Allegretto Žilina - ŠKO a Pavol Praženica / Otvárací koncert

Podujatie Žilina

Allegretto Žilina - ŠKO a Pavol Praženica / Otvárací koncert

Jubilejný tridsiaty ročník stredoeurópskeho festivalu koncertného umenia Allegretto Žilina, ktorý sa uskutoční 20. – 25. septembra 2021 v Dome umenia Fatra, sprostredkuje žilinskému publiku opäť výnimočný umelecký zážitok z vybraných diel klasickej hudby.

Tento rok sa festival kvôli pandemickej situácii presunul z tradičného aprílového termínu na septembrový a vyznačuje sa aj jedinečným komornejším programom, ktorý dáva výrazný priestor mladým umelcom zo Slovenska.

Počas šiestich koncertných večerov vystúpi dvanásť interpretov zo šiestich krajín (Kanada, Brazília, Chorvátsko, Moldavsko, Česká republika a Slovensko), z hosťujúcich telies Kukal Quartet, súbor pre starú hudbu Musica aeterna, Le petit Concert d'Apollon a domáci Štátny komorný orchester Žilina. Návštevníci festivalu majú možnosť zažiť týždeň nabitý excelentnými výkonmi zahraničných, ale aj mladých svetových slovenských umelcov a umelkýň. Ich kariéra sa síce len začína, no všetci sú držiteľmi ocenení z najznámejších interpretačných súťaží a už teraz patria medzi najlepších sólistov na súčasnej hudobnej scéne.

Na otváracom koncerte festivalu (20.9.) vystúpi pod taktovkou slovenského dirigenta Marca Vlasáka, ktorý je držiteľom prvej ceny na medzinárodnej dirigentskej súťaži „Nino Rota“ v talianskej Matere, domáci Štátny komorný orchester Žilina a dvadsaťročný brilantný klavirista zo Žiliny, Pavol Praženica. Program koncertu začne svetovou premiérou skladby jubilujúceho skladateľa ruského pôvodu žijúceho na Slovensku, Jevgenija Iršaia Walking with Mahler a bude pokračovať klavírnym koncertom C. Saint-Saënsa a 4. Symfóniou A. Honeggera.

Hlavným organizátorom festivalu je Hudobné centrum - štátna príspevková organizácia Ministerstva kultúry SR v spolupráci so Štátnym komorným orchestrom Žilina a mestom Žilina. Viac informácií o programe na www.allegretto.sk.

19:00

Fotografie
Podobné podujatia