DUF ART po stopách ukrytého Gelnického hradu

Podujatie Spišská Nová Ves

DUF ART po stopách ukrytého Gelnického hradu

Nad mestom Gelnica sa kedysi vypínal pyšný hrad, ktorý bol svedkom mnohých historických udalostí. V 16. storočí hrad patril kráľovi Jánovi Zápoľskému. Podľa legendy na Gelnickom hrade žila jeho matka pani Hedviga. Zápoľský však nebol jediným vládcom Uhorska, časť šľachty si totiž za panovníka zvolila Ferdinanda Habsburského. Na Ferdinandovu stranu sa pridalo i mesto Gelnica a spolu s cisárskymi vojakmi obliehali hrad.

V piatok 23. 9. 2016 opäť ožije divadelný festival pod názvom DUF-ART. Projekt Spišského osvetového strediska sa uskutoční v spolupráci s Galériou umelcov Spiša a Mestom Spišská Nová Ves.
Galéria umelcov Spiša je miesto, ktoré sa na chvíľu premení na divadelné dosky a ponúkne unikátny umelecký zážitok. Na nádvorí spomínanej budovy sa odohrá divadelné predstavenie z tajomnej histórie mesta Gelnica a tento ročník sa tematicky zameral na povesť o ukrytom poklade v studni na Gelnickom hrade, ktorej atmosféra ožije aj vďaka talentovaným ochotníkom z Divadla teatrálnej skratky, s ktorými sa môžu návštevníci preniesť do minulosti a zažiť kúsok tejto histórie Dolného Spiša.

„Povesť vraví, že tesne pred dobytím hradu dala pani Hedviga nahádzať do hradnej studne všetok poklad, aby sa nedostal do rúk cisárskym vojakom a Gelničanom. Napokon aj sama do studne skočila. Hrad bol napokon dobytý a neskôr cisár Ferdinand porazil i Jána Zápoľského. Po jeho porážke cisár a kráľ Ferdinand I. Habsburský daroval hrad Turzovcom, ktorí podporovali jeho vládu. Turzovci dali hrad zväčšiť a obnoviť. No, keď v roku 1636 zomrel posledný mužský potomok rodu, kráľ daroval hrad Csákyovcom. Následkom rôznych povstaní a toho, že sa majitelia o hrad nestarali, hrad chátral a rozpadával sa. Jeho koniec nastal vďaka rozhodnutiu mesta, že materiál z hradných múrov má byť použitý na stavbu novej radnice. Ostatok hradu mal byť strhnutý. Gelnický hrad prestal existovať. Prežila len povesť o ukrytom poklade, ktorý, mimochodom, ešte stále nikto nenašiel“, približuje režisér hry Peter Karpinský.

Divadelné predstavenie Poklad Gelnického hradu si môže verejnosť pozrieť v Galérii umelcov Spiša v Spišskej Novej Vsi – Zimná 46 v piatok večer 23. 9. 2016 o 19:00 hod. a predstavenia pre školy sa uskutočnia dopoludnia. Vstup na podujatie je voľný a kapacita miest je obmedzená.

Fotografie
Podobné podujatia
Perníková chalúpka
Overené podujatiePerníková chalúpka
Spišské divadlo, Spišská Nová Ves
MÁŠA A MEDVEĎ
Overené podujatieMÁŠA A MEDVEĎ
Dom kultúry Mier, Spišská Nová Ves
TICHÁ NOC
Overené podujatieTICHÁ NOC
Historická radnica, Košice
1. Letný GEMER FEST 2024
Overené podujatie1. Letný GEMER FEST 2024
Futbalový štadión, Rožňava