Balkansambel na festivale Hudba sveta Žilina

Podujatie Žilina

Balkansambel na festivale Hudba sveta Žilina

Druhý deň festivalu Hudba sveta Žilina - 24. marca na Stanici Žilina - Záriečie najprv vystúpi trio gitarových virtuózov zo Srbska Balkan Strings Trio.
Skupinu založil Zoran Starcevic so svojimi synmi v Belehrade. Ich typickým znakom je šesťručná hra na gitare. V rámci svojho programu Balkan Swing - World Fusion jedinečným spôsobom predvádzajú univerzálnu hudobnú reč kombinujúcu jazz, swing, etno, klasiku ako aj gitarovú hudobnú tradíciu z Macedónska, Rumunska, Moldavska, Maďarska, Stredomoria a Orientu.

Svoj nový album Šlamastika predstaví aj originálne žilinské zoskupenie Balkansambel. Album sa v januári 2017 umiestnil ako novinka v Top 20 rebríčku World Music Charts Europe. Dve do seba vpletené slovíčka tvoriace názov tejto skupiny desiatich muzikantov charakterizujú nielen hlavný predmet jeho hudobných záujmov, ale do istej miery vystihujú spôsob jeho prístupu k muzicírovaniu - pohrávanie sa s hudobným materiálom a štylistikou rôznych žánrov a hudobných tradícií. Radosť zo spontánnej tvorivosti okorenená nekonvenčným prístupom k spracovaniu hudobných myšlienok, to všetko ponúka pestrý kaleidoskop repertoáru tejto kapely.

Festival uzavrie Relu & Zuralia Orchestra z Rumunska, ktorý vznikol v roku 2011 v Bukurešti. Je to zoskupenie dvanástich skúsených hudobníkov, ktorí pod umeleckým vedením skladateľa Aurelia Mireasa využívajú nástroje pre tradičnú balkánsku a rómsku hudbu a interpretujú skladby kombinujúce rôzne štýly. V ich tvorbe nájdeme prvky rumunského folklóru, jazzu, reggae, latino a tradičného rómskeho folklóru. Lídrom zoskupenia je klarinetista Relu Bandurovic. Orchester spolupracoval s najväčšími menami v balkan brass oblasti ako je napríklad Goran Bregovič či Boban Markovič.

Prvý deň festivalu sa bude niesť z rytme tanga - Ariel Ramirez Quintet a Slovak Tango.

Tešíme sa na všetkých!

Video z druhého ročníka Hudby sveta Žilina 2016:
https://www.youtube.com/watch?v=wN1ck66iq-w

Miesto konania podujatia: Stanica Žilina-Záriečie, Závodská cesta 3, Žilina
Vstupenky: https://www.ticketportal.sk/event.aspx?id=94184
Dátum začiatku podujatia: 24. Marca 2017 19:00
Dátum ukončenia podujatia: 24. Marca 2017 22:00
Pravdepodobné súradnice: 49.2184N 18.731E

Prípadné zmeny si preverte na webe podujatia Balkansambel na festivale Hudba sveta Žilina

Fotografie
Podobné podujatia