Uvedenie knihy: Stratená Žilina

Podujatie Žilina

Uvedenie knihy: Stratená Žilina

Uvedenie novej knižnej publikácie o Žiline a beseda s jej autormi. Patrik Groma, Milan Novák, Miroslav Pfliegel a Peter Štanský.

Náš slávny rodák a čestný občan básnik Janko Frátrik vo svojej poéme Dobrý deň, Žilina napísal aj tieto verše:

Reliéfy pod omietkou času driemu si-
dávny sloh, nový štýl a nové rébusy,
od čiarky k čiare odkrýva sa história
tu každý kameň, dom sa k minulosti zbíja
a bolo dejov, kronikárov do listín.

K tým mnohým kronikárom – ako boli Geromettovci, Lombardini, Stárek, Marsina a iní - sa usilujú trochu priblížiť i autori knihy Stratená Žilina I. Kniha je určená predovšetkým Žilincom i Žilinčanom, ale i návštevníkom mesta s cieľom priblížiť všetkým minulosť mesta tak, aby sa zachovala pamäť aj pre generácie, čo prídu po nás. Archívne dokumenty, fotografie a iné pramene k tejto knihe autori zhromažďovali už pomerne dlho, ale intenzívnejšie na nej začali pracovať od roku 2014. Vytvorila sa koncepcia knihy s 15 časťami, ktorú sme ešte v minulom roku doplnili kapitolou o fotografovi Jánovi Vykopalovi. Paradoxne vyznieva fakt, že jeho podobizeň sme hľadali po celom Slovensku, nakoniec sme objavili originál tabla aj s jeho menom v Považskom múzeu v Žiline. Dôkazom, že práca na knihách je živý proces, je i fakt, že knihu sme doplnili ešte v apríli tohto roka na základe knižných spomienok Žilinčana Janka Hanáka.

V knihe sme použili len časť zhromaždených dokumentov a fotografií na priblíženie toho, čo v našom krásnom meste bolo, ale sa v priebehu neúprosného času minulo a nenávratne stratilo. Stratili sme mnohé veci, domy, celé štvrte, neraz tieto straty boli bolestivé, s búrlivými diskusiami a nespokojnosťou. Neraz v nostalgických spomienkach si tieto veci trochu prikrášľujeme a nekriticky hodnotíme, ale i zavrhujeme. I preto vznikla táto kniha, aby sme si „ stratené“ priblížili a zanechali odkaz pre génius loci Žiliny.

Vstup je zdarma.

Miesto konania podujatia: Rosenfeldov palác, J. M. Hurbana 28, Žilina
Dátum začiatku podujatia: 6. Júna 2017 17:00
Dátum ukončenia podujatia: 6. Júna 2017 18:30
Pravdepodobné súradnice: 49.2251N 18.7376E

Prípadné zmeny si preverte na webe podujatia Uvedenie knihy: Stratená Žilina

Fotografie
Podobné podujatia
MÓDNY NÁVRHÁR 2024
Overené podujatieMÓDNY NÁVRHÁR 2024
Dom kultúry A. Hlinku, Ružomberok
Štefan Repka Gorals v Ťapešove
Overené podujatieŠtefan Repka Gorals v Ťapešove
Dom kultúry Ťapešovo, Ťapešovo