70. HVIEZDOSLAVOV KUBÍN 2024

Podujatie Dolný Kubín

70. HVIEZDOSLAVOV KUBÍN 2024

V dňoch 18. – 22. 6. 2024 sa uskutoční celoslovenské kolo 70. Hviezdoslavovho Kubína.

Hviezdoslavov Kubín prichádza s novou vizuálnou identitou prepojenou s tvorbou Pavla Országha Hviezdoslava, ktorého meno naša najznámejšia a najprestížnejšia recitačná súťaž nesie. Tento rok vizuál k Hviezdoslavovmu Kubínu vytvoril Jaroslav Dvorský, grafický dizajnér Národného osvetového centra. Hviezdoslavova báseň Počkaj, vtáčik je súčasťou knihy Hviezdoslav deťom vydanej v roku 1982.

Počkaj, vtáčik
Počkaj, vtáčik, neuleť! Poletíme spolu hneď. Vrtíš hlávkou. Čudno ti, že chcem lietať ako ty? Ako ty mám krídla dve, ale kdesi schované. Počuduj sa, môj milý, trochu sa mi skrivili. Pristrojiť sa pristroja – len či v skúške obstoja?

Vizuálna identita bola inšpirovaná touto básňou a vytvorená z grafického spracovania časti podpisu Pavla Országha Hviezdoslava, z ktorého vyrástla hornatá krajina. Je to krajina zapadajúceho alebo vychádzajúceho slnka? To závisí od uhla pohľadu. Umenie by malo byť ako ten vták. Voľné a neoklieštené. Krajina je slobodná len do tej miery, do akej miery dopraje slobodu umelcom.
Celoštátna postupová súťaž a prehliadka v umeleckom prednese poézie a prózy, v tvorbe recitačných kolektívov a divadiel poézie detí, mládeže a dospelých – Hviezdoslavov Kubín, tak ako to po celé roky robí, aj tento rok, v jubilejnom 70. ročníku chce oslavovať slobodné umenie a ponúkať mu priestor. Hviezdoslavov Kubín pôvodne vznikol pre potreby zdokonalenia výslovnosti v slovenskom jazyku, postupne sa však pretváral, prepájal sa s inými druhmi umenia a nadobúdal súčasnú podobu. Je vrcholným podujatím, ktoré vytvára a formuje kultúru slovenského národa. Vznikol v roku 1954, ročne jeho jednotlivými kolami prejdú tisíce recitátorov a za sedemdesiat rokov sa na ňom zúčastnili státisíce recitátorov. Medzi významné osobnosti patria Július Satinský, Milan Lasica, Ľubo Roman, Karol Horák, Soňa Behulová-Müllerová, Lucia Hurajová, Milan Ondrík, Jaroslava Čajková, Anka Rakovská, Maja Danadová, Slávka Daubnerová, Veronika Mészárosová a iní. Vyhlasovateľom, odborným garantom a hlavným finančným partnerom je Národné osvetové centrum z poverenia Ministerstva kultúry SR a Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR. Hlavným organizátorom celoštátneho kola je Mestské kultúrne stredisko v Dolnom Kubíne. Tohtoročné celoštátne kolo 70. ročníka Hviezdoslavovho Kubína sa bude konať 18. – 22. 6. 2024 v Mestskom kultúrnom stredisku v Dolnom Kubíne.

Program a ďalšie informácie o Hviezdoslavovom Kubíne nájdete webovej stránke nocka.sk v časti Súťaže a NU alebo na facebookovej skupine Hviezdoslavov Kubín.

https://www.nocka.sk/hviezdoslavov-kubin-2024/

Začiatok podujatia: 18.06.2024
Fotografie
Podobné podujatia