Vyrobte si mijafské hrtánki

Podujatie Myjava

Vyrobte si mijafské hrtánki

Centrum tradičnej kultúry v Myjave vás srdečne pozýva na podujatie venované tradičným obradovým cestovinám veľkonočného obdobia. To sa uskutoční v utorok 24. marca 2020 o 18.00 h v malej nácvikovej sále Kultúrneho domu Samka Dudíka v Myjave. Obradové cestoviny – hrtánki si budete môcť vlastnoručne vyrobiť na tradičnom náradí. Organizátori vám prezradia tajomstvá výrobných postupov a zaujímavosti z ich histórie. Hrtánki vychádzajú z tradícií pytlikárskych rodín a ich pôvod siaha do obdobia rozvoja tkáčskeho a pytlikárskeho remesla v regióne. Keďže v minulosti nič nevyšlo nazmar, ženy pytlikárov využívali kratšie narezané časti paprstkov na výrobu cestovín, ktoré tvarom pripomínali hrtan. Vyvarené cestoviny sa jedli v morčacej alebo slepačej polievke. Dodnes viacerí potomkovia pytlikárskych rodín udržiavajú túto tradíciu. Počas podujatia sa budete mať možnosť stretnúť s vnučkou známeho pytlikárskeho majstra pani Boženkou Zemanovou z Myjavy, ktorá dodnes robí pred sviatkami množstvo hrtánkov pre rodinu a známych. Lektorkou podujatia bude pani Monika Hradská zo Starej Myjavy. V prípade záujmu sa môžete záväzne prihlásiť na e-mailovej adrese eva.cmelova@ctk.tsk.sk alebo na tel. číslach 034/621 32 52, 0918 968 706. Budete mať tiež možnosť zakúpiť si tu tradičné náradie na výrobu cestovín. Na prípravu cesta si treba so sebou priniesť 1 vajce, ¼ kg polohrubej múky a 1 misku. Veríme, že si tieto tradičné obradové cestoviny nájdu opäť svoje miesto v súčasnom regionálnom jedálničku.

Fotografie
Podobné podujatia
Sviatok piva Myjava 2024
Overené podujatieSviatok piva Myjava 2024
Námestie M. R. Štefánika, Myjava
Prezentácia knihy Antona Hrnku Prechádzky slovenskými dejinami
Overené podujatiePrezentácia knihy Antona Hrnku Prechádzky slovenskými dejinami
Hornonitrianska knižnica v Prievidzi, Záhradnícka 21, Prievidza
Úvod do meditácie
Overené podujatieÚvod do meditácie
New You štúdium, Trenčín