Podujatia Varenie, Gastronómia

Dnešné podujatia
Zajtrajšie podujatia
Podujatia v ďalšom období
Žiadny obrázok
DEDINA OŽÍVA - 15. ročník
Obec Drienčany, Drienčany
Novozámocká súťaž vo varení guláša
Novozámocká súťaž vo varení guláša
Park na Bernolákovom námestí, Nové Zámky
REVÚCKE HALUŠKY 2018
REVÚCKE HALUŠKY 2018
Futbalové ihrisko, Liptovské Revúce
KRAJSKÝ MEDOVÝ FESTIVAL
KRAJSKÝ MEDOVÝ FESTIVAL
Mestské trhovisko, Žarnovica
ADAMOVSKÝ KOTLÍK 2018
ADAMOVSKÝ KOTLÍK 2018
Adamovské jazerá, Gbely
Krasnejská haluška 2018
Krasnejská haluška 2018
Futbalové ihrisko, Krásna Ves
Položky 19 (celkovo 9)
Varenie a Gastronómia na Slovensku
 
Pre každého turistu je veľmi dôležité okrem navštívenia kultúrnych atrakcií či historických pamiatok, ochutnať aj gastronomické špeciality danej krajiny. Na Slovensku sa nachádza množstvo reštaurácií, v ktorých je možnosť výberu typických národných jedál, ale aj špecialít susedných štátov, predovšetkým špeciality maďarskej, českej a rakúskej kuchyne, ktoré ovplyvňovali pôvodnú slovenskú kuchyňu. Slovenská kuchyňa je historicky známa hlavne bravčovým mäsom, jahňacinou, múkou, zemiakmi, kapustou a mliečnymi výrobkami.
 
Najtypickejším slovenským národným jedlom sú bryndzové halušky so slaninou. Pre Slovákov znamenajú to, čo pre Japoncov suši a Talianov pizza. Sú to halušky zo zemiakového cesta pomiešané so špeciálnym druhom ovčieho syra - bryndzou, ktoré chutia najlepšie v tzv. kolibách alebo salašoch. Navrch porcie sa pridáva oškvarená slaninka spolu s roztopenou bravčovou masťou. K bryndzovým haluškám sa najlepšie hodí ako nápoj cmar alebo kyslé mlieko. Slovensko sa môže pýšiť nevšednou svetovou kuriozitou. Každoročne sa v horskej osade Turecká stretávajú milovníci bryndzových halušiek na celosvetových majstrovstvách v ich varení a konzumovaní - Majstrovstvá sveta vo varení a jedení bryndzových halušiek.
 
Medzi tradičné slovenské pokrmy patria aj iné jedlá pripravované zo zemiakov (zemiakové placky, lokše).
Tradičnými slovenskými múčnikmi sú koláče z kysnutého cesta alebo buchty plnené lekvárom, makom, tvarohom alebo orechami. Na Vianoce sa pripravuje Štedrák, na koniec Fašiangov šišky s lekvárom. Zo Záhoria sa rozšíril zaujímavý Skalický trdelník - prvý slovenský chránený výrobok.