Deň železnice

Podujatie Nová Bystrica

Deň železnice
Pridať do môjho kalendára
Podujatia pre deti, Remeslá, Zvyky a tradície
Ďalšie podujatia v meste Nová Bystrica

Deň železnice

Kysucké múzeum, organizácia v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja, pozýva všetkých nadšencov lesných železníc, ale aj širokú verejnosť 9. júla 2023 na podujatie Deň železnice.
Pre návštevníkov sme pripravili sprievodný program, počas ktorého budú prebiehať ukážky pribíjania železničných klincov, kreslenie vláčikov, premietanie filmov o HLÚŽ a folklórne vystúpenie.
Historická lesná úvraťová železnica (HLÚŽ) tvorí organickú súčasť Múzea kysuckej dediny v Novej Bystrici – Vychylovke. Je zachovanou a funkčne obnovenou časťou bývalej Kysucko-oravskej lesnej železnice (KOLŽ), ktorá vznikla v roku 1926 spojením lesných železníc vybudovaných v roku 1915 – 1918, kysuckej – z Oščadnice do Chmúry (Nová Bystrica, časť Vychylovka) a oravskej – z Lokce do Erdútky (terajšej Oravskej Lesnej). Spojenie oboch železníc sa uskutočnilo vybudovaním spojovacej trate z Erdútky do Chmúry.
Po spojení dosiahla celková dĺžka KOLŽ vyše 110 km, z toho 61 km hlavnej trate, zbytok tvorili odbočky, ktoré sa budovali, rušili, predlžovali alebo skracovali podľa potreby odvozu vyťaženého dreva. Prevádzka na KOLŽ bola ukončená na konci roku 1971 z dôvodu jej zrušenia a okrem 8 km dlhého úseku Chmúra – Tanečník, v ktorom sa nachádzal cenný úvraťový systém, bola ostatná trať demontovaná. Pomocou úvraťového systému sa prekonávalo väčšie prevýšenie (217,69 m) na pomerne krátkom úseku (vzdušná vzdialenosť 1500 m). Úvraťový systém HLÚŽ je jeden z dvoch, ktoré sa do súčasnosti zachovali v Európe.
Program:
9.30- 17.00 hod.
Jazdy na Historickej lesnej úvraťovej železnici
Premietanie filmu o Historickej lesnej úvraťovej železnici
Fotenie s výpravcovskou čiapkou a výpravkou na drezine „Motorko“
Tvorivé dielne: kreslenie vláčikov v Detskom kútiku 9.30 – 14.00 hod.
Ukážky pribíjania železničných klincov
12.00 hod.
Prednášky: Dušan Lichner: Železnice známe a zabudnuté
Vladimír Homola: História Kysucko-oravskej lesnej železnice
13.15 – 13.50 hod.
Folklórne vystúpenie ĽH Kysucká muzička pri Stanici Skanzen
14.30 a 15.30 hod.
Ukážka gelbovania dreva ( ručného nakladania na oplenové vozne) Stanica Chmúra
15.00 hod.
Hrajúca a spievajúca železnica s ĽH Kysucká muzička
Počas nedeľného podujatia budú v prevádzke iba dieselové lokomotívy.
Všetkých srdečne pozývame!

Fotografie
Podobné podujatia