Podujatia Varenie, Gastronómia

Dnešné podujatia
Dnešný hit - "Buď fit"
Overené podujatieDnešný hit - "Buď fit"
Snowparadise Veľká Rača, Oščadnica
Zajtrajšie podujatia
Žiadne podujatie.
Podujatia v ďalšom období
11. ročník súťaže vo varení gulášu
Overené podujatie11. ročník súťaže vo varení gulášu
Snowparadise Veľká Rača, Oščadnica
Žiadny obrázok
Overené podujatieSvätogorazdovské hody
areál Domu kultúry, Vrbové
Žiadny obrázok
Overené podujatieSlovak Food Truck Fest 2022
Kúpeľné námestie, Trenčianske Teplice
SlovakFoodTruckFest 2022
Overené podujatieSlovakFoodTruckFest 2022
Eurovea Galleria Shopping Center, Bratislava
Položky 18 (celkovo 8)
Varenie a Gastronómia na Slovensku
 
Pre každého turistu je veľmi dôležité okrem navštívenia kultúrnych atrakcií či historických pamiatok, ochutnať aj gastronomické špeciality danej krajiny. Na Slovensku sa nachádza množstvo reštaurácií, v ktorých je možnosť výberu typických národných jedál, ale aj špecialít susedných štátov, predovšetkým špeciality maďarskej, českej a rakúskej kuchyne, ktoré ovplyvňovali pôvodnú slovenskú kuchyňu. Slovenská kuchyňa je historicky známa hlavne bravčovým mäsom, jahňacinou, múkou, zemiakmi, kapustou a mliečnymi výrobkami.
 
Najtypickejším slovenským národným jedlom sú bryndzové halušky so slaninou. Pre Slovákov znamenajú to, čo pre Japoncov suši a Talianov pizza. Sú to halušky zo zemiakového cesta pomiešané so špeciálnym druhom ovčieho syra - bryndzou, ktoré chutia najlepšie v tzv. kolibách alebo salašoch. Navrch porcie sa pridáva oškvarená slaninka spolu s roztopenou bravčovou masťou. K bryndzovým haluškám sa najlepšie hodí ako nápoj cmar alebo kyslé mlieko. Slovensko sa môže pýšiť nevšednou svetovou kuriozitou. Každoročne sa v horskej osade Turecká stretávajú milovníci bryndzových halušiek na celosvetových majstrovstvách v ich varení a konzumovaní - Majstrovstvá sveta vo varení a jedení bryndzových halušiek.
 
Medzi tradičné slovenské pokrmy patria aj iné jedlá pripravované zo zemiakov (zemiakové placky, lokše).
Tradičnými slovenskými múčnikmi sú koláče z kysnutého cesta alebo buchty plnené lekvárom, makom, tvarohom alebo orechami. Na Vianoce sa pripravuje Štedrák, na koniec Fašiangov šišky s lekvárom. Zo Záhoria sa rozšíril zaujímavý Skalický trdelník - prvý slovenský chránený výrobok.