Art Film Fest uvádza: Weird Europe / Divná Európa

Podujatie Košice

Art Film Fest uvádza: Weird Europe / Divná Európa

Prehliadka bizarných artových filmov

28. 5., nedeľa, 19:00 h
Weird Europe: Rodinný priateľ
(L'amico di famiglia, Tal./Fr., 2006, 106 min., r. Paolo Sorrentino)

Groteskne štylizovaný film, nakrútený s veľkým dôrazom na estetickú stránku, je tretím celovečerným dielom Paola Sorrentina. Geremia je starý, ohyzdný, ale bohatý. Jeho vzťah k peniazom je chorobný. Geremia požičiava nešťastníkom, ktorí to nutne potrebujú a potom kruto, cynicky a s ironickým úsilím vymáha požičané peniaze aj s vysokými úrokmi. Moc, ktorú má nad svojimi obeťami, mu ale neprináša šťastie, po ktorom prahne. Cíti sa osamelý, naviac jeho matka, pripútaná na lôžko, nie je nikdy spokojná so synovymi výsledkami. Ešte tu je Gino, ktorý sa štylizuje do kovboja a s ktorým Geremia chodí občas na ryby, bez toho, aby ho považoval za pirateľa. Jedného dňa mu Gino privedie ako novú potencionálnu obeť Saveria, ktorý si chce požičať, aby mohol vystrojiť svadbu svojej dcére. Ukáže sa, že Rosalba je krásna, ale nie sentimentálna, a zdá sa, že Geremia si s ňou bude rozumieť ako pravý rodinný priateľ.

29. 5., pondelok, 19:00 h
Weird Europe: Stáť pevne
(Rester vertical, Francúzsko, 2016, 101 min, r. Alain Guiraudie)

Scenárista Léo sa vydáva do divokej prírody, aby našiel vlkov. Namiesto nich stretáva pastierku Marie, s ktorou počne dieťa. Odsťahuje sa na statok, kde žijú s jej čudáckym otcom. Po pôrode sa Marie nedokáže o dieťa postarať a zuteká. Leo zostáva s kojencom sám. S novou rolou sa vysporiadava bezcieľnymi potulkami, sexuálnymi avantúrami i svojráznou lesnou terapiou. Alain Guiraudie nakrútil film na hranici perverzného pastorále, psychologickej drámy a symbolického portrétu muža, ktorý nedokáže byť otcom, milencom ani tvorcom.

30. 5., utorok, 19:00 h
Weird Europe: RAW
(Grave, Francúzsko, Nemecko, 2016, 99 min., r. Julia Ducournau)

Čo ťa žerie?​ Vegetariánka Justine odchádza v šestnástich rokoch na veterinárnu školu, na ktorej študuje aj jej staršia sestra. Pri jednej z epizód šikany ju donútia zjesť mäso – po prvýkrát v živote, a navyše surové. Táto skúsenosť ju od základov zmení a prebudí v krehkom dievčati spiace monštrum. Julia Ducournau svojim šťavnatou iniciačnou drámou sexuálneho prebudenia suverénne kráča v šľapajách majstra body hororov Davida Cronenberga. Jej celovečerný debut zdvihol zo sedadiel kritikov, divákov i festivalové poroty.

Vstup: 3€

Miesto konania podujatia: Tabačka Kulturfabrik, Gorkého 2, Košice
Dátum začiatku podujatia: 28. Mája 2017 19:00
Dátum ukončenia podujatia: 30. Mája 2017 21:00
Pravdepodobné súradnice: 48.7291N 21.2559E

Prípadné zmeny si preverte na webe podujatia Art Film Fest uvádza: Weird Europe / Divná Európa

Fotografie
Podobné podujatia