Vernisáž - Katarína Vavrová

Podujatie Považská Bystrica

Vernisáž - Katarína Vavrová

Katarína Vavrová, vstupujúca na slovenskú výtvarnú scénu začiatkom deväťdesiatych rokov 20. storočia, patrí v súčasnosti k jej výrazným a významným osobnostiam. Jej osobitú tvorbu reprezentujú obrazy vytvárané fascinujúcim prienikom viacerých techník (gvaš, pastel, air-brush, tuš), voľné grafiky a kresby.
Nezameniteľné, poeticko – imaginatívne, krehké a snivé figurálne kompozície nás naliehavo odvádzajú od prózy všedného dňa a otvárajú pred nami zázračný svet, plný vzťahov, dejov a metafor. Ženské a mužské postavy brilantne vymodelované farbou či len zľahka načrtnuté v citlivých líniách, pavučinách kresby tvoria ústredný motív jej významových posolstiev. Vo svojich figurálnych dielach vytvára Katarína Vavrová novú obrazovú skutočnosť zloženú z množstva magických detailov i celkov. Autorkino inšpiratívne a bravúrne putovanie dejinami, literatúrou, kultúrami a civilizáciami, sa vzácne prelína s intimitou najprivátnejších zážitkov, pocitov a predstáv.
Najmä postavy žien sú záhadné, tajomné a vrúcne. V ich tvárach, postojoch a gestách je dokonale vyjadrená široká škála pocitov – od nádeje, radosti, túžby až po bolesť, smútok a melanchóliu. Plocha obrazu je popretkávaná nádhernými detailmi zo zvieracej i prírodnej ríše. Portréty hlavných aktérok príbehov, ich nadýchané róby a okolité prostredie sú posiate ornamentmi, vzormi, čipkami, perlami, kvetmi, motýľmi. Tieto ušľachtilé, preduchovnené ideály ženskej krásy nás unášajú do sveta ticha, fantázie, poézie a pokory.
Nezvyčajne dôležitú úlohu v tvorbe Kataríny Vavrovej hrá farba. V jemných valéroch a poltónoch i v prekvapujúco sýtych odtieňoch a dramatických akordoch vytvára magickú a neopakovateľnú atmosféru diel, modeluje ňou tváre a tvary, zvýrazňuje to podstatné. Pôsobivé reliéfne línie používaného japonského ručne vyrábaného papiera autorka dokonale využíva k nezameniteľnému prevrstvovaniu štruktúr, farieb, tvarov a príbehov.
Ozvláštnením vystaveného súboru sú obrazy, ktorými autorka ilustruje prierezový výber básní Milana Rúfusa A čo je krása? (Vydavateľstvo Perfect). Imaginatívny svet Kataríny Vavrovej sa v tejto zbierke básní vzácne snúbi s neopakovateľnou poetikou veršov Milana Rúfusa. Vnútorné prepojenie týchto dvoch originálnych umelcov – hľadanie krásy, harmónie, základných životných hodnôt, zmyslu ľudskej a prírodnej existencie, naplno rezonuje v tomto výnimočnom knižnom umeleckom diele, ktoré uvedieme do života práve na vernisáži v Považskej Bystrici.
Katarína VAVROVÁ študovala v rokoch 1984 – 1990 na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave, v oddelení knižnej ilustrácie u prof. A. Brunovského a K. Ondreičku. V roku 1989 absolvovala študijný pobyt na Academia delle Belle Arti v Perugii (Taliansko). Od roku 1993 realizovala viac ako 50 samostatných výstav a zúčastnila sa mnohých spoločných prehliadok výtvarného umenia doma i v zahraničí. Za svoje originálne diela získala viacero prestížnych medzinárodných ocenení : 1997 I. cena - Toronto, Kanada; 2003 Grand Prix - Silpakorn University, Thajsko a Čestné uznanie - Ankara, Turecko; 2005 Grand Prix - Tokio, Japonsko; 2008 Čestné uznanie - Peking, Čína; Špeciálna cena - Istanbul, Turecko; 2012 Hlavná cena - Guangzhou, Čína. Najnovšími uznaniami jej ilustrátorskej tvorby na Slovensku sú ocenenie Najkrajšie knihy Slovenska 2013 za knihu Dafnis a Chloé, cena Najkrajšia kniha leta 2014 za knihu Grozdany Olujić Nebeská rieka a cena Najkrajšia kniha jesene 2015 za knihu Andreja Sládkoviča Marína – Spevy, z vydavateľstva Perfekt. Jej diela sú zastúpené v mnohých zbierkach na Slovensku a vo svete. Autorka žije a tvorí v Limbachu.
Danica Lovišková, október 2017

Miesto konania podujatia: MGARTGALÉRIA - občianske združenie, M. R. Štefánika 141/13, Považská Bystrica
Dátum začiatku podujatia: 18. Októbra 2017 17:00
Dátum ukončenia podujatia: 21. Októbra 2017 23:59
Pravdepodobné súradnice: 49.1169N 18.4403E

Prípadné zmeny si preverte na webe podujatia Vernisáž - Katarína Vavrová

Meno organizátora: MGARTGALÉRIA - občianske združenie
Fotografie
Podobné podujatia