Cestovateľský festival Cestou necestou v Žiline

Podujatie Žilina

Cestovateľský festival Cestou necestou v Žiline

Cestou necestou v Žiline s 11 cestovateľskými prezentáciami plnými dobrodružstva

ŠTVRTOK 16.11.2017
18:00 Martin Hesko a Matej Mego - Na Liberte k Čiernemu moru
V roku 2016 sa partia kamošov rozhodla prejsť na starých jednoprevodových Libertách zo Slovenska cez Maďarsko, Rumunsko, Moldavsko, Podestersko až na Ukrajinu k Čiernemu moru. Troch chalanov na Libertách doprevádzalo auto s fototechnikou, s ktorou sa nám podarilo natočiť vyše 20 hodín materiálu počas 15 dní a následne z toho zostrihať 42 minútový film.

19:10 Tomáš Šmátrala - Dobrovolníctvo na Sumatre - Návrat k prirodzenosti
Rozprávanie o dobrovolníctve v tropických daždových pralesoch na Sumatre a o čistení pláží priľahlých ostrovov v Indonézii.
Pomoc pri ničení pytliackych pascí a ochrane ohrozených druhov zvierat ako sú tigre,slony a orangutani sumatránsky.
Život meniaca skúsenosť,človek si až tam uvedomí,ako málo naozaj
potrebuje k životu a pripomenie si skutočné hodnoty,akými sú zachovanie pôvodnej prírody a divokých zvierat.
Večerné zaspávanie pri hmyzích symfóniach a ranné prebúdzanie sa za zvukov pralesného vtáctva a opíc,pitná voda v riekach,žiadna zbytočná elektronika ,to všetko môžete zažiť aj vy,príďte sa dozvedieť viac.

20:20 prestávka

20:40 Peter Gregor - Irak - v srdci kolísky civilizácie
Staroveký Babylon, biblický Ur, Wadi as Salam - najväčší cintorín na svete, kde je pochovaných 5 miliónov ľudí. Vydajte sa s nami po stopách najstaršej civilizácie na svete, do Mezopotámie - dnešného Iraku, ktorý je perlou histórie a má pamiatky slávnejšie ako v Egypte. Aj napriek nestabilnej bezpečnostnej situácii je možné krajinu navštíviť. O svojich potulkách porozpráva milovník netradičných dobrodružstiev Peter Gregor.

PIATOK 17.11.2017 - Juhoamerický večer
18:00 Katarína Martinčeková - To najlepšie z roka v Južnej Amerike
Roztancovaná Brazília, čarovná Kolumbia, dych vyrážajúca Argentína a o tom, že Peru nie je len Machu Picchu. Spoznáte rozprávkové Valparaiso v Čile i magické Cabo Polonio v Uruguaji.

19:00 prestávka

19:15 Peter "Becko" Ondrejovič - Hory a pralesy Južnej Ameriky
Priblížim vám výber obrázkov a postrehov z niekoľkých desiatok ciest po krajinách Južnej Ameriky od chladného patagónskeho juhu až po tropický Venezuelský sever. Pôjde o prírodné šperky kontinentu popretkávané bežnými poznávačkami až po náročnejšie outdoorové a etno expedície.
(Dvojhodinová prezentácia)

SOBOTA 18.11.2017
13:30 Katarína Kožíková a Tomáš Kožík - K Gibraltáru cez Nordkapp
Začiatkom minulého leta sme do nášho kombíka zbalili pár handier, PC a foto výbavu, kempovaciu výbavu, nejaké zásoby jedla a vyrazili sme na cestu. Časový plán sme nemali žiaden. O itinerári sme mali iba hmlistú predstavu. Vedeli sme však, že chceme ísť k Gibraltáru cez Nordkapp. Ako to celé dopadlo? Kam sme sa dostali, čo sme videli, čo sme zažili, ako sme to prežili a koľko sme pri tom minuli? Odpovede na tieto zásadné otázky prinesie naša prezentácia.

15:00 prestávka

15:15 Lubo Jurík - 3 roky digitálneho nomáda v ďalekej Ázii
Za posledné 3 roky som žil 12 mesiacov na Taiwane, 12 mesiacov v Thajsku, 3 mesiace v Južnej Kórei, 3 mesiace v Malajzii, 1 mesiac na Srí Lanke, 1 mesiac na Filipínach a cestoval som aj v Singapúre, Hong Kongu či Japonsku. Za posledných 7 rokov som mal vzťahy iba s dievčatami z ázijských krajín, o čom som nedávno publikoval aj knihu. Za ten čas som získal mnoho zábavných či šialených zážitkov, ale taktiež aj množstvo vedomostí o tom, ako v ázijských krajinách žijú domáci, ako sa správajú k cudzincom či ako vnímajú medzinárodné a medzirasové vzťahy.

16:15 Jana Hromníková - Omán – Wadi, neWadi
Chceli sme si užiť pokoj a relax v krajine, ktorá vonia kadidlom. Ale všetko bolo inak – omylom sme liezli na najvyššiu horu Ománu, preskúmali dno ománskeho Grand Canyonu, bojovali s pieskom večnej púšte, utopili elektroniku v skalnom jazierku, hľadali teplú vodu v skalách, pozreli si ostrov ľudožrútov a našli dôkaz spojenia Ománu s Madagaskarom. Omán nám učaroval, možno dostane aj vás.

17:15 prestávka

17:45 Cástor Sánchez - Čo ti v Kolumbii hrozí a neminie ťa
Promo heslo Kolumbie je: "Jediné riziko je, že nebudeš chceť odísť". Kolumbia je posledná neobjavená krajina v Latinskej Amerike. Situácia v 80. a 90. rokoch bola naozaj kritická. Dnes je realita úplne iná.
(Kolumbíjčan hovorí o svojej krajine po slovensky..)

19:00 Marta a Matej Dumanovci - Ako sa nezabiť na svadobnej ceste
12 krajín, 8 mesiacov, 2 ľudia. Úspechom nie je stráviť medové týždne v romantickom opojení, ale nezabiť sa. A vrátiť sa domov. Spolu. A nerozviesť sa. Aj vďaka ľuďom, ktorí otáčajú vnímanie podstatných a nepodstatných vecí naruby. O ceste Južnou Amerikou, Čínou a Áziou až naspäť na Slovensko vám porozprávajú Marta a Matej.

20:30 prestávka

20:45 Ľubica Burianová - Same same, but different - okruh JV Áziou
Splnený cestovateľský sen - bodka za študentským životom. 5 týždňov, 4 krajiny východnej Ázie, približne 6000 prejdených km najrozličnejšími dopravnými prostriedkami (lietadlom, autobusom, autom, minivanom, loďou i malými loďkami, motorkou, tuk-tukom, bicyklom, pešibusom :) ).
Plávajúce trhy v Bangkoku, najväčší chrámový komplex sveta Angkor Wat v Kambodži, prírodná rezervácia pre slony v dôchodku na východe Kambodže, pozorovanie posledých žijúcich sladkovodných delfínov v Mekongu v mestečku Kratie, Cu Chi tunely v blízkosti Hočiminovho mesta na juhu Vietnamu, lampionové mestečko Hoi An v strede Vietnamu, Halong Bay (Dračie zuby) - jedna z najkrajších zátok sveta, vysokohorské mestečko Sapa obývané najfarebnejšími národnostnými menšinami, čarovné mestečko Luang Prabang v Laose, Gibbon Experience a omnoho viac. :)

VSTUPNÉ:
- štvrtok alebo piatok: 6€ v predpredaji i na mieste
- sobota: 8€ na predpredaj / 10€ na mieste / 6€ na mieste po 17:00 (ak to dovolí kapacita)
- 3 dňový lístok: 14€ v predpredaji / 17€ na mieste
*študenti a dôchodcovia si budú môcť kúpiť lístky za cenu predpredaja aj na mieste (ak to kapacita dovolí).
PREDPREDAJ: https://predpredaj.zoznam.sk/sk/listky/12591/cestovatelsky-festival-cestou-necestou--zilina

Precestoval si niečo zaujímavé?
Prezentuj: www.cestounecestou.sk/bud-sucastou/prezentuj/

Rád by si pomáhal ako dobrovoľník?
Viac na: www.cestounecestou.sk/bud-sucastou/dobrovolnik/

Pozri si záznamy z festivalu a prihlás sa do odberu videí na: https://www.youtube.com/c/CestounecestouSk

Miesto konania podujatia: Stanica Žilina-Záriečie, Závodská cesta 3, Žilina
Vstupenky: https://predpredaj.zoznam.sk/sk/listky/12591/cestovatelsky-festival-cestou-necestou--zilina
Dátum začiatku podujatia: 16. Novembra 2017 18:00
Dátum ukončenia podujatia: 18. Novembra 2017 20:00
Pravdepodobné súradnice: 49.2184N 18.731E

Prípadné zmeny si preverte na webe podujatia Cestovateľský festival Cestou necestou v Žiline

Meno organizátora: OZ Cestou necestou
Fotografie
Podobné podujatia