Vernisáž_Viera,víno, vzájomnosť

Podujatie Pezinok

Vernisáž_Viera,víno, vzájomnosť

V roku 2017 si pripomíname 500. výročie reformácie, ktorá zasiahla a ovplyvnila historický vývoj takmer celej Európy. Reformačné myšlienky neobišli ani územie Slovenska. Napriek tomu, že šírenie reformácie, ktoré zasiahlo Slovensko a jeho mestá už v 16. storočí, bolo spojené s následným protireformačným tlakom, povstaniami a vojnami za náboženskú slobodu, stala sa prítomnosť reformácie dôležitým a významným medzníkom, ktorý poznamenal kultúrny, spoločenský a v neposlednom rade národnostný rozvoj našich miest. Reformácia zasiahla a našla svoje uplatnenie aj v oblasti pod Malými Karpatami. Na území, kde už od 13. storočia bolo nemecké obyvateľstvo dôležitou súčasťou osídlenia, sa reformačné hnutie, veľmi rýchlo rozšírilo a našlo podporu ako medzi Nemcami, tak aj medzi Slovákmi.
Postavenie miestnych evanjelikov nebolo vždy jednoduché. V 17. storočí bola v malokarpatských mestách evanjelická cirkev dominantnou, no pod vplyvom politických a spoločenských udalostí sa jej pozícia v jednotlivých obdobiach menila.
Ako ovplyvnila reformácia mestá a obce malokarpatskej oblasti? S akými ťažkosťami museli evanjelickí veriaci bojovať? A kto sa zaslúžil o rozvoj cirkevného, kultúrneho či národného života malokarpatských miest? Aj to sú otázky, ktoré zodpovie výstava Malokarpatského múzea v Pezinku s názvom VIERA, VÍNO, VZÁJOMNOSŤ. Návštevníci vďaka starým liturgickým predmetom, dobovým dokumentom a náboženským knihám odhalia príbeh reformácie, ktorá sa stala neoddeliteľnou súčasťou miestnych dejín. Príbeh viery, príbeh kalichu a vína, príbeh vzájomnosti v čase netolerancie, príbeh spolupatričnosti.

Miesto konania podujatia: Malokarpatské múzeum, M.R.Štefánika 4, Pezinok
Dátum začiatku podujatia: 28. Septembra 2017 17:00
Dátum ukončenia podujatia: 28. Septembra 2017 19:00
Pravdepodobné súradnice: 48.2868N 17.2706E

Prípadné zmeny si preverte na webe podujatia Vernisáž_Viera,víno, vzájomnosť

Meno organizátora: Malokarpatské múzeum
Fotografie
Podobné podujatia
FAUNIA BRATISLAVA
Overené podujatieFAUNIA BRATISLAVA
Dom kultúry Ružinov, Bratislava
BRATISLAVSKÉ ZBERATEĽSKÉ DNI
Overené podujatieBRATISLAVSKÉ ZBERATEĽSKÉ DNI
Incheba Expo Aréna, Bratislava
ESOTERIKA BIOSTYL
Overené podujatieESOTERIKA BIOSTYL
Incheba Expo Aréna, Bratislava
KOVOZOO NA TRENČIANSKOM HRADE
Overené podujatieKOVOZOO NA TRENČIANSKOM HRADE
Trenčiansky hrad, Trenčín