Ovčärske obyčaje – Redikaňä v Zázrivej

Podujatie Zázrivá

Žiadny obrázok
Pridať do môjho kalendára
Iné podujatia, Zvyky a tradície
Ďalšie podujatia v meste Zázrivá

Ovčärske obyčaje – Redikaňä v Zázrivej

Pod Rozsutcom otvoria salašnícku sezónu starodávnymi zvykmi

Obec Zázrivá organizuje dňa 27.5.2018 podujatie zamerané na podporu pastierstva, ovčiarstva a salašníctva a na zachovávanie tradícií spojených s dedičstvom valaskej kolonizácie a kultúry.

Tzv. redik – v zázrivskom nárečí redikaňä – je jarné vyháňanie oviec na pastviny a sťahovanie salaša spojené s rôznymi dávnymi zvykmi a obradmi. Ovčiarske podujatie v Zázrivej je otvorením pastierskej a salašníckej sezóny v mikroregióne terchovskej doliny a budú ho sprevádzať ukážky bačovského remesla, dojenia oviec, výroby syra a ďalších ľudových remesiel a zručností ako sú kováčstvo, zvonkárstvo, rezbárstvo a iné.

Na podujatí vystúpia a zahrajú Detský folklórny súbor Zázrivček, Folklórna skupina Kýčera Ľudová Hudba Zázrivá zo Zázrivej, Martin Tesák z Pohronskej Polhory,   Ženská spevácka skupina Tíšina s heligonkárom Ondrejom Hanuliakom z terchovskej doliny ,Podhalianska muzika z  Ochotnici Górnej z Gorcov v Poľsku, Ľudová hudba Terchová z terchovskej doliny a Petr Sovják z Neubuze.

Podujatie je bezplatne prístupné širokej verejnosti, pripravené budú ochutnávky jedál z baraniny a ovčie výrobky. Snahou organizátorov je zachovávať kultúru, tradície a zvyšovať povedomie o hodnotách krajiny a jej tradičnom obhospodarovaní.

 Projekt „Trasa valašskej kultúry“ je spolufinancovaný z Európskeho fondu regionálneho rozvoja.

Projekt realizuje Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju i Promocji Podkarpacia „Pro Carpathia” v partnerstve s Detskou organizáciou Fénix, o.z. Územnou organizáciou Snina, Województwem Podkarpackim, Regionálnou rozvojovou agentúrou Svidník, Województwem Małopolskim, Związkiem Podhalan w Polsce, Stowarzyszeniem Wspierania Inicjatyw Gospodarczych DELTA PARTNER, Obcou Oravská Polhora, Obcou Malatiná a Obcou Zázrivá.

Fotografie
Podobné podujatia
Liptovská svadba
Overené podujatieLiptovská svadba
Múzeum liptovskej dediny v Pribyline, Pribylina
Martinský deň zdravia
Martinský deň zdravia
Divadelné námestie, Martin
Račianska vínna cesta
Overené podujatieRačianska vínna cesta
SNOW PARADISE Veľká Rača, Oščadnica
Deň kysuckých tradícií
Overené podujatieDeň kysuckých tradícií
SNOW PARADISE Veľká Rača, Oščadnica