Brežské remeselné dvory - 7. ročník

Podujatie Brehy

Žiadny obrázok
Pridať do môjho kalendára
Jarmoky a trhy, Remeslá, Zvyky a tradície
Web podujatia:
www.brehy.sk/
Web organizátora:
www.brehy.sk/
Ďalšie podujatia v meste Brehy
Podrobnejšie informácie: Starosta obce:+421905417540 M. Fialová:+421902354156

          Po dvoch rokoch znovu obnovené  podujatie, ktoré si v predošlých 6 ročníkoch získalo veľkú obľubu v celom regióne a na celom Slovensku. Celé spoločensko kultúrne podujatie trvá dva dni a to :  

v Sobotu  na voľnom priestranstve  sú stánky s tradičnými remeselníckymi výrobkami, dvory s jedlami našich materí, ľudová hudba, spev, tanec. Vystupujú rôzne folklórne skupiny s ľudovými piesňami, umelecké súbory.

Popri príjemným  vyplnením voľného času pre mnohých občanov  je to aj vlastná realizácia a možnosť predaja remeselných výrobkov. Návštevníci podujatia sa zoznámia s tradičnou kultúrou regiónu v pripravovaných dvoroch si môžu vyskúšať výrobu keramiky, vyrezávanie predmetov z dreva, pečenie a zdobenie medovníčkov, tkanie na tkáčskom stave, paličkovanie, výrobu sviečok, pletenie košíkov z vŕbového prútia, kováčsku dielňu a v neposlednom rade uvidia aj tradičné pomôcky, ktoré ľudia používali pri rôznych domácich prácach a krátení si voľného času.

 Okrem tohto podujatie bude mať  aj spoločenský charakter, kde sa môžu stretnúť priatelia a rodáci, ktorí žijú mimo regiónu, známi a pri chutných slovenských jedlách, haluškách, , štrúdli, kysnutých koláčoch, sobášnici, lokšiach, haruli, guláši pospomínajú na svojich predkov, ktorí veľmi umne dokázali prekonať všetky ťažkosti, ktoré prinášal život. Nielen rodáci, ale aj všetci návštevníci podujatia si môžu pozrieť fotogalériu, v ktorej objavia charakter života našich predkov, zoznámia sa s ich koloritom ľudovej tvorby. V knižnom stánku, budú mať k dispozícii  Spevník ľudových piesní Rozálie Michalcovej, ktorý v knihe s názvom „Nad Brehami jasní mesiac zvečera vichoďí...“ nájdu 525 piesní s notami a textom. Okrem toho im ponúkame aj publikáciu R. Michalcovej BREHY hrnčiarska obec zvyky, piesne história a mnoho iných.

Spomenieme aj Hasičskú zábavu, ktorá je tiež súčasťou podujatia a je deň predtým t.j. v Piatok vo večerných hodinách v priestoroch pred Hasičskou zbrojnicou.

V Nedeľu na športovom štadióne sú športové podujatia, súťaže hasičov s účasťou družobných Hasičských zborov, netradičné plavidlá.

Pozývame Vás na toto podujatie, každý si príde na svoje a čaká Vás aj prekvapenie.

Meno organizátora: Obecný úrad a Občianske združenia v obci
Dvor s rybacími pochúťkami rok 2014 - pohľad na účastníkov BRDFotogaléria a remeselné náradia - r.2014Fotografie a potreby pre domácnosťBrehy v znamení dúhyPohľad na hrnčiarsky dvorSpomienky na BRD 6 ročník
Pridať fotografie
Podobné podujatia