Peter Katina: Recitály v 4 mestách

Podujatie Košice

Peter Katina: Recitály v 4 mestách

Séria sólových koncertov akordeonistu Petra Katinu pod názvom Recitály v štyroch mestách je zameraná na prezentáciu súčasnej akordeónovej tvorby na Slovensku. Publiku sa predstaví aj v Kasárňach/Kulturparku 11. mája o 19:00 hod.

V poslednom desaťročí inicioval Peter Katina vznik niekoľkých desiatok skladieb pre akordeón od slovenských skladateľov rôznych generácií i kompozičného zamerania. Ich diela predstavujú zaujímavú štúdiu autorského prístupu k unikátnym technikám a neobvyklým zvukovým možnostiam moderného koncertného akordeónu. Vzájomne inšpirujúce vzťahy skladateľov a interpreta sa bezpochyby stali dôvodom, prečo sa slovenskí skladatelia k akordeónu stále radi vracajú a často mu venujú i viacero sólových či komorných diel v rámci svojho kompozičného portfólia.

Katinov výber štyroch slovenských miest (Košice, Bratislava, Ružomberok a Nitra) zodpovedá jeho preferenciám akusticky vhodných a zaujímavých koncertných priestorov, ale aj profesionálnym a osobným väzbám na dané miesta a skladateľov s nimi zviazanými. Aktuálny recitál predstavuje prierez slovenskou avantgardou, zaujímavými novinkami i skladbami, ktoré sa už stihli stať medzinárodne ocenenou „klasikou“. Tým, že výrazne určujú trendy v oblasti akordeónovej kompozície, môžu sa smelo porovnávať s prestížnou svetovou tvorbou pre tento nástroj.

Slovenský akordeonista Peter Katina sa venuje predovšetkým súčasnej hudbe. Hru na akordeóne študoval na Vysokej škole múzických umení v Bratislave a v Dánsku na Carl Nielsen Academy of Music v Odense. Pravidelne koncertuje na Slovensku a vo viacerých krajinách Európy, kde premiérovo uviedol niekoľko desiatok nových kompozícií pre sólový akordeón.

Spolupracoval s autormi ako Per Nørgård, Lars Graugaard, Toshio Hosokawa, Joseph Kolkovich, Jozef Podprocký, Jevgenij Iršai, Iris Szeghy a mnohými ďalšími. Peter Katina koncertoval v Dánsku, Veľkej Británii, Nemecku, Poľsku, Maďarsku a Srbsku. Predstavil sa na festivaloch Poznań Music Spring, Arcus Temporum v Pannonhalme, Ny Musik i Birkerød a na festivale Re:New v Kodani. Vo vydavateľstve Hevhetia vydal viacero nahrávok, album škandinávskej hudby Flashing, album Prelúdiá a fúgy op.87 Dmitrija Šostakoviča, diela Jozefa Podprockého pre akordeón a Solo z diel renomovaných svetových autorov.

Okrem koncertnej a nahrávacej činnosti je aktívny aj ako hudobný kritik, publicista a rozhlasový redaktor. Jeho články, rozhovory a recenzie uverejňujú vo viacerých hudobných magazínoch.

Program:
Jozef Podprocký: Fantázia I. na sekvenciu Stabat mater op.61
Jozef Kolkovič: Abandoned Cities
Miroslav Tóth: Magma
Iris Szeghy : Canticum
Peter Machajdík: Early and Late Clarities
Jevgenij Iršai: Level of Stagnation
Jevgenij Iršai: Boston March
S finančnou podporou Fondu na podporu umenia.


Vstupné: 3 eurá v predpredaji / 5 eur v deň podujatia
Lístky: http://ticketware.eu/p/4I66

Článok: http://www.k13.sk/akordeonovy-recital-petra-katinu-bude-prierezom-slovenskej-avantgardy/

Miesto konania podujatia: K13 - Košické kultúrne centrá, Kukučínova 2, Košice
Vstupenky: http://ticketware.eu/p/4I66
Dátum začiatku podujatia: 11. Mája 2017 19:00
Dátum ukončenia podujatia: 11. Mája 2017 21:00
Pravdepodobné súradnice: 48.7195N 21.2541E

Prípadné zmeny si preverte na webe podujatia Peter Katina: Recitály v 4 mestách

Fotografie
Podobné podujatia
MIRO JAROŠ- DISKO-TURNÉ PRE CELÚ RODINU
Overené podujatieMIRO JAROŠ- DISKO-TURNÉ PRE CELÚ RODINU
Amfiteáter Košice, Košice, Košice
QUEENSHOW
Overené podujatieQUEENSHOW
Spoločenský pavilon, Košice
DRACULA
Overené podujatieDRACULA
Amfiteáter, Košice
KONCERT SIMA MAGUŠINOVÁ
Overené podujatieKONCERT SIMA MAGUŠINOVÁ
Historická radnica Košice, Košice
Jana Kirschner & Štefan Štec
Overené podujatieJana Kirschner & Štefan Štec
Kasárne Kulturpark, Košice