Stretnutie drotárskych majstrov 2017

Podujatie Žilina

Stretnutie drotárskych majstrov

Považské múzeum v Žiline pripravilo ďalší ročník podujatia Stretnutie drotárskych majstrov. Konať sa bude v dňoch 23. a 24. júna 2017 v areáli Budatínskeho hradu a výsledkom jeho tvorivej dielne bude netradičné akvárium.

Projekt je zameraný na realizáciu XXVI. ročníka celoslovenského workshopu venovaného rekonštrukcii drotárskych pracovných postupov a možnostiam ich využitia v úžitkovej a výtvarnej tvorbe. Podujatie je jediným svojho druhu na Slovensku a nadväzuje na dlhodobý výskum múzea zacielený na dokumentáciu pôvodnej drotárskej technológie.

Hlavnou aktivitou podujatia je tematická tvorivá drotárska dielňa, ktorá rozvíja pôvodnú drotársku technológiu v rámci súčasného umeleckého prejavu. Tento rok sa v nej bude aktuálne riešiť spracovanie výtvarných trojdimenzionálnych i reliéfnych artefaktov na tému Ryby a iné vodné (po)tvory. Zúčastnení majstri budú zhotovovať drôtené artefakty a zároveň budovať netradičné akvárium. Očakávame zaujímavé a pestré výtvarné projekty – od malých, viac či menej štylizovaných tradičných rybiek z drôtu v kombinácii s kameňmi, alebo plechom, až po rozmerné realistické plastiky dravých exotických morských živočíchov v ich bizarných formách. Akvárium bude vystavené počas júna a júla v Budatínskom hrade, následne sa presunie na výstavu výtvarnej tvorby z drôtu do Primaciálneho paláca v Bratislave.

Sprievodnou aktivitou bude autorská výstava žilinskej textilnej výtvarníčky Mgr. art. Andrey Lachovej, venovaná modernej voľnej výtvarnej tvorbe a odevným doplnkom zhotoveným z drôtu, a tiež škola drôtovania – kurz práce s drôtom vedený skúseným lektorom pre dospelých aj deti. Hlavným organizátorom projektu je Považské múzeum v Žiline v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja, ktorý na projekt prispel z vlastných zdrojov. Workshop podporil z verejných zdrojov Fond na podporu umenia.

Miesto konania podujatia: Budatín Castle, Topoľová 1, Žilina - Budatín, Žilina
Dátum začiatku podujatia: 23. Júna 2017 10:00
Dátum ukončenia podujatia: 24. Júna 2017 16:30
Pravdepodobné súradnice: 49.2364N 18.7339E

Prípadné zmeny si preverte na webe podujatia Stretnutie drotárskych majstrov

Fotografie
Podobné podujatia
Guláš 2024 WELCOME PÁRTY
Overené podujatieGuláš 2024 WELCOME PÁRTY
SNOW PARADISE Veľká Rača, Oščadnica
Sv. omša členov HZS na vrchole Veľkej Rače
Overené podujatieSv. omša členov HZS na vrchole Veľkej Rače
SNOW PARADISE Veľká Rača, Oščadnica
Deň kysuckých tradícií
Overené podujatieDeň kysuckých tradícií
SNOW PARADISE Veľká Rača, Oščadnica