Podujatia Varenie, Gastronómia

Dnešné podujatia
Žiadne podujatia.
Zajtrajšie podujatia
Street Food Park 2017
Street Food Park, Bratislava
Podujatia v ďalšom období
„Čaro pravého espressa“
RESTAURANT Facility System Hub, Trenčín
Otvorenie grilovacej sezóny
Fine Restaurant & Apartments, Malacky
FARMÁRSKY DEŇ V BOJNICIACH
Hurbanovo námestie, Bojnice
Degustačný večer s Mrva & Stanko
Hotel Lomnica, Tatranská Lomnica, Vysoké Tatry
Vínna grilovačka pod hradom Devín
Devínska viecha sv. Urbana, Bratislava
Street Food Park 2017
Street Food Park, Bratislava
Veg(etari)ánsky brunch v Re:freshi
Refresh restaurant, Bratislava
Cestovateľská Vegánska nedeľa / Stanica
Stanica Žilina-Záriečie, Žilina
Ochutnávka vín od Frtus Winery
Wellness hotel Borovica****, Štrba
Na farmu Hiadlovských za vínom
Braunvieh mliečna farma, Slovenská Ľupča
Výhliadkové lety helikoptérou na Hrežďovskom guľáš feste 2017
Hrežďovský Guľáš Fest 2017 Malé Chlievany, Bánovce nad Bebravou
Guláš fest 2017
Fačkovské sedlo, Fačkov
Guláš Fest 4.ročník
Skiarena Fačkovské sedlo - Salaš Kľak, Fačkov
Položky 142 (celkovo 42)
Varenie a Gastronómia na Slovensku
 
Pre každého turistu je veľmi dôležité okrem navštívenia kultúrnych atrakcií či historických pamiatok, ochutnať aj gastronomické špeciality danej krajiny. Na Slovensku sa nachádza množstvo reštaurácií, v ktorých je možnosť výberu typických národných jedál, ale aj špecialít susedných štátov, predovšetkým špeciality maďarskej, českej a rakúskej kuchyne, ktoré ovplyvňovali pôvodnú slovenskú kuchyňu. Slovenská kuchyňa je historicky známa hlavne bravčovým mäsom, jahňacinou, múkou, zemiakmi, kapustou a mliečnymi výrobkami.
 
Najtypickejším slovenským národným jedlom sú bryndzové halušky so slaninou. Pre Slovákov znamenajú to, čo pre Japoncov suši a Talianov pizza. Sú to halušky zo zemiakového cesta pomiešané so špeciálnym druhom ovčieho syra - bryndzou, ktoré chutia najlepšie v tzv. kolibách alebo salašoch. Navrch porcie sa pridáva oškvarená slaninka spolu s roztopenou bravčovou masťou. K bryndzovým haluškám sa najlepšie hodí ako nápoj cmar alebo kyslé mlieko. Slovensko sa môže pýšiť nevšednou svetovou kuriozitou. Každoročne sa v horskej osade Turecká stretávajú milovníci bryndzových halušiek na celosvetových majstrovstvách v ich varení a konzumovaní - Majstrovstvá sveta vo varení a jedení bryndzových halušiek.
 
Medzi tradičné slovenské pokrmy patria aj iné jedlá pripravované zo zemiakov (zemiakové placky, lokše).
Tradičnými slovenskými múčnikmi sú koláče z kysnutého cesta alebo buchty plnené lekvárom, makom, tvarohom alebo orechami. Na Vianoce sa pripravuje Štedrák, na koniec Fašiangov šišky s lekvárom. Zo Záhoria sa rozšíril zaujímavý Skalický trdelník - prvý slovenský chránený výrobok.