Štiavnická vínna špacírka 2017

Podujatie Banská Štiavnica

Štiavnická vínna špacírka 2017

Vážení milovníci dobrého vína

Po roku sa Vám opäť pripomíname so Štiavnickou vínnou špacírkou. Vínna špacírka spája génius loci Banskej Štiavnice s príbehmi konkrétnych vín. Prémiové víno má špecifický charakter, vzbudzuje vášeň a emócie. Pochádza z konkrétneho vinohradu a stvorili ho konkrétni ľudia, s ktorými sa tu môžete osobne stretnúť. Väčšina prezentovaných vín pochádza zo sopečného podložia z širšieho okolia Banskej Štiavnice. To mu dodáva špecifické vlastnosti.

Špacírka 2017

Víno nájdete na miestach, ktoré nie sú bežne počas roka dostupné. Staré štôlne, schované za fasády historických budov, klenbové pivnice a uzavreté dvory tvoria vínne zastávky, kde budete môcť ochutnať prémiové vína a porozprávať sa s ich tvorcami. Na tento ročník sme pripravili dve nové vínne zastávky – dvor Berg a znovuotvorené Libresso, a pribudnú aj noví vinári. Hlavnou odrodou tohto ročníka je Frankovka modrá, ktorá je v našom regióne významná medzi červenými vínami.
Aj vzhľadom na jedinečnosť priestorov, v ktorých sa festival uskutoční je kapacita návštevníkov limitovaná. Do predaja bude uvoľnených 444 lístkov na Štiavnickú vínnu špacírku (sobota), kapacita ochutnávky Odrody sveta (piatok) je obmedzená na 44 miest. Predpredaj lístkov začne 10.10.2017 na www.stiavnicavino.sk. O spustení predpredaja Vás budeme informovať mailom vopred. Po vypredaní lístkov cez predpredaj, nebude možné vstupenky získať na mieste.

Program

Štvrtok 9.11.
Cesta za vinárom
Ponúkame Vám jedinečnú možnosť návštevy rodinného vinárstva Csernus v obci Vinica. Toto vinárstvo sa venuje vinohradníctvu už veľa generácií. Pri výrobe vína spája tradičné remeselné postupy spracovania hrozna s novými poznatkami a technológiami. Ich vinohrady sa nachádzajú na kopci Stráž, ktorý je tvorený sopečnými horninami – tuf a andezit, ale aj vápencami, ktoré sú pozostatkom pravekého mora. Toto všetko ponúka hroznu veľmi bohaté spektrum živín a minerálov. Doprava bude zabezpečená mikrobusom.

Piatok 10.11.
Odrody sveta: Frankovka modrá
Do tohtoročného programu Odrôd sveta sme zaradili Frankovku modrú. Je to odroda, ktorá má veľmi dlhú históriu, a nikto presne nevie odkiaľ pochádza. Jedno je však isté – je to stredoeurópska odroda. Preto sme na ochutnávku pozvali vinárov zo Slovenska aj z okolitých krajín: Maďarska, Rakúska a Moravy. Oproti minulému roku ako súčasť prednášky a ochutnávky pripravíme ľahkú večeru. Pre obmedzené kapacity priestoru a jedinečnosť zážitku bude na túto ochutnávku uvoľnených len 44 vstupeniek.

Sobota 11.11.
9 vínnych zastávok, viac ako 20 vinárov a viac ako 100 vín
Cieľom Vínnej špacírky nie je kvantita, ale lokálny pôvod a jedinečnosť vín. Väčšina zúčastnených vinárstiev pochádza z vinohradníckych oblastí, ktoré sú od Štiavnice vzdialené do 100 km. Ich spoločným cieľom je zachovanie autentického vinohradníctva a vinárstva. Zastúpené sú regióny Tekov, Hont, Strekov... ale aj Tokaj či Požitavie.

Organizátori Štiavnickej vínnej špacírky sú Región Banská Štiavnica a ViNOCENTRUM Banská Štiavnica.

Do skorého videnia.

Miesto konania podujatia: ViNOCENTRUM Banská Štiavnica, Kammerhofská 2, Banská Štiavnica
Dátum začiatku podujatia: 9. Novembra 2017 00:00
Dátum ukončenia podujatia: 11. Novembra 2017 00:00
Pravdepodobné súradnice: 48.4581N 18.8957E

Prípadné zmeny si preverte na webe podujatia Štiavnická vínna špacírka 2017

Meno organizátora: ViNOCENTRUM Banská Štiavnica
Fotografie
Podobné podujatia
Dni vína MOVINO
Overené podujatieDni vína MOVINO
Vinárstvo MOVINO, Veľký Krtíš
Čítanie pod rozsvietenou čerešňou s DANIELOM HEVIEROM
Overené podujatieČítanie pod rozsvietenou čerešňou s DANIELOM HEVIEROM
Verejná knižnica Mikuláša Kováča, pobočka Fončorda, Banská Bystrica
Žiadny obrázok
Overené podujatieNoc múzeí a galérií 2024 vo Fiľakove
Hrad Fiľakovo, Mestské vlastivedné múzeum, Fiľakovo