Podujatia Varenie, Gastronómia

Dnešné podujatia
Street Food Park 2017
Street Food Park 2017
Street Food Park, Bratislava
Slivkový prebor, Krpáčovo 2017
Slivkový prebor, Krpáčovo 2017
Hotel Polianka, Krpáčovo, Horná Lehota
Zajtrajšie podujatia
Žiadny obrázok
Festival dobových chutí 2017
Trenčiansky hrad, Trenčín
Street Food Park 2017
Street Food Park 2017
Street Food Park, Bratislava
Drip Coffee Festival 2017
Drip Coffee Festival 2017
Elektrárňa Piešťany, Piešťany
BIELICKÁ KAPUSTNICA 2017
BIELICKÁ KAPUSTNICA 2017
Futbalové ihrisko vo Veľkých Bieliciach, Partizánske
Slivkový prebor, Krpáčovo 2017
Slivkový prebor, Krpáčovo 2017
Hotel Polianka, Krpáčovo, Horná Lehota
Gulášový duel 2017
Gulášový duel 2017
Ice Hockey Bar 26, Trnava
Malacká šošovica 2017
Malacká šošovica 2017
Kláštorné námestie, Malacky
Marakanská Všehochuť 2017
Marakanská Všehochuť 2017
Bufet MARAKAŇA, Veľký Šariš
Žiadny obrázok
Slávnosti vína
Bratislava - Záhorská Bystrica, Bratislava
Podujatia v ďalšom období
Položky 120 (celkovo 20)
Varenie a Gastronómia na Slovensku
 
Pre každého turistu je veľmi dôležité okrem navštívenia kultúrnych atrakcií či historických pamiatok, ochutnať aj gastronomické špeciality danej krajiny. Na Slovensku sa nachádza množstvo reštaurácií, v ktorých je možnosť výberu typických národných jedál, ale aj špecialít susedných štátov, predovšetkým špeciality maďarskej, českej a rakúskej kuchyne, ktoré ovplyvňovali pôvodnú slovenskú kuchyňu. Slovenská kuchyňa je historicky známa hlavne bravčovým mäsom, jahňacinou, múkou, zemiakmi, kapustou a mliečnymi výrobkami.
 
Najtypickejším slovenským národným jedlom sú bryndzové halušky so slaninou. Pre Slovákov znamenajú to, čo pre Japoncov suši a Talianov pizza. Sú to halušky zo zemiakového cesta pomiešané so špeciálnym druhom ovčieho syra - bryndzou, ktoré chutia najlepšie v tzv. kolibách alebo salašoch. Navrch porcie sa pridáva oškvarená slaninka spolu s roztopenou bravčovou masťou. K bryndzovým haluškám sa najlepšie hodí ako nápoj cmar alebo kyslé mlieko. Slovensko sa môže pýšiť nevšednou svetovou kuriozitou. Každoročne sa v horskej osade Turecká stretávajú milovníci bryndzových halušiek na celosvetových majstrovstvách v ich varení a konzumovaní - Majstrovstvá sveta vo varení a jedení bryndzových halušiek.
 
Medzi tradičné slovenské pokrmy patria aj iné jedlá pripravované zo zemiakov (zemiakové placky, lokše).
Tradičnými slovenskými múčnikmi sú koláče z kysnutého cesta alebo buchty plnené lekvárom, makom, tvarohom alebo orechami. Na Vianoce sa pripravuje Štedrák, na koniec Fašiangov šišky s lekvárom. Zo Záhoria sa rozšíril zaujímavý Skalický trdelník - prvý slovenský chránený výrobok.