Filmový večer: 12 rozhnevaných mužov

Podujatie Prešov

Filmový večer: 12 rozhnevaných mužov

12 rozhnevaných mužov
(12 angry men, USA, 1957, 96 min, r. Sidney Lumet)

Na ošúchanej lavici sedí mladý muž obžalovaný z vraždy svojho otca. Dvanásť porotcov – obyčajných ľudí s bežnými profesiami, ale zato poriadne rozličných pováh má rozhodnúť o vine a nevine. Dôkazy sú presvedčivé, blíži sa večer a všetci sa ponáhľajú domov. Rozsudok musí byť jednohlasný, v stávke je predsa len ľudský život, takže nie je dôvod prečo nehlasovať verejne. Aspoň do chvíle, než jeden z porotcov vysloví pochybnosť...

Film sa nevenuje len otázke práva na život, ale aj otázke neustáleho kolobehu hľadania pravdy a rozoberá človeka ako bytosť do hĺbky. Prežité životné situácie jednotlivých porotcov vrhajú na prípad zakaždým odlišné svetlo. V tomto zmysle film presahuje rámec vlastného prípadu a stáva sa obrazom unáhlenej civilizácie. Nezvyklé dramatické napätie v obmedzených priestorových dimenziách, majstrovsky odhalené duševné pochody jednotlivých aktérov rokovania poroty, kde najmenší detail nadobúda hodnotu symbolu.

Čaro čiernobieleho filmu, napätie visiace vo vzduchu, vôňa pochybností a vyhranených charakterov - jasná voľba ak máte chuť na filmovú maškrtu zo starých archívov.

Miesto konania podujatia: LAVA Land, Slovenská 34, Prešov
Dátum začiatku podujatia: 30. Júla 2017 20:00
Dátum ukončenia podujatia: 30. Júla 2017 22:00
Pravdepodobné súradnice: 48.9978N 21.2425E

Prípadné zmeny si preverte na webe podujatia Filmový večer: 12 rozhnevaných mužov

Meno organizátora: Volcano Klub
Fotografie
Podobné podujatia