6. ročník festivalu UM UM 2017

Podujatie Stará Ľubovňa

6. ročník festivalu UM UM

6. ročník festivalu UM UM
Rusíni, Slováci a Stará Ľubovňa

V Starej Ľubovni sa bude v druhý septembrový víkend /8. až 10.9 2017/ po rôznych nekonvenčných zákutiach mesta konať už šiesty ročník festivalu nezávislého súčasného umenia s netradičným názvom - UM UM.

Každý rok iná téma

Od jubilejného piateho ročníka sa festival venuje téme vzťahu Slovákov a ďalších národností či etník, ktoré spoločne po stáročia v tomto meste a jeho okolí žili alebo stále žijú a vytvárajú kultúru a históriu daného regiónu. Téma interkultúrneho dialógu otvorila festival UM UM v roku 2016 vzťahom Čechov a Slovákov v Starej Ľubovni. Tento rok sa bude takmer celý program festivalu zaoberať témou - RUSÍNI, SLOVÁCI A STARÁ ĽUBOVŇA. V roku 2018 bude festival zameraný na tému Maďari, Nemci, Židia a Slováci v Starej Ľubovni. Posledný ročník z tohto tematického cyklu bude poukazovať na vzťah Rómov a Slovákov v našom regióne.


Samotnému festivalu predchádzali celoročné prípravy

Organizátori sa na tvorbu programu festivalu pripravovali celý rok. Navštívili viaceré folklórne festivaly v okrese a ľudí, ktorí ich realizujú. Na východe Slovenska navštívili viaceré drevené chrámy, monastery, múzeá, inštitúcie či univerzity. Študovali tematickú literatúru a filmy. Stretli sa s desiatkami významných osobností, z ktorých mnohé prijali pozvanie účinkovať na festivale UM UM v Starej Ľubovni. Stretnúť ich môžete v rámci spoločných besied, pri sledovaní filmov a divadelných predstavení, v priebehu hudobných večerov, alebo na vernisáži prvého ročníka výtvarného sympózia v rámci festivalu UM UM, ktorý nesie názov - SYMPOSIUM PICTUM. V programe teda nemôže chýbať inscenácia Havaj v podaní Divadla Alexandra Duchnoviča z Prešova, dokumentárny film Osadné, no tiež beseda s osobnosťami ako je rodáčka z obce Jarabina, etnologička Anna Derevjaníková, riaditeľ Ľubovnianskeho osvetového strediska Martin Karaš, ako aj riaditeľ Divadla Alexandra Duchnoviča Marián Marko.


Ani tento rok nebude chýbať premiéra novej inscenácie

Rovnako ako minulý rok, tak i tento ročník festivalu prinesie premiéru postdramatickej inscenácie, ktorá vznikne na motívy skutočného príbehu z histórie Starej Ľubovne, opierajúc sa o zvolenú tému - Rusíni, Slováci a Stará Ľubovňa. Režisérka a hlavná organizátorka festivalu UM UM, Marika Smreková znova poskladala medzinárodný tím tvorcov, ktorého členovia na dva týždne prídu do Starej Ľubovne a spoločne vytvoria divadelnú inscenáciu s názvom EYEKON(TACT). Prvotným inšpiračnými zdrojom pre vznik tejto inscenácie sa stali pravoslávne ikony, ktoré odnepamäti tvoria súčasť nielen našej, ale i európskej či svetovej kultúry. Práve tie vnukli inscenátorom otázky typu: Aký druh okamihu nám ikony umožňuju? Akých druhov komunikácie sme schopní? Koľko očí máme v skutočnosti?

Obrovské poďakovanie za stretnutia a rozhovory patrí hlavne Nikolajovi Gmitrovi, Egonovi Dlugolinskému, Martinovi Karašovi, Kamilovi Drábovi, Anne Derevjaníkovej, Mikulášovi Mušinkovi a ďalším, ktorí boli ochotní prispieť aspoň štipkou svojho životného múdra k tvorbne šiestého ročníka festivalu UM UM, a tiež k tvorbe inscenácie EYEKON(TACT).

Ďakujeme tiež Janáčkovej akadémii múzických umení v Brne, mestu Stará Ľubovňa, Ľubovnianskemu osvetovému stredisku, o.z. Naša Ľubovňa, Centru voľného času a dobrovoľníkom, o.z. Molody Rusyny, Ľubovnianskemu múzeu, Prešovskému samosprávnemu kraju, Ľubovnianskej televízii a novinám, Bururu, Reštaurácii U grófky Izabelly a Autoumyvárni Levočská 13/A za podporu!

Podrobný program a ďalšie informácie k festivalu UM UM nájdete na webovej stránke www.um-um.eu, ako aj na Facebooku https://www.facebook.com/umumfestival/. Organizátorov môžete kontaktovať aj na mailovej adrese: um-um@um-um.eu. Na jednotlivé časti programu je doborovoľné vstupné, či odchodné, čím prispejete k tomu, aby sa odohrali i ďalšie ročníky festivalu UM UM v Starej Ľubovni.


Tešíme sa na Vás a na návrat ku spoločným koreňom!

Miesto konania podujatia: Stara Lubovna, Prešov Region, Slovakia, Stará Ľubovňa
Dátum začiatku podujatia: 8. Septembra 2017 17:00
Dátum ukončenia podujatia: 10. Septembra 2017 22:00
Pravdepodobné súradnice: 49.3N 20.7E

Prípadné zmeny si preverte na webe podujatia 6. ročník festivalu UM UM

Meno organizátora: UM UM
Fotografie
Podobné podujatia
Street Food Festival
Overené podujatieStreet Food Festival
Hlavná ulica, Prešov
Žiadny obrázok
Overené podujatieMajáles Sabinov 2024
Park na Námestí Slobody, Sabinov
TATRANSKÝ TATÉR
Overené podujatieTATRANSKÝ TATÉR
Aréna Poprad, Poprad
OKEY LETO POPRAD
Overené podujatieOKEY LETO POPRAD
Letisko Poprad, Poprad
ZION fest 2024
Overené podujatieZION fest 2024
Klub Stromoradie, Prešov, Prešov