Výstava Zlatý zub

Podujatie Banská Štiavnica

Žiadny obrázok
Pridať do môjho kalendára
Výstavy a veľtrhy
Web podujatia:
www.schemnitz.sk
Web organizátora:
www.schemnitz.sk
Ďalšie podujatia v meste Banská Štiavnica
Podrobnejšie informácie: gallery@schemnitz.sk

Jarmila Mitríková (1986) a Dávid Demjanovič (1985) je autorská dvojica, ktorá na výtvarnej scéne spoločne funguje od roku 2009. Jarmila Mitríková začala štúdium na VŠVU v ateliéri keramiky doc. Ivice Vidrovej a pokračovala v ateliéri maľby u prof. Ivana Csudaia, kde ho v roku 2011 aj úspešne ukončila. Dávid Demjanovič je absolventom ateliéru intermédií u doc. Antona Čierneho na VŠVU, kde  aktuálne dokončuje doktorandské štúdium.
Spojivom pre vznik ich výtvarnej spolupráce sa stala technika pyrografie. Jedná sa o starú ľudovú techniku vypaľovania pajkovačkou do preglejky, ktorá v ich prípade aj príznačne korešponduje s tematickým zameraním ich tvorby. S jedným z obrazov tohto spoločného projektu uspeli v súťaži VÚB Maľba roka, v ktorej sa pre rok 2011 stali víťazmi.
Výjavy z tajnej histórie Československa. Verejné kremácie zaslúžilých členov spoločnosti, štátom riadená podpora špiritizmu a uctievania pohanských bohov ako metóda potlačenia katolicizmu, pokrok s využitím tradície, okultistické krúžky v rámci Svazarmu pripravujúce mládež na boj s triednym nepriateľom pomocou zariekania a tradičných okultných praktík. Stavanie májov, zriaďovanie posvätných hájov, pálenie kostolov. Procesie, zhromaždenia, manifestácie. Hĺbenie objektov civilnej obrany v tatranských štítoch. Prízraky, zjavenia, halucinácie. Hyperbolizovanie, mystifikovanie a voľné spájanie pohanských a kresťanských rituálov, ľudových zvykov, povier a mýtov. Tento široký tematický záber napomáha zahmlievať históriu a zároveň vytvára fiktívne príbehy, ktoré na pozadí reálnej slovenskej krajiny posúvajú vnímanie ich obrazov do nových kontextov.
Na výstave Zlatý zub predstavia okrem ich najnovších kolorovaných pyrografií, aj keramické sochy a objekty vytvorené v priestoroch fabriky na žiaruvzdorné materiály v Kalinove pri Lučenci v lete minulého roka. Tematicky ostávajú v intenciách folklóru, religionistiky, mystiky a vôbec vizuálnej kultúry 19. a 20. storočia. Jarmila a Dávid v nich (nepriamo) nadväzujú na slovenskú tradíciu figurálnej modelovanej plastiky z Modry a na tvorbu hlavných predstaviteľov tohto štýlu Ignáca Bizmayera, Imricha Kóňu a ďalších. 



Meno organizátora: Schemnitz gallery
Fotografie
Podobné podujatia
Výstava Ozveny v tichu
Overené podujatieVýstava Ozveny v tichu
Galéria Jozefa Kollára, Slovenské banské múzeum, Banská Štiavnica
Výstava Ozveny v tichu
Overené podujatieVýstava Ozveny v tichu
Galéria Jozefa Kollára, Slovenské banské múzeum, Banská Štiavnica
Plastic model show
Overené podujatiePlastic model show
Dom kultúry, Svit
ABC stavebníctva-Záhrada
Overené podujatieABC stavebníctva-Záhrada
Mestská športová hala, Prešov
BURZA PRÁCE 2024
Overené podujatieBURZA PRÁCE 2024
Mestské kultúrne stredisko, Bánovce nad Bebravou