Pod sobotskou bránou

Podujatie Rimavská Sobota

Pod sobotskou bránou

Rimavská Sobota opäť ožije folklórom. V sobotu, 14. 9. 2019 pozývame všetkých milovníkov ľudových tradícií na 2. ročník folklórneho festivalu POD SOBOTSKOU BRÁNOU. Nádvorie Čierneho orla ožije tradičnou ľudovou kultúrou a miestnym folklórom, v závere dňa podujatie vyvrcholí tanečným pásmom známeho folklórneho súboru železničiarov MARÍNA zo Zvolena a koncertom world music kapely DRUŽINA. Počas dňa vystúpia miestne detské i dospelé folklórne súbory, zoskupenie inštrumentalistov, prezentujúce valašský, pastiersky hudobný folklór TROMBITÁŠI ŠTEFÁNIKOVCI i sólisti. Tešiť sa môžete na stretnutie s ľudovými a umeleckými výrobcami, tanečný dom i tvorivé dielne pre deti. Vstupné ne večerný program FS Marína a Družinu je 5€ pre dospelého a 3€ pre dieťa. Kapacita je obmedzená. Vstupenky si môžete zakúpiť v MsKS a cez online systém na www.kulturars.sk

Začiatok je naplánovaný na 9.00 hodinu ráno, kedy sa otvoria brány školy tvorivosti pre deti. Dopoludnia budú na nádvorí prezentovať svoje originálne výrobky z kože, dreva, prútia i látky miestni ľudoví remeselníci. Celú atmosféru spestria vystúpenia sólistov, heligonkárov, fujaristov i spevákov. O 10.00 hod. sa budete môcť zapojiť do nácviku tanečných krokov v škole tanca, ktorú povedie folklorista a tanečný pedagóg Andrej Sýkora s manželkou, ktorý je organizačným vedúcim FS Marína.

O 11.00 hod. sa na pódiu na Hlavnom námestí začne program našich najmenších folkloristov z Podkovičky, Hájika, Hájička, Lieskovčeka a zo Súkromnej ZUŠ. O 12.00 hod. ich na pódiu vystriedajú dospelí tanečníci i speváci z miestnych folklórnych súborov Rimavan, Lieščina a Új Gömör.

V treťom vstupe na Hlavnom námestí vystúpia o 13.00 hod. Trombitáši Štefánikovci, zoskupenie inštrumentalistov, prezentujúce valašský, pastiersky hudobný folklór moravsko-slovenského pomedzia. Divákom predstavia hudobný život na salaši a ľudové hudobné nástroje ako sú fujara, drumbľa, píšťalky, heligónka, pastierske rohy a ozembuch. Ukážkou budú aj pracovné pastierske kroje a práskanie pastierskym bičom.

V hlavnom večernom programe sa o 17.30 hod. na nádvorí Čierny orol predstaví svojím pásmom folklórny súbor železničiarov MARÍNA zo Zvolena, ktorí patrí medzi významných protagonistov scénického folklorizmu na Slovensku. Program ponúkne divákovi folklórny materiál najmä z oblasti Podpoľania, na scéne však uvedú ľudové piesne a tance aj z iných etnografických oblastí. Hudba, tanec, spev, ľudové zvyky a slovesnosť, neskutočná dynamika a živelnosť prevedenia a súčasne jemnosť a lyrickosť či rôznorodá regionálna drobnokresba, to všetko charakterizuje tvorbu FS Marína, na ktorú sa môžete tešiť.

V závere večera sa od 19.30 hod. predstaví skvelé hudobné zoskupenie DRUŽINA, ktoré nám prinesie folklór trochu … Hudba skupiny Družina je postavená na dvoch ženských hlasoch, ktoré doprevádzajú profesionálni muzikanti prichádzajúci z rôznych hudobných svetov. Ako jedna z prvých skupín na Slovensku, začala Družina prinášať poslucháčom originálne úpravy tradičných ľudových piesní v štýle world music. Po 20 rokov na scéne sa členovia skupiny rozhodli nazvať svoj štýl výrazom slovenský neofolklór, čím bližšie a konkrétnejšie pomenúvajú svoju originálnu tvorbu. Rovnako pomenovali aj aktuálne pripravované CD, ktoré vyjde túto na jeseň.

V prípade nepriaznivého počasia sa podujatie uskutoční v Dome kultúry.
Podujatie organizuje Mestské kultúrne stredisko v spolupráci so SOŠOS a CVČ Relax s finančnou podporou z verejných zdrojov Fondu na podporu umenia a miestnych podnikateľov. Mediálnymi partnermi podujatia sú: Rimava.sk, TV Rimava, Gemerské zvesti a Kam do mesta.
Pripojte obrázok – plagát, povzánku (nepovinné)

Fotografie
Podobné podujatia