VENUŠA V KOŽUCHU

Podujatie Bratislava

VENUŠA V KOŽUCHU

Mladý režisér sa rozhodne adaptovať slávny Masochov román a organizuje konkurz na herečku. Keď už stratí všetku nádej, príde na konkurz žena, ktorá odomkne tie najtajnejšie komnaty jeho vnútra.

Román Leopolda von Sacher-Masocha Venuša v kožuchu (1870) vyvolal v čase svojho publikovania obrovský škandál. Urodzenú vdovu a osamelého šľachtica v prostredí aristokratických kúpeľov spúta neobvyklá vášeň pohybujúca sa na hranici spoločensky prípustného sexuálneho správania. Na základe tohto románu je Masochovo meno navždy spojené s označením sexuálnej anomálie – masochizmu (paralelne s ním sa objavil termín sadizmus odvodený od diela Markíza de Sade). Venušou v kožuchu sa Leopold von Sacher-Masoch zapísal do histórie klinickej psychológie, rovnako ako do dejín svetovej literatúry.

Hra Davida Ivesa Venuša v kožuchu (2010) sa odohráva v súčasnosti na divadelnom konkurze. Mladý režisér sa rozhodol adaptovať slávny Masochov román a organizuje konkurz na herečku. Netuší, že práve vtedy, keď stratil všetku nádej, príde na konkurz žena, ktorá odomkne tie najtajnejšie komnaty jeho vnútra.

Venuša v kožuchu - "Daj si pozor, čo si želáš."

Originalita hry spočíva v rafinovanom a vzrušujúcom strihu medzi diametrálne odlišnými atmosférami dvoch rôznych časopriestorových rovín – rovinou divadelného konkurzu a rovinou Masochovho románu. Neustále napätie v eroticky nabitom dialógu zaraďuje hru medzi najšťavnatejšie a najintenzívnejšie súčasné dramatické texty.
Venuša v kožuchu - cesta do neprebádaných sfér ľudských túžob.

Hra bola po premiére na Broadwayi (2011) nominovaná na Tony Award za najlepšiu hru a herecká predstaviteľka Vandy (Nina Arianda) cenu aj získala. Venuša v kožuchu sa s úspechom inscenuje po celom svete a Roman Polanski podľa nej nakrútil rovnomenný film vo francúzskom jazyku, ktorý vojde do distribúcie v roku 2013.

O 19:00

Fotografie
Podobné podujatia