Daniel Spaleniak (PL)

Podujatie Liptovský Mikuláš

Daniel Spaleniak (PL)

Daniel Spaleniak pochádza z poľskej Lodže. Sám seba vníma ako človeka, ktorý rád hrá na gitare. Prosté. Jeho tvorbu možno žánrovo radiť do alternatívneho blues-rocku, gothic country, ambientu a psychedelického folku. Je to jeden z mála poliakov, ktorého éterické, blues-folkové piesne vzbudili tak silný záujem aj na americkom trhu. Danielovu pieseň Back Home zahrali v seriály Elementary, pieseň Dear love of mine v Ozark a dve skladby, Why a Night, v seriály The Path.

Netreba ho však vnímať ako skladateľa do mainstreamovej americkej filmovej a seriálovej produkcie. V roku 2016 nahrával v svetoznámom štúdiu KEXP v Seattle. Ďalej hral na jednom z najprogresívnejších poľských festivalov OFF, ktorý kurátoruje Artur Rojek. Okrem toho vystúpil na festivaloch Opener, Halfway či Soundrive.

Jeho debut "Dreamers" (2014) bol jednou z najzaujímavejších poľských nahrávok posledných rokov, ktorý ocenila aj hudobná kritika. Druhý album "Back Home" vydal v roku 2016 a ďalší "Life is somewhere else" sa objavil na pultoch obchodov už v marci 2018. Momentálne pripravuje už štvrtý album, ktorý by mal výjsť do konca roka 2019.

VSTUP: 5€


Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Sobota 20. júla 2019 o 19:00 – 21:00

Fotografie
Podobné podujatia