Výkriky bez ozveny

Podujatie Martin

Výkriky bez ozveny

Milo Urban, prozaik, prekladateľ a novinár, bol jednou z najväčších osobností modernej slovenskej literatúry minulého storočia. Historicky zaujímavá je aj skutočnosť Urbanovho pôsobenia v štruktúrach Slovenského štátu, keď pracoval ako šéfredaktor denníka Gardista.

Jeho raná tvorba, tak ako sa to stalo v dejinách literatúry mnohokrát, predstavuje jeho umelecký vrchol - pred dovŕšením dvadsiateho piateho roku života napísal román Živý bič
či poviedku Za vyšným mlynom, ktorá sa stala literárnou predlohou Suchoňovej opery Krútňava. Zbierka poviedok a noviel Výkriky bez ozveny je unikátnym pohľadom mladého, dvadsaťročného človeka s vynikajúcim pozorovacím talentom a analytickým uvažovaním. Urban odhaľuje, popisuje, pomenúva vzťahové problémy slovenskej dediny a falošnú morálku (ne)kresťanských hodnôt.

Pri adaptácii sa tvorcovia zamerali na päť poviedok: Štefan Koňarčík - Chrapek a Pán Boh, Pravda, Nie, Svedomie a Roztopené srdce, ktoré spájajú do jedného kompaktného dramatického celku.
Autor divadelnej adaptácie a zároveň režisér Marek Ťapák má ambíciu vytvoriť syntetický divadelný tvar, kde dramatické jadro Urbanovej tragiky umocňuje folkloristický akcent v hudobnej a pohybovej zložke - aj preto prizval k spolupráci na inscenácii hudobníka Stanislava Palúcha a choreografa SĽUK-u Jána Ševčíka. Ťažisko inscenácie však bude stáť na realistickom činohernom herectve, pre ktoré má náš herecký súbor predpoklady.

sobota, 13. január 2018 - 18:30

Fotografie
Podobné podujatia
Krvavé peniaze
Overené podujatieKrvavé peniaze
Kino Strojár, Martin
Krvavé peniaze
Overené podujatieKrvavé peniaze
Kino Strojár, Martin
Ťapákovci
Overené podujatieŤapákovci
Dom kultúry, Bytča
SEN KAŽDEJ ŽENY
Overené podujatieSEN KAŽDEJ ŽENY
Dom kultúry A. Hlinku, Ružomberok
Tri grácie z umakartu
Overené podujatieTri grácie z umakartu
Dom kultúry, Trstená, Trstená