Žilinský literárny festival 2017 v Novej synagóge

Podujatie Žilina

Žilinský literárny festival 2017 v Novej synagóge

14. ročník Žilinského literárneho festivalu si ako hlavnú tému vybral FAKT? FAKT! Ako narábame s faktami v časoch, keď sme dennodenne konfrontovaní s ich zatajovaním, prekrúcaním a svojráznou interpretáciou. Dokážeme ešte rozlišovať fikciu od reality? Čo je znakom kvality pri vymyslených veciach? Ako poznáme, že nami vnímaná realita je pravdivá? Vrcholom programu budú posledné dva dni, ktoré budú v Novej synagóge.

– –

PROGRAM:

Piatok 6. 10. 2017

14:00 - 19:00 predstavenie a predaj kníh zo slovenských vydavateľstiev a antikvariátov

14.00
Daniel Majling – Ruzká klazika
Daniel Majling rozpráva o svojej poviedkovej knihe literárnych mystifikácií Ruzká klazika. “Knižný trh zaplavili lacné “fejky” známych autorov. Dostojevzski, Tolsztoi, či Toorgenef sú lacné náhrady trvalých literárnych hodnôt pre ľudí, ktorí si nemôžu dovoliť čítať skutočnú, čitateľsky náročnú ruskú klasiku.” Moderuje Katarína Labudová.

16.00
József Demmel – Ľudovít Štúr a Panslávi v kaštieli
Historik József Demmel rozpráva o podobách Horného Uhorska v 19. storočí, ktoré opísal v dvoch v slovenčine vydaných knihách – monografii Ľudovít Štúr a knihe o šľachte v Turčianskej kotline Panslávi v kaštieli. Moderuje Radoslav Passia, preklad z maďarčiny Diana Marosz

18.00
Anasoft Litera uvádza: Silvester Lavrík – Nedeľné šachy s Tisom
Spisovateľ a dramatik Silvester Lavrík rozpráva nielen o tom, čo si chcú a čo si nechcú Slováci pamätať. Jeho posledný román Nedeľné šachy s Tisom zaujal odbornú porotu ceny Anasoft litera aj množstvo laických čitateĺov invenčným spojením historických reálií, spomienok tradovaných ústnou formou a autorovej imaginácie. Moderuje Michala Lončíková.

20.00
Katarína Máliková – Sólo
Mladá ambiciózna skladateľka a producentka pochádza z Polomky na Horehroní a rolu speváčky a klaviristky strieda s tvorením originálnych kompozícií a aranžmánov ľudových piesní. Jej skladby sa pohybujú na hrane artpopových kompozícií s nádychom baroque minimal a novej world music. Stavia na základoch klasického remesla, ktoré nadobudla počas štúdia hudobnej kompozície a hry na klavíri. Jej tvorba môže miestami znieť scénicky, alebo filmovo. Pestrými hlasovými polohami a kódom tradície v každej piesni sa hlási ku slovanským koreňom. Na Žilinskom literárnom festivale predstaví špeciálny program bez kapely a prednesie svoje úplne staré ale i úplne nové skladby a samozrejme i pesničky z oslavovaného albumu Pustvopol v komornej atmosfére so sprievodom klavíra. V niekoľkých piesňach sa ku Katke pridá súbor zobcových fláut Zobkáčik zo ZUŠ L.Árvaya, ktorý vedie kníhkupec Pavel Stiller.
Vstupné 5,00 / 3,00 eur (študenti, seniori, nezamestnaní…)
Predpredaj na www.novasynagoga.sk/zilinsky-literarny-festival-2017/

– –

Sobota 7. 10. 2017

od 10.00
Malý knižný trh
Máš doma staré knihy, ktoré túžia po tom, aby ich niekto zase čítal? Dones ich na trh a staň sa na chvíľu kníhkupcom vo svojom malom kníhkupectve. Na tomto trhu sa bude ponúkať kvalitná literatúra a dobré jedlo. Pozývame vás naň či už ako návštevníka, predajcu alebo darcu. Už podľa názvu je jasné, že „tržit” sa budú staré i nové knihy, časopisy, platne a veci s tým súvisiace.

14.00
Michal Hvorecký – Trol
Michal rozpráva o svojej poslednej knihe Troll o temných hlbinách internetových diskusií. “Kedysi písal dejiny víťaz. Teraz dejiny píše ten, kto chce zvíťaziť.” Moderuje Fedor Blaščák.

16.00
Fakt existuje Ryba Biba – Hlbokomorské rozprávky
Krajská knižnica uvádza zážitkové čítanie pre deti a ich rodičov z knihy Moniky Kompaníkovej – Hlbokomorské rozprávky spojené s hudobnými vstupmi a tvorivou dielňou. Deťom sa interaktívnou formou predstavia fakty o hlbokomorskom svete a živočíchoch, ktoré v ňom žijú. Ůčinkujú Ľuboslava Gottwaldová a Dana Ďuračíková z Detského oddelenia Krajskej knižnice, na violončelo hrá Anna Kocifajová.

17.00
Samo Marec – Mystifikácia, troling, hoax
Jeden z najaktívnejších slovenských blogerov Samo Marec rozpráva o podobách internetových diskusií. Moderuje Pavol Sibyla z Nadácie Zastavme korupciu

19.00
Anasoft Litera uvádza: Ondrej Štefánik – Som Paula
Ondrej Štefánik rozpráva o svojej poslednej knihe Som Paula, ktorá podľa odbornej poroty ceny Anasoft litera 2017 priniesla najviac umeleckých literárnych kvalít a vybrala ju za najlepší pôvodný slovenský titul roka. Moderuje Katarína Labudová

21.00
Na Peróne – Na stáž!
Autorská divadelná inscenácia o nich, o vás a o nás. O tom, kto je naozaj zodpovedný za naše problémy. A o tom, ako ich (ne)vieme spoločne riešiť. O hľadaní rozdielov medzi ľuďmi. O tolerancii a neznášanlivosti. O nich, o vás a o nás.

Text a réžia: Júlia Rázusová a kolektív Na Peróne
Dramaturg: Miroslav Dacho
Scénogafia: Ján Ptačin
Účinkujúci: M. Domovcová, P. Kočiš, J. Muranský, Z. Psotková, J. Wernerová

Na Peróne je profesionálnym nezávislým divadlom, ktoré je od roku 2005 doma Košiciach. Motívom vzniku inscenácií je potreba reagovať na citlivé témy, vyjadriť svoj názor/pocit. Provokatívnym spracovaním tém divadlo búra bariéru medzi javiskom a hľadiskom – divák si nikdy nie je istý či je divákom alebo hercom. NA PERÓNE je autorským divadlom a je kolektívom hercov, ktorí majú pri tvorbe inscenácií rovnocenné postavenie s režisérom a ďalšími prizvanými tvorcami. Tvorivý tým sa pri každej inscenácií mení a v predstaveniach kladie rovnaký dôraz na pohyb a text. (www.naperone.sk)
Vstupné 5,00 / 3,00 eur (študenti, seniori, nezamestnaní…)
Predpredaj na www.novasynagoga.sk/zilinsky-literarny-festival-2017/

– –

Ďalší program a informácie o festivale, nájdete na www.zlf.sk

Miesto konania podujatia: Nová synagóga Žilina, J. M. Hurbana 11, Žilina
Vstupenky: http://www.novasynagoga.sk/zilinsky-literarny-festival-2017/
Dátum začiatku podujatia: 6. Októbra 2017 14:00
Dátum ukončenia podujatia: 7. Októbra 2017 23:00
Pravdepodobné súradnice: 49.2249N 18.7372E

Prípadné zmeny si preverte na webe podujatia Žilinský literárny festival 2017 v Novej synagóge

Meno organizátora: Žilinský literárny festival
Fotografie
Podobné podujatia