VLNENIE ARTTEXU – hebkosť vlny v rukách lásky

Podujatie Trebišov

VLNENIE ARTTEXU – hebkosť vlny v rukách lásky

Zemplínska knižnica v  Trebišove, kultúrna organizácia Košického samosprávneho kraja pozýva do svojich priestorov. Od 1. októbra do 31. októbra 2019 v čase otváracích hodín si tu bude možné pozrieť unikátnu výstavu s netradičným názvom VLNENIE ARTTEXU – hebkosť vlny v rukách lásky.

ARTTEX je umelecké  združenie profesionálnych výtvarníkov pod vedením Mgr. Ľuby Suchalovej - Harichovej. V súčasnosti tvorí umelecké združenie 27 umelcov zo Slovenska, Česka a Nemecka. Zastrešuje ho Slovenská výtvarná únia, ktorá garantuje vysokú a profesionálnu úroveň umelcov. Touto technikou sa zaoberajú ako jediní v Európe.

Arttex je technika spracovania pravého ovčieho rúna na podkladovú látku. Jednotlivé chumáčiky vlny sa prekrývajú, strihajú, vrstvia do kompozícií. Výtvarníci používajú rôznorodý materiál a dôsledne ho recyklujú. Vznikne originálne dielo, ktoré sa potom fixuje, zažehlí, zabalí a odvezie do textilnej továrne, kde sa dielo na stroji riadenom počítačom definitívne zafixuje. Vznikne tapiséria 21. storočia, ktorú umelci dokončujú podľa svojich predstáv. Technika arttex sa dá použiť aj na bytové doplnky, vankúše, lampy, prestieranie, obrusy, a iné dekoračné objekty.

Vlna je hebká, poddajná a práca s ňou je láska na celý život. Zážitok spojený s tvorbou umeleckého diela je mimoriadny. Jednotlivé ukončovacie procedúry súvisia s artterapiou, pocitom radosti a konečným výsledkom je vlastný obraz.

Fotografie
Podobné podujatia