Zem zasľúbená

Podujatie Svidník

Zem zasľúbená

Zem zasľúbená...

Strom, ten to má prosté. Na jednom mieste ho zasadili, na tom mieste žije a na tom mieste umrie. Na svojej zemi. Ale človek? Čo s človekom? Človekom, ktorého odrežeš od koreňov, vezmeš z jeho zeme, kdesi ho postavíš, aby ďalej žil. Dá sa to? Nevyschne?

Po druhej svetovej vojne prebehol na území Československa proces tzv. optácií, v rámci ktorého sa tisíce ľudí prevažne rusínskej národnosti z východného Slovenska, na základe lživej propagandy dobrovoľne prihlásili k vysídleniu na územie Sovietskej Ukrajiny. Svojím podpisom a prekročením hraníc prišli o svoj majetok, československé občianstvo, ale na ukrajinskom území ich nečakal raj, o ktorom im agitátori hovorili a ktorému chceli veriť. Naopak, čakal ich omnoho ťažší život ako doma, neraz diskriminácia či perzekúcie. No nikto v nich nedokázal usmrtiť nádej. Nádej, že raz sa vrátia. Domov. Pochopili, že zem zasľúbená je pre nich tá, na ktorej ich priviedli na svet ich rodičia a tých zasa ich rodičia, celé generácie. Prví sa začali vracať v 60. rokoch 20 storočia, tí poslední, ktorí sa rozhodli vrátiť, dostali možnosť v rokoch 90.

Dramaticko-tanečná inscenácia Zem zasľúbená... Nie je dokumentovaním týchto historických udalostí, aj keď z nich autor vychádza. Je skôr príbehom človeka, ktorý sa už tisíce krát stal a ešte raz toľko stane.

7.12.2019   17:00

Dom kultúry Svidník

Fotografie
Podobné podujatia