EXPEDIČNÁ KAMERA 2019

Podujatie Ružomberok

EXPEDIČNÁ KAMERA 2019

Kino Kultúra vás pozýva na filmový festival Expedičná kamera 2019: celovečerné premietanie najlepších cestovateľských a expedičných filmov o dobrodružstve, divokej prírode, extrémnych zážitkoch a športoch.

Festival sa koná vo viac ako 200 slovenských a českých mestách. Príďte si užiť adrenalín a spoznať nové krajiny.

Program festivalu:
18:00 – OTVORENIE EXPEDIČNEJ KAMERY

18:05 – MATSÉS / ČR, 45 min., Réžia: M. Haluza, ČV
Je dnes ešte vôbec možné zažiť naozajstné dobrodružstvo, tak ako za starých čias a len s papierovou mapou v ruke? Aké to je, keď sa otec s dcérou na vlastnú päsť vydajú na peruánsko - brazílsku hranicu až do vnútra Amazónie ku kmeňu Matsés, čeliacemu tlaku civilizácie a ťažobných spoločností? Matsés je film, ktorý vás chvíľu inšpiruje a dojme, chvíľu vám behá mráz po chrbte.

18:50 – STUMPED / USA, 25 min., Réžia: C. Wright, T. Keating, ČT
Maureen je lezkyňa. Býva v Colorade a miluje zvieratá, nezdravé jedlo a spanie v aute. A okrem toho má tiež lezecký projekt. Chystá sa vyliezť cestou Days of Future Past obtiažnosti 8+ (UIAA). Lenže talent nie je všetko a Mo zisťuje, že na sebe bude musieť pracovať omnoho viac, ako bola doposiaľ zvyknutá. Že bude musieť poslúchať trénera, posilovať, zmeniť životosprávu a trochu menej sa flákať, a na to je Mo až moc tvrdohlavá, takže je to boj. Áno a mimochodom, Mo nemá jednu ruku.

19:20 – TUPENDEO / Švajčiarsko, 26 min., Réžia: H. Ambühl, ČT
Stephan Siegrist sa s parťákom Thomasom Senfom vydáva v roku 2015 na prvovýstup na horu Tupendeo v oblasti Kašmíru v indických Himalájach. Nález lezeckého materiálu tesne pod vrcholom im odkrýva príbeh expedície z roku 1992. Miestni si len matne vybavujú akúsi tragickú udalosť – pre horolezca Jonathana Bambera bol adrenalín denným chlebom a práve vrchol Tupendeo mal byť ďalšou výzvou a ďalším zdolaným vrcholom. Lenže osud to chcel inak a kúsok pod vrcholom došlo k fatálnej nehode. Boj o vrchol sa pre Jonathana v sekunde stal bojom o život a nekonečným čakaním na zľutovanie.

19:50 – PRESTÁVKA

20:00 – KROKY NA HRANE / SR, 42 min., Réžia: V. Bendík, SV
Behanie je moderné. Všetci beháme. Beháme pre radosť, aby sme schudli, aby sme boli najlepší. Boli ale doby, kedy bol beh formou úteku. Kto utiekol, prežil. Skupina slovenských ultrabežcov sa vydáva po stopách Rudolfa Vrbu a Alfreda Wetzlera, ktorí v roku 1944 utiekli z pekla koncentračného tábora v Osvienčime a absolvovali 170 km dlhú cestu do Žiliny, aby podali svedectvo o systematickom vyvražďovaní Židov. Viac než kopce a vzdialenosť tentokrát ale na ceste bolia spomienky.

20:45 – WAIAU / Nový Zéland, 13 min., Réžia: S. Waterhause, ČT
Jazdievali sme na vodu s gitarou. Na bicykli sme vozili brašne také ťažké, že sa bicykel nedal zdvihnúť do vlaku. Ale to už dnes neplatí. Viete, čo je to packraft? Je to nafukovacia loď, ktorá je taká ľahká, že ju jednoducho zložíte a hodíte na chrbát.  A viete, čo je to bikepacking? Moderné pomenovanie minimalistického cestovania na bicykli. Partia troch dobrodruhov, jedného fotografa a filmára vyrazila na 300 km dlhú šesťdňovú cestu bez akejkoľvek podpory. Naplánovali výpravu spájajúcu divoké rieky a prírodné cyklotraily v takmer nedotknutej divočine Nového Zélandu. Aby toho nebolo málo, len mesiac pred odjazdom ich ničivé zemetrasenie núti meniť plány a to im odkrýva možnosti objaviť novú krajinu.

21:00 – DIVIDED / GB, 39 min., Réžia: L. Craigie, R. Cotter, ČT
Z Kanady do Mexika môžete ísť pohodlne autom. Lenže je to 4 a pol tisíc kilometrov, takže je pohodlnejšie trebárs letieť. Rickie a Lee ale pôjdu na bicykli. Obe spája láska k cyklistike a v sedle bicykla už obidve zažili kadečo. Tentokrát čelia riadnej výzve – pretekom Tour Divide naprieč Severnou Amerikou. Behom dlhej cesty si siahnu na naozajstné dno, ale nezastavia ich ani porcie kilometrov, ani bolesť, smútok a komáre, a dokonca ani strach zo zlyhania. Pretože niekedy je zlyhanie to najlepšie, čo vás na ceste môže stretnúť.

21:45 – KONIEC EXPEDIČNEJ KAMERY

Fotografie
Podobné podujatia