Vernisáž výstavy Fenomén Bednárik

Podujatie Bratislava

Vernisáž výstavy Fenomén Bednárik

Výstava Fenomén Bednárik, ktorá je venovaná nedožitým 70. narodeninám významného divadelného režiséra Jozefa Bednárika, bude prístupná na Novej scéne v Bratislave a neskôr aj v novej budove SND a v Divadle Andreja Bagara v Nitre. Vernisáž výstavy sa uskutoční 13. septembra 2017 o 17.00 hod. na Novej scéne v priestoroch foyeru Divadla Nová scéna.

Jozef Bednárik patrí k najvýraznejším predstaviteľom moderného slovenského divadelníctva. S divadlom sa po prvýkrát stretol v rodnom Zelenči, kde ochotnícke predstavenia režírovala jeho mama. Zásadný vplyv na jeho neobyčajné videnie divadelného sveta malo štúdium na Škole umeleckého priemyslu, počas ktorého sa skontaktoval s tvorcami Divadla za rampami. Počas štúdia na Divadelnej fakulte VŠMU ho najväčšmi ovplyvnili pedagógovia Jozef Budský, Karol L. Zachar a Viliam Záborský.
V roku 1971 sa stal členom Krajového divadla Nitra. Bednárikov umelecký a estetický názor v tom čase dozrieval predovšetkým pod vplyvom významného českého režiséra Miloša Hynšta. Mladého herca to prirodzene ťahalo od herectva k divadelnej réžii. Jeho inscenácia Dom Bernardy Alby (1979) bola výraznou metaforou, poukázal ňou na stav slovenskej spoločnosti, ktorej svedomie vo väzení ľudskosti prehlušili falošné tóny a predstieranie. V režisérových inscenačných výsledkoch sa spájali talent, originalita, živelná energia, ale zároveň pokora, zanietenosť, húževnatosť a pracovitosť. Popri práci v nitrianskom divadle začal v polovici 70. rokov spolupracovať s ochotníckym súborom v rodnom Zelenči. Tento divadelný súbor sa presadil nielen v domácom kontexte, ale aj na medzinárodných divadelných festivaloch.
Bednárik v 80. rokoch pôsobil v Divadle Andreja Bagara v Nitre, kde zaujal artistnými a sugestívne podmanivými inscenáciami. Umelecky presvedčivo vyzneli aj jeho réžie v iných slovenských divadlách: v DSNP v Martine, v SND a v ŠBD v Bratislave.
Ďalšou kapitolou Bednárikovho tvorivého diela boli jeho inscenácie muzikálov, opier a baletov nielen v slovenských, ale aj v českých divadlách. Z jeho operných inscenácií zaznamenala najväčší ohlas interpretácia Gounodovho Fausta a Margaréty v Opere SND (1989). Slovenské divadelníctvo úspešne reprezentoval aj na prestížnom divadelnom festivale v škótskom Edinburgu. Jozef Bednárik povýšil všetky zložky divadelného, výtvarného a hudobného umenia na výsostnú javiskovú metaforu.
Výstavu zrealizoval Divadelný ústav v spolupráci s Divadlom Nová scéna, so Slovenským národný divadlom a s Divadlom Andreja Bagara v Nitre. Sponzorom je Gesamtkunstwerk s. r. o. Kurátormi výstavy sú Michaela Mojžišová a Martin Timko, graficky ju spracovala Nora Nosterská. Vernisáž sa uskutoční 13. septembra 2017 o 17.00 hod. v priestoroch foyeru Divadla Nová scéna.

Miesto konania podujatia: Olympia - Divadelná reštaurácia, kaviareň a bar, Živnostenská 1, (vstup z Kollárovho námestia - divadlo Nova Scena), Bratislava
Dátum začiatku podujatia: 13. Septembra 2017 17:00
Dátum ukončenia podujatia: 13. Septembra 2017 19:00
Pravdepodobné súradnice: 48.1499N 17.1112E

Prípadné zmeny si preverte na webe podujatia Vernisáž výstavy Fenomén Bednárik

Meno organizátora: Divadelný ústav
Fotografie
Podobné podujatia
ABC stavebníctva-Záhrada
Overené podujatieABC stavebníctva-Záhrada
Mestská športová hala, Prešov
BURZA PRÁCE 2024
Overené podujatieBURZA PRÁCE 2024
Mestské kultúrne stredisko, Bánovce nad Bebravou