Podujatia Varenie, Gastronómia

Dnešné podujatia
Burčiakový jarmok 2018
Burčiakový jarmok 2018
Kúpeľné námestie, Trenčianske Teplice
Coffee Market
Overené podujatieCoffee Market
Fresh Market - farmárska tržnica, Bratislava
Zajtrajšie podujatia
Coffee Market
Overené podujatieCoffee Market
Fresh Market - farmárska tržnica, Bratislava
Žiadny obrázok
Overené podujatieAlergia na mlieko vs. laktózová intolerancia
Kúpeľná ulica č. 2, 900 31 Stupava, Stupava
Podujatia v ďalšom období
VINOBRANIE 2018
VINOBRANIE 2018
Námestie A. H. Škultétyho, Veľký Krtíš
Žiadny obrázok
Overené podujatieMitorvých slávností v obci Ludrová
Obec Ludrová pri kultúrnom dome, Ludrová
SÚŤAŽ VO VARENÍ KOTLÍKOVEJ KAPUSTNICE
SÚŤAŽ VO VARENÍ KOTLÍKOVEJ KAPUSTNICE
Mestské kultúrne stredisko, Hnúšťa
Súťaž o najlepší kysucký guláš
Súťaž o najlepší kysucký guláš
Sídlisko Kamence, Kysucké Nové Mesto
Položky 16 (celkovo 6)
Varenie a Gastronómia na Slovensku
 
Pre každého turistu je veľmi dôležité okrem navštívenia kultúrnych atrakcií či historických pamiatok, ochutnať aj gastronomické špeciality danej krajiny. Na Slovensku sa nachádza množstvo reštaurácií, v ktorých je možnosť výberu typických národných jedál, ale aj špecialít susedných štátov, predovšetkým špeciality maďarskej, českej a rakúskej kuchyne, ktoré ovplyvňovali pôvodnú slovenskú kuchyňu. Slovenská kuchyňa je historicky známa hlavne bravčovým mäsom, jahňacinou, múkou, zemiakmi, kapustou a mliečnymi výrobkami.
 
Najtypickejším slovenským národným jedlom sú bryndzové halušky so slaninou. Pre Slovákov znamenajú to, čo pre Japoncov suši a Talianov pizza. Sú to halušky zo zemiakového cesta pomiešané so špeciálnym druhom ovčieho syra - bryndzou, ktoré chutia najlepšie v tzv. kolibách alebo salašoch. Navrch porcie sa pridáva oškvarená slaninka spolu s roztopenou bravčovou masťou. K bryndzovým haluškám sa najlepšie hodí ako nápoj cmar alebo kyslé mlieko. Slovensko sa môže pýšiť nevšednou svetovou kuriozitou. Každoročne sa v horskej osade Turecká stretávajú milovníci bryndzových halušiek na celosvetových majstrovstvách v ich varení a konzumovaní - Majstrovstvá sveta vo varení a jedení bryndzových halušiek.
 
Medzi tradičné slovenské pokrmy patria aj iné jedlá pripravované zo zemiakov (zemiakové placky, lokše).
Tradičnými slovenskými múčnikmi sú koláče z kysnutého cesta alebo buchty plnené lekvárom, makom, tvarohom alebo orechami. Na Vianoce sa pripravuje Štedrák, na koniec Fašiangov šišky s lekvárom. Zo Záhoria sa rozšíril zaujímavý Skalický trdelník - prvý slovenský chránený výrobok.