VIANOČNÝ KONCERT ADOREMUS A HOSTIA

Podujatie Bratislava

VIANOČNÝ KONCERT ADOREMUS A HOSTIA

Po roku opäť prichádzajú Slovenský spevácky zbor ADOREMUS a členovia Slovenského komorného orchestra
26. decembra 2022 o 15:00 do Katedrály sv. Martina v Bratislave, aby Vám svojim tradičným koncertom priniesli hudobné stvárnenie tajomstva Vianoc.

Koncert uvádza vianočný slovenský klenot – známu, zľudovelú Vianočnú omšu Jozefa Halmu "Radostná zvesť"
v úprave Dušana Billa pre miešaný zbor a orchester. Halmo, všestranný hudobník, učiteľ hudby, ale i hudobný producent žijúci od roku 1969 v Mníchove skomponoval Radostnú zvesť na podnet saleziánskeho kňaza a významného katolíckeho publicistu Antona Hlinku, ktorý je aj autorom textu. Skladba je obohatená motívmi slovenských vianočných pastorel. Dodnes sa spieva v mnohých kostoloch a v rôznych úpravách. Prijali ju veriaci i neveriaci, dospelí i deti. Bola nahratá aj v nemeckej a francúzskej verzii, pričom ani to z nej nezotrelo slovenský kolorit. V programe koncertu nebude chýbať ani inštrumentálne dielo, ktoré svojim naturelom zdôrazňuje a sprítomňuje atmosféru Vianoc – známe Concerto grosso g mol č. 8 op. 6 Fatto per notte di Natale / Na Božie narodenie od Arcangela Corelliho.

Príbeh o príchode Kráľa ľudských sŕdc je odetý do pestrých šiat slov, zvykov, malieb a piesni.
Dramaturgia Vianočného koncertu ponúka preto pestrú paletu kolied, ktoré nám v obdivuhodnej a rozmanitej podobe po stáročia, na celom svete zvestujú zvesť biblického príbehu Tajomstva Narodenia Ježiša. Tieto piesne, spievané v období Vianoc si vždy podmaňovali srdcia ľudí. Prostá krása kolied, ich spontánna úprimnosť, ktorá vyžaruje z poetickej aj z hudobnej zložky nás nenecháva ľahostajnými. Čím viac ich človek prijíma, tým jasnejšie si uvedomuje svoju chudobu, túži po pohladení duše, ktorú mu betlehemská zvesť' dáva. V rámci koncertu bude prezentovaný aj nový album Slovenského speváckeho zboru ADOREMUS CD AVE MARIA. Neopakovateľnú atmosféru svätej noci, ktorá vyzýva ľudské duše k stíšeniu a prijatiu večne živej správy o Narodení, obohatí v závere koncertu obľúbená Gruberova Tichá noc. Vianočná hudba interpretovaná v autentickom, monumentálnom sakrálnom priestore ponúka nevšedný, jedinečný umelecký zážitok a zaiste obohatí Vaše prežívanie sviatočného dňa.

Slovenský spevácky zbor ADOREMUS
Členovia Slovenského komorného orchestra Miroslav Dvorský / tenor Jozef Šimonovič / recitátor Dušan Bill / zbormajster Ewald Danel / dirigent

Fotografie
Podobné podujatia