Zuzana Kužmová & Martina Chudá: Perfiction

Podujatie Košice

Žiadny obrázok
Pridať do môjho kalendára
Výstavy a veľtrhy
Web organizátora:
www.pianko.eu
Ďalšie podujatia v meste Košice

Zuzana Kužmová & Martina Chudá: Perfiction

PERFICTION

Názov výstavy spája dva ambivalentné pojmy – perfection/dokonalosť a fiction/fikcia. Zámerná slovná mutácia artikuluje jeden z námetov, a to je fiktívna predstava o dokonalej kráse a jej hybridný vplyv na vnímanie ženskosti. Snaha o duchovné zmierenie sa a hľadanie pravých hodnôt alebo kritika hodnôt súčasnej spoločnosti. To sú dva prístupy, s ktorými autorky vo svojej tvorbe narábajú.


ZUZANA KUŽMOVÁ / AMOR FATI

Žena, intimita, hranice a stopy. To sú nevyčerpateľné témy, ktorými sa programovo autorka zaoberá vo svojej tvorbe. Tieto aspekty nájdeme aj v tejto práci. Je to osobná, intímna výpoveď prostredníctvom autoportrétnej maľby.
“Amor fati“ je pojem Friedricha Nietzscheho o milovaní svojho osudu, ktorý je v konečnom dôsledku naším životom. Niečo nám je predurčené, dané a my sa s tým pokúšame žiť. Nie v minulosti, ani v budúcnosti, ale vo večnosti. Niekedy našu existenciu ovplyvňujú normy, pravidlá, statusy, ktoré nás ohraničujú, ale aj formujú. Amor Fati je o prijatí prirodzenosti toho kto sme - v tomto konkrétnom prípade Ženy. Sú cenzurované, zacyklené, intímne. Sú v pozadí, sú objektom, ale aj hlavným motívom. Tak ako telo na obrazoch. Je ústrednou témou, ale zároveň je zahalené do symbolov a metafor. Obrazy tvoria triptych - cyklus, ktorý je bezprostredne spätý so životom, ženou a s jej existenciou. Obrazy vytvárajú časový údaj o obdobiach ženy. O zrode, očiste a smrti.

MARTINA CHUDÁ / URGENCY

Performance s názvom „URGENCY“ prioritne apeluje na stále progresívnejší vplyv mýtu krásy (Naomi WOLF) a aktuálnu problematiku posadnutosti zovňajškom. Je to problém, ktorý by sme dnes už len naivne spájali výlučne so ženami. Túžba priblížiť sa fiktívnej predstave o dokonalej kráse, ktorá je nám masovo servírovaná, je natoľko silná, že ľudia sú schopný utratiť nemalé peniaze za "urgentné" chirurgické zákroky, trpia rôznymi poruchami, syndrómami a pod. Táto estetická produkcia začína pripomínať sériovú výrobu s relatívne presne stanovenými hranicami.
Scéna evokujúca mäsiarstvo, štender na šaty ako závesný systém na silónové pančušky plnené mletým mäsom, ktorého váha zodpovedá váhe performerky. To všetko je metaforickou interpretáciou utopickej cesty k sériovej dokonalosti, ktorá existuje len ako jeden z nástrojov moci.

Miesto konania podujatia: KLUB, Štúrova 11, Košice
Dátum začiatku podujatia: 5. Marca 2018 18:00
Dátum ukončenia podujatia: 5. Marca 2018 21:00
Pravdepodobné súradnice: 48.716N 21.2569E

Prípadné zmeny si preverte na webe podujatia Zuzana Kužmová & Martina Chudá: Perfiction

Meno organizátora: KLUB
Fotografie
Podobné podujatia
VitalFest Zdravia a Znania 2024
Overené podujatieVitalFest Zdravia a Znania 2024
Dom kultúry Jumbo, Masarykova 1667/2, 040 01 Košice, Košice
VitalFest Zdravia a Znania 2024
Overené podujatieVitalFest Zdravia a Znania 2024
Dom kultúry Jumbo, Masarykova 1667/2, 040 01 Košice, Košice