a ukazuje, ako sa zachovali v tejto hraničnej situácii. S ohľadom na pozostalých sú postavy filmu fiktívne.

22. júla 2011 o 15:30 exploduje v centre Osla bomba. Zhruba dve hodiny po tejto udalosti na malom ostrove Utøya diskutujú o teroristickom útoku skupinky mladých ľudí, ktorí sa tu stretli na letnom tábore pre mládež, organizovaným Nórskou stranou práce. Keď zaznejú prvé výstrely, nikto netuší, že sa skupina viac ako 500 detí a dospievajúcich stáva ďalším cieľom teroristu, ktorý v tej chvíli ešte nemá meno. Film Erika Poppeho je pôsobivým zachytením masakra z pohľadu jednej z obetí, drámou, ktorá sa snaží byť vecným popisom traumatickej udalosti i oslavou húževnatosti a nezlomnosti jednej nórskej generácie. Tvorcovia zvolili jednozáberovú metódu, ktorú podobne využil napr. Gus van Sant vo svojom filme Slon, alebo László Nemes pri filme Saulov syn. Z extrémnej blízkosti sledujú zúfalý únik 18- ročnej Kaji, do  osudu  ktorej scenáristky premietajú útržky niekoľkých skutočných príbehov tých, ktorí prežili 72 minút teroru na ostrove Utøya.

Čas: 12. 09. 2018, 19:00 hod.
Miesto: Kino Kultúra v Ružomberku
Vstupné: 4,00€

Fotografie
Podobné podujatia
Žiadne podujatie.