Domo Emigrantes – koncert

Podujatie Bratislava

Domo Emigrantes – koncert
Pridať do môjho kalendára
Kam v Bratislave, Koncerty, Kultúra
Ďalšie podujatia v meste Bratislava
Podrobnejšie informácie: https://iicbratislava.esteri.it/sk/gli_eventi/calendario/domo-emigrantes/

Vstup voľný  pondelok 27 mája 2024, 20:00 hod. Kapucínsky kostol, Župné nám. 10, Bratislava

Zoskupenie Domo Emigrantes vzniklo v roku 2009 s úmyslom propagovať hudobné dedičstvo talianskeho Juhu, čoho výsledkom je hudba, ktorá v mnohom čerpá aj z tradícií iných národov. Neutíchajúca snaha členov súboru objavovať nové možnosti hudobného jazyka ich neustále posúva vpred bez toho, aby zradili životaschopnú taliansku tradíciu.

V roku 2011 vydali prvý album Domo Emigrantes. Za svoj druhý album Kolymbetra získali v roku 2015 cenu na Indie Acoustic Project Awards za najlepší album roka v kategórii World Music. V roku 2017 im vychádza album Aquai, ktorý taliansky ochranný zväz autorov SIAE ocenil v kategórii Novinky.

Domo Emigrantes je držiteľom dvoch významných talianskych cien z roku 2016 v oblasti World Music (Premio Folkest e Premio Andrea Parodi), koncertovalo po celom svete a predviedlo sa aj na takých pódiách ako Istanbul Music Festival (2015), Los Angeles Warner Bros Studios (2016), Castello Sforzesco a Milano (2017), Amsterdam Concertgebouw (2018), Het Lindeboom Festival (2019) či ’Expo Dubai v roku 2020. V roku 2022 zvíťazilo na nemeckom folkovom festivale Folk Herbst.

V roku 2023 hrali v Miláne s Natalie Merchant, legendárnou americkou speváčkou skupiny 10 000 Maniacs, počas koncertu jej svetového turné „Keep your Courage“. Podujatie bolo organizované v spolupráci s Nadáciou Prada.

Ich sladby  sa vyznačujú neustálou zmenou atmosféry a hudobného tempa, rytmickými pasážami, ktoré svedčia o majstrovskej technike interpretov a bohatstve kompozičných nápadov.  Emočný náboj ich hudby dokáže strhnúť publikum v najrôznejších kútoch sveta, či už ide o folkových nadšencov alebo poslucháčov očarených rytmickou a slnkom prežiarenou hudbou talianskeho Juhu.

Stefano Torre, spevák a multiinštrumentalista, pokračuje v rodinnej hudobnej tradícii, pochádza zo Sicílie a je vášnivý obdivovateľ etno  a ľudovej hudby. Neustále sa zdokonaľuje v hre na viacerých nástrojoch – gitare, mandolíne, sicílskom friscalettu, atď. Vyštudoval hru na klasickej gitare na Istituto Musicale Vittadini v Pavii. Na hudobnej škole v Lodi vyučuje hru na klasickej gitare a hru na ľudové nástroje. Od roku 1998 koncertuje po Európe a Spojených štátoch amerických vďaka spolupráci s mnohými európskymi a juhoamerickými hudobníkmi.

Filippo Renna, perkusionista a pesničkár, bol odmalička fascinovaný rytmami Salenta, kde vyrastal. Naučil sa hrať na tamburu, ovláda hudobnú techniku tanca Pizzica. Zo spolupráce s folkovými skupinami z Apúlie (Terre Neure, Rumasuje) sa zrodila jeho túžba pretvárať hudobnú tradíciu, vytvárať nové aranžmány a komponovať skladby vychádzajúce z odvekých zvykov ľudí žijúcich na dedinách a mestách.

Andrea Dall’Olio, pochádza z Lecco, k hudbe ho priviedli kurzy hry na elektrickom organe pod vedením maestra Sergia Todeschiniho. Ten sa stal aj jeho husľovým pedagógom. Vyštudoval Konzervatórium Giuseppe Verdiho v Miláne a následne pokračoval v štúdiu pod dohľadom maestra Claudia Mondiniho. Zúčastňoval sa na zdokonaľovacích kurzoch vedených Francescom De Angelis a Francescom Manarom. Ako profesionálny hráč spolupracuje s Akadémiou La Scala v Miláne, s ktorou vystupoval v najprestížnejších talianskych divadlách ako La Fenice v Benátkach, Veľkom divadle v Bresci, v milánskej La Scale a pod taktovkou takých dirigentov ako Yuri Temirkanov, Daniele Gatti či Gianandrea Noseda. Od roku 2015 hrá v orchestri Antonio Vivaldi. Jeho repertoár prekračuje hranice žánrov, prechádza od klasickej hudby k blues, od džezu k folku.

Zoskupenie Domo Emigrantes sa predstaví na Slovensku po prvý raz v rámci festivalu Dolce vitaj:

Stefano Torre: spev, gitara, bouzouki a iné nástroje

Filippo Renna: spev, perkusie

Andrea Dall’Olio: spev, husle

Mediálne partneri: In.ba, Katolícke noviny, Citylife, Gregi.net

Pizzica di San Vito

https://www.youtube.com/watch?v=D9qBA9jujVk

Pizzica di Torchiarolo

https://www.youtube.com/watch?v=WDc8uXWt7pg

Meno organizátora: Taliansky kultúrny inštitút, Bratislava
Fotografie
Podobné podujatia
THIRTY SECONDS TO MARS - SEASONS
Overené podujatieTHIRTY SECONDS TO MARS - SEASONS
Zimný štadión Ondreja Nepelu, Bratislava
Divadlo ENDORFÍN: „S Tvojou dcérou nikdy!“
Overené podujatieDivadlo ENDORFÍN: „S Tvojou dcérou nikdy!“
Nemecký kultúrny dom Rača, Bratislava
ROD STEWART
Overené podujatieROD STEWART
Zimný štadión Ondreja Nepelu, Bratislava
ABSOLUTE BRITNEY
Overené podujatieABSOLUTE BRITNEY
PEUGEOT aréna Bratislava, Bratislava
50 Cent 2024
Overené podujatie50 Cent 2024
na starom letisku vo Vajnoroch, Bratislava