Týždeň nórskeho lososa

Podujatie Bratislava

Celosvetovo preslávená delikatesa – nórsky losos – bude mať u nás svoj týždeň, aby sa každý mohol ponoriť do výnimočných variácií tejto super zdravej a zároveň tak chutnej ryby.

V rámci Týždňa nórskeho lososa, ktorý u nás organizuje veľvyslanectvo Nórskeho kráľovstva spolu s Norwegian Seafood Council, bude mať v termíne od 2. do 9. decembra v bratislavskom hoteli Sheraton, japonskej reštaurácii Benihana a vo všetkých predajniach veľkoobchodu METRO každý možnosť vyskúšať si rôzne variácie ryby s ružovým mäsom, ktorá prospieva k fyzickému aj duševnému zdraviu. Cieľom akcie je dovoliť širokej verejnosti preniknúť do tajov života a chuti výnimočného morského „pokladu“. Pretože nórsky losos je oveľa viac ako len ryba.

Vláda severskej krajiny urobila veľa opatrení, aby boli pre chov a lov nórskeho lososa vytvorené ideálne prírodné podmienky a zároveň aby rybolov neohrozil počty jedincov. Denno-denne sa na celom svete servíruje 14 miliónov jedál z nórskeho lososa, celkovo sú plody mora druhým najväčším vývozným artiklom Nórska po rope a zemnom plyne. Aj obľúbené lososové sushi svet pozná iba vďaka Nórom. Stalo sa tak v 80-tych rokoch minulého storočia, kedy prišla do Japonska nórska delegácia s cieľom presvedčiť sushi majstrov, aby pochúťku z ryže vyskúšali s lososom. Prehovorili ich a dnes je losos celosvetovo najobľúbenejšia sushi ryba.

Losos je však populárny aj vďaka tomu, že znižuje stres, pomáha pri depresii a pri prevencii kardiovaskulárnych ochorení. Napriek tomu, že ide o mastnú „tučnú“ rybu, jej tuk prospieva zdraviu - je tak ideálna aj pri redukčnej diéte. Navyše sa dá pripraviť na stovky rôznych spôsobov. Ako jediná potravina totiž obsahuje dokonale vyvážený pomer zdravých proteínov, morských omega-3 mastných kyselín, vitamínov D a B12, jódu a selénu. Tak sa tiež ponorte do jeho chuti a doprajte sebe aj svojim najbližším túto zdravú a navyše lahodnú morskú delikatesu!

Viac informácií o nórskom lososovi a jeho pozitívnych účinkoch nájdete aj na http://en.seafood.no/ alebo http://nifes.no/en/pregnant-women-eat-seafood/.

Fotografie
Podobné podujatia
Budmerická fazuľovica 2024
Budmerická fazuľovica 2024
Budmerický kaštieľ, Budmerice
Gulášcup 2024
Overené podujatieGulášcup 2024
areál futbalového ihriska, Častá