Opera na nádvorí - W.A.Mozart: Bastien a Bastienka

Podujatie Bratislava

Žiadny obrázok
Pridať do môjho kalendára
Kam v Bratislave, Koncerty, Podujatia pre deti
Web organizátora:
www.detskaopera.sk
Ďalšie podujatia v meste Bratislava

 Mozart napísal operu – singspiel „Bastien a Bastienka“ ako 12-ročný, na prelome leta a jesene r. 1768 vo Viedni. Premiéra tejto „miniopery“ sa pravdepodobne konala v záhradnom divadielku lekára Franza Antona Mesmera. Historicky dokumentovaným je však až jej uvedenie v roku 1890 Spoločnosťou priateľov opery v Berlíne, odkedy sa datuje aj jej pravidelné novodobé uvádzanie. K napísaniu opery inšpirovala mladého Mozarta hra „Dedinský čarodej“ od Jeana Jacquesa Rousseaua, zaiste aj preto Mozart ponecháva vo svojom dielku francúzske znenie mien hlavných postáv „Bastien“ a „Bastienne“.

 Príbeh lásky dedinského mládenca Bastiena, ktorý je tak trochu „do vetra“ a jeho krásnej, avšak „nudnej“ Bastienky vyčarúva úsmev na tvári veľkých i malých divákov už presne štvrť storočia.

 Operu uvádzame v nemeckom jazykovom origináli so slovenskými dialógmi a sprievodným slovom v historicky vernej interpretácii súboru starej hudby Il cuore barocco so sólistami a dirigentom Danielom Simandlom. Postavu mladého Mozarta oživí slovenský herec René Schleiffer. Vstup na podujatie je voľný. 

Meno organizátora: Harmonia Seraphica, o.z.
Fotografie
Podobné podujatia
Whitney Houston Tribute koncert
Overené podujatieWhitney Houston Tribute koncert
STARS auditorium, Bratislava
The Kolors
Overené podujatieThe Kolors
na starom letisku vo Vajnoroch, Bratislava