Víkend otvorených parkov a záhrad 2017 na Jurajovom dvore

Podujatie Bratislava

Víkend otvorených parkov a záhrad 2017 na Jurajovom dvore

Historický parčík s vilou vybudovanou pre riaditeľa Dynamitky v roku 1942, zachovaný v autentickom stave, bude už druhýkrát výnimočne sprístupnený počas Víkendu otvorených parkov a záhrad 2017.

Program:
· Piatok 9. 6. 2017, 9:00-16:00 - Naša Bratislava 2017 - upratovanie záhrady s dobrovoľníkmi (mimo VOPZ)
· Piatok 9. 6. 2017, 18:00-20:00 - Prečo Jurajov dvor? - prednáška o historických a prírodných hodnotách areálu Jurajov dvor (Ivor Švihran a Eva Danielová)
· Sobota 10. 6. 2017, 10:00-20:00 - Jurajov dvor na VOPZ - Prehliadky záhrady a vily na Jurajovom dvore so sprievodcom každú celú hodinu (posledný vstup o 19:30)
· Nedeľa 11. 6. 2017, 10:00-20:00 - Jurajov dvor na VOPZ - Prehliadky záhrady a vily na Jurajovom dvore so sprievodcom každú celú hodinu (posledný vstup o 19:30)

Prístup:
Vstup cez červenú bránu na ulici Pri dvore 3 (MHD Magnetová, linky 4 a 58), značený prístup od Vajnorskej a Magnetovej. Presne tuná: https://www.google.sk/maps/place/48.179603,17.157728

Vstupné:
Dobrovoľný príspevok. Bude možné zakúpiť aj suveníry, ktorými podporíte združenia Národný Trust n.o. - The National Trust of Slovakia, Pozsonyi Kifli Polgári Társulás - Občianske združenie Bratislavské rožky a Bratislava fotogenická.

História:
Začiatkom 19. storočia sa niekoľko usadlostí pri Vajnorskej ceste v priestore medzi mostom cez potok Drieňovka (dnes križovatka s Odborárskou) a hranicou mesta pri božej muke na hone Pomoriny (dnes približne križovatka Vajnorskej, Rožňavskej a Cesty na Senec) zlúčilo do jedného z najväčších majerov bratislavských predmestí pod názvom Červený dvor (Roter Hof, Vörös major). Majer neskôr získala rodina Walterskirchenovcov, ktorá dvor pomenovala pravdepodobne podľa významného dobrodinca grófa Juraja (Georga) Viliama Walterskirchena (1796-1865) na Georgshof. Dvor potom vlastnila tehliarska rodina Hecklerovcov, ktorej patrila aj blízka tehelňa na Trnávke (Dornkappeln), od ktorej majer kúpil v období 1. svetovej vojny závod Dynamit-Nobel, ktorý ho až do päťdesiatych rokov využíval ako zásobáreň pre svoju závodnú kuchyňu. Hospodársky dvor pri dnešnej ulici Pri dvore sa okrem rozsiahleho pestovania zeleniny a ovocia zaoberal aj chovom sliepok, dobytka, ošípaných, či koní. Majer sa skladal z veľkého a malého dvora, desiatok hospodárskych budov, z niekoľkých rodinných domov a chájd, v ktorých žilo vyše 30 rodín. Súčasťou majera bol aj prícestný hostinec a neskoršia vojenská kantína. Na začiatku Druhej svetovej vojny sa v areáli buduje luxusne zariadená rezidencia pre nemeckú správu závodu podľa projektu architekta Juliusa Ernsta Sporzona. Obyvateľmi vily sa na krátky čas stávajú riaditeľ Dynamit-Nobel Bratislava Oskar Schmidt a neslávne známy riaditeľ koncernu IG-Farben Heinrich Gattineau s rodinami. Súčasťou nemeckej prestavby bola aj v bývalom sade zriadená záhrada vysadená miestnymi listnatými a ihličnatými drevinami, aby navodila idylu stredoeurópskeho lesoparku. Okolo roku 1955 sa majer presúva do vlastníctva mesta Bratislavy a postupne začína ustupovať najväčšej vozovni mestskej dopravy, paradoxne pod názvom pôvodného majera. Približne v roku 1980 sa búra aj jadro majera, po roku 1995 odchádzajú poslední obyvatelia a do dnešných dní zostáva len posledných pár objektov vrátane riaditeľskej vily, kôlničky, bunkru, garáží a pôvodného oplotenia. Dobrovoľnícke aktivity sa snažia oživiť v zabudnutí upadnutý majer, ktorý sa ešte nedávno strácal v bujnejúcej zeleni a čiernych skládkach.

Zaujímavé rastlinné druhy:
Borovica čierna, smrek pichľavý, pagaštan konský, čerešňa višňová, hloh obyčajný, brest, javor a mnoho iných drevín z pôvodnej výsadby roku 1942 a doplňujúcej výsadby.

Zaujímavosť:
Autenticky zachovaná predstava o zelenej idyle s nádychom nemeckého vidieku uprostred priemyselnej štvrte Dynamitky. Vila Jurajov dvor so susednou hrazdenou kôlničkou a vojenským bunkrom patria k unikátnym stavbám Bratislavy z obdobia Druhej svetovej vojny. Najhodnotnejšími drevinami sú bresty z pôvodnej výsadby, ktoré prežili epidémiu grafiózy v Európe v polovici 20. storočia i hloh s netypickým vekom vyše 60 rokov. Najatraktívnejšími stromami sú skupiny ihličnanov na juh od vily. V záhrade na jar kvitnú aj preživšie okrasné kvety z pôvodnej výsadby. Pôvodné na Slovensku netradičné tehlové oplotenie budované spôsobom na kant obopína z vnútornej strany stále pôvodný brečtan.

Kontakt: Ivor Švihran, +421 915 501 323

Miesto konania podujatia: Jurajov dvor · Georgshof · György-udvar, Pri dvore 3, Bratislava
Vstupenky: http://vopz.sk/jurajov-dvor/
Dátum začiatku podujatia: 9. Júna 2017 18:00
Dátum ukončenia podujatia: 11. Júna 2017 20:00
Pravdepodobné súradnice: 48.1789N 17.1577E

Prípadné zmeny si preverte na webe podujatia Víkend otvorených parkov a záhrad 2017 na Jurajovom dvore

Fotografie
Podobné podujatia