Czech this book: V chapadlech murmuru

Podujatie Bratislava

Séria eventov CZECHO MECHO už 10 rokov prináša slovenskému publiku to najpodstatnejšie z českej kultúry v oblasti literatúry, hudby a dizajnu. Multižánrový projekt občianskeho združenia literarnyklub.sk a Českého centra v Bratislave, založený Lenkou Zogatovou a Ferčim Malíkom v roku 2013, prepája českých a slovenských umelcov. Dokazuje pritom, že puto, ktoré naše krajiny spája nemusí byť len nostalgické, ale aj progresívne, podnetné a osviežujúce. 


 

Už 13. apríla sa v rámci CZECHO MECHO Czech this book predstaví Jan Bělíček, autor V chapadlech murmuru (Jak číst literaturu krize).


 

Keď literárny kritik a novinár Jan Bělíček rozmýšľal, aké slovo najlepšie vystihuje súčasnú dobu, napadol mu zvláštny výraz, anglicizmus "murmur", opisujúci neurčitý zvuk, šum, mrnčanie. Práve murmur je podľa autora metaforou nejasne vyjadreného nesúhlasu a frustrácie alebo prekrikovania nesúhlasných strán spoločnosti. Ako na tento murmur reaguje súčasná literatúra? O tom, ako sa podľa neho prejavuje globálna kríza postihujúca komunikáciu a empatiu, aj to, čo chápe pod pojmom globálna literatúra a ako v dielach súčasných autorov hľadať odpovede na otázky genderu, úzkosti či rasy, bude diskutovať Jan Bělíček 13. apríla o 19:00 v priestoroch Rómerovho domu. Podujatie moderuje Martin Makara.


 

 

Diskusia je súčasťou série podujatí Czecho Mecho, ktoré pripravil Literarnyklub.sk.

Cykly podujatí podporuje hlavný partner Fond na podporu umenia a LITA, autorská spoločnosť. Mediálnym partnerom podujatia je angažovaný mesačník Kapitál.

 

 

Meno organizátora: literárnyklub.sk
Fotografie
Podobné podujatia
MAMMA MIA!
Overené podujatieMAMMA MIA!
Divadlo Nová scéna, Bratislava
BONVIVÁN
Overené podujatieBONVIVÁN
Divadlo Nová scéna, Bratislava
HRA PRE DVOCH
Overené podujatieHRA PRE DVOCH
Divadlo Nová scéna, Bratislava