Podujatia Varenie, Gastronómia

Zajtrajšie podujatia
Street Food Park 2017
Street Food Park 2017
Street Food Park, Bratislava
Ferment - degustácia vín
Ferment - degustácia vín
Hotel Panorama, Trenčianske Teplice
Kopitovskí Kišeňák 2017
Kopitovskí Kišeňák 2017
Zlaté kopyto camp Kopytovská dolina, Lipovce
ZABÍJAČKOVÉ HODY 2017
ZABÍJAČKOVÉ HODY 2017
Námestie A. H. Škultétyho, Veľký Krtíš
Pravá zabíjačka 2017
Pravá zabíjačka 2017
Fresh Market - farmárska tržnica, Bratislava
Ochutnávka čínskych oolongov
Ochutnávka čínskych oolongov
Literárna čajovňa a kaviareň, Bratislava
Podujatia v ďalšom období
Položky 129 (celkovo 29)
Varenie a Gastronómia na Slovensku
 
Pre každého turistu je veľmi dôležité okrem navštívenia kultúrnych atrakcií či historických pamiatok, ochutnať aj gastronomické špeciality danej krajiny. Na Slovensku sa nachádza množstvo reštaurácií, v ktorých je možnosť výberu typických národných jedál, ale aj špecialít susedných štátov, predovšetkým špeciality maďarskej, českej a rakúskej kuchyne, ktoré ovplyvňovali pôvodnú slovenskú kuchyňu. Slovenská kuchyňa je historicky známa hlavne bravčovým mäsom, jahňacinou, múkou, zemiakmi, kapustou a mliečnymi výrobkami.
 
Najtypickejším slovenským národným jedlom sú bryndzové halušky so slaninou. Pre Slovákov znamenajú to, čo pre Japoncov suši a Talianov pizza. Sú to halušky zo zemiakového cesta pomiešané so špeciálnym druhom ovčieho syra - bryndzou, ktoré chutia najlepšie v tzv. kolibách alebo salašoch. Navrch porcie sa pridáva oškvarená slaninka spolu s roztopenou bravčovou masťou. K bryndzovým haluškám sa najlepšie hodí ako nápoj cmar alebo kyslé mlieko. Slovensko sa môže pýšiť nevšednou svetovou kuriozitou. Každoročne sa v horskej osade Turecká stretávajú milovníci bryndzových halušiek na celosvetových majstrovstvách v ich varení a konzumovaní - Majstrovstvá sveta vo varení a jedení bryndzových halušiek.
 
Medzi tradičné slovenské pokrmy patria aj iné jedlá pripravované zo zemiakov (zemiakové placky, lokše).
Tradičnými slovenskými múčnikmi sú koláče z kysnutého cesta alebo buchty plnené lekvárom, makom, tvarohom alebo orechami. Na Vianoce sa pripravuje Štedrák, na koniec Fašiangov šišky s lekvárom. Zo Záhoria sa rozšíril zaujímavý Skalický trdelník - prvý slovenský chránený výrobok.