Zámok bez zámkov

Podujatie Zvolen

„Zámok bez zámkov“

Zvolenský zámok

 

10. október – 14. október 2018 

 

Pozývame vás na celotýždňový cyklus, na ktorom vám priblížime najmä aktuálnu výstavu na Zvolenskom zámku Dedičstvo Karola Veľkého. Prostredníctvom zaujímavých prednášok, besied i tvorivých dielní si pripomenieme časy minulé v európskom i regionálnom kontexte a po úspešnom úvodnom festivale v apríli znovu pre vás otvoríme brány zámku tak, ako ho možno nepoznáte.

 

10. október 2018 │ 18.00

Marta Mácelová: Slovania vo Zvolenskej kotline │ vstupné: 1,50 €

Prednáška a beseda s archeologičkou PhDr. Martou Mácelovou, PhD.

PhDr. Marta Mácelová, PhD. (1952) absolvovala štúdium archeológie na Filozofickej fakulte UK v Bratislave, v rokoch 1975 – 2005 pracovala v Stredoslovenskom múzeu v Banskej Bystrici, v rokoch 2005 – 2015 bola internou pracovníčkou Katedry histórie FF UMB. V súčasnosti pôsobí ako externá spolupracovníčka. Venovala sa archeologickým prieskumom a záchranným prácam v okresoch Banská Bystrica a Zvolen (prieskumy slovanských sídlisk 7. – 9. storočia na Sliači a v Môťovej, jaskyne Netopierska v Nemciach pri Banskej Bystrici, areálu mestského hradu v Banskej Bystrici a i.).

Prednáška a následná beseda budú venované histórii osídľovania Zvolena a jeho okolia Slovanmi.

 

11. október 2018 │ 18.00

Barbari – sťahovanie národov a Európa po páde Rímskej ríše │ vstupné: 1,50 €

Prednáška a beseda s historikom Mgr. Petrom Bystrickým, PhD.

Mgr. Peter Bystrický, PhD. (1976) absolvoval štúdium na Filozofickej fakulta UK v Bratislave, odbor história – latinčina. V súčasnosti je vedeckým pracovníkom Historického ústavu SAV v Bratislave. Venuje sa obdobiu neskorej antiky a včasnostredovekým dejinám územia Slovenska pred príchodom Slovanov.

O Attilovi a jeho nemilosrdnosti počul asi každý.  Nebol však posledným, kto svet Rimanov a Grékov ohrozoval. Na stretnutí budeme sledovať osudy kráľov, ktorí prišli po Attilovi, ale väčšina z nich zostala v jeho tieni, a osudy kmeňov, ktoré Hunov porazili, alebo si založili svoje ríše na území ohraničenom Karpatmi, Alpami a riekou Sávou, ale až na jeden zanikli skôr, ako k Dunaju prišli noví kočovníci Avari.

 

12. október 2018 │ 18.00

Historický román – fikcia či fakty? │ vstupné: 1,50 €

Moderovaná beseda so spisovateľom Jurajom Červenákom

Juraj Červenák (1974) je slovenský spisovateľ s bohatou publikačnou činnosťou v slovenskom, českom a poľskom jazyku. Pochádza z obce Vyhne, kde prežil prvé roky života, ale od školopovinných čias žije v neďalekej Banskej Štiavnici. Po ukončení štúdia na gymnáziu v roku 1992 prešiel rôznymi povolaniami od člena strážnej služby až po vedúceho kina či pracovníka na oddelení kultúry mestského úradu. Od roku 2005 je profesionálnym spisovateľom a publicistom. Knižne debutoval v roku 1993, odvtedy vydal vyše tri desiatky kníh.

Večer pre vás pripravila iniciatíva Literárna bašta v Banskej Bystrici, ktorá organizuje pravidelné literárne podujatia. V súčasnosti začína aj svoju vydavateľskú činnosť a snaží sa oživiť literárne dianie v regióne. Dlhodobo pracuje na vzniku bystrického rezidenčného centra v priestoroch historickej bašty pri Lazovnej bráne. Na stretnutí sa porozprávame nielen o tvorbe autora, ale aj o tom, ako sa píšu knihy s historickou zápletkou, ako spisovateľ spracúva fakty, či je bežné spolupracovať pri písaní s historikmi, resp. ako sa dá skombinovať fikcia s faktami. Besedu moderuje Ľubica Tomková.

Počas večera bude otvorený aj „knižný bufet“, v ktorom si budete môcť zakúpiť knihy z kníhkupectva Artforum.

 

13. október 2018 │ 10.00

Zámok bez zámkov pre rodiny │ vstupné: 2 €/rodina

Netradičná tvorivá dielňa pre rodiny s deťmi

Tvorivé dopoludnie bude zamerané na výrobu šperkov inšpirovaných obdobím Franskej ríše. Čím sa zdobili králi, kráľovné, kniežatá či dvorné dámy v dávnych časoch? Spolu sa pokúsime vytvoriť si šperky, ktoré svedčia chlapcom i dievčatám.

Maximálna kapacita je 30 detí.

Je možné sa dopredu objednať na tel.: 045/24 53 001 alebo e-mail: lektori.zvolen@sng.sk

 

14. október 2018

Galéria pre všetkých │ vstupné: voľné

Možnosť navštíviť SNG Zvolenský zámok počas otváracích hodín BEZPLATNE!

 

Kontakt

tel.: 045/24 53 001

e-mail: lektori.zvolen@sng.sk

 

Meno organizátora: Slovenská národná galéria
Fotografie
Podobné podujatia
Koncert ku dňu matiek
Overené podujatieKoncert ku dňu matiek
Dom kultúry Podborová, Zvolen
TICHÁ NOC
Overené podujatieTICHÁ NOC
Aula SZU, Banská Bystrica
Koncert ku dňu matiek
Overené podujatieKoncert ku dňu matiek
Dom kultúry Podborová, Zvolen
Vidiečanova Habovka
Overené podujatieVidiečanova Habovka
Kultúrny dom, Veľký Krtíš