Filmový festival Ekotopfilm - Envirofilm 2017

Podujatie Košice

Košice - Filmový festival Ekotopfilm - Envirofilm

Filmový festival EKOTOPFILM – ENVIROFILM prichádza opäť do Košíc.

Naším posolstvom je environmentálne vzdelávať a pozitívne meniť správanie ľudí k našej planéte, prostredníctvom filmov a sprievodných diskusií. Dbať na ochranu životného prostredia je v dnešnej dobe viac ako potrebné.

Festival otvárame doobeda programom pre deti s vopred dohodnutými základnými a strednými školami.

Podvečer sme tu pre verejnosť. Okrem jedinečných dokumentárnych filmov z celého sveta vám prinášame program "mimo plátna", kde diskutujeme s našimi hosťami na aktuálne témy.

Nájdete nás v Kasárňach Kulturparku. U nás máte vstup ZADARMO! Zoberte kamošov, príbuzných a príďte nás pozrieť. Tešíme sa na vás! :)

>>>Program:

>>UTOROK 17.10.2017 | SÁLA A

16:00 : ŽIVOT V OBLAKOCH
Ako na Noemovej arche plávajúcej časom, prežívajú v Tatrách kamzíky spolu s ďalšími obyvateľmi arktickej prírody už viac ako desaťtisíc rokov. V tomto vysokohorskom prostredí, ktoré je polovicu roka pokryté snehom, je človek dodnes len príležitostným hosťom. Aj vďaka tomu sú Tatry stále jedinečným ostrovom divokej prírody. Život v oblakoch je plný protikladov. Krehké kamzíčatká akoby ani nepatrili do tohto drsného prostredia.

17:00 : OCEÁNY: ZÁHADA ZMIZNUTÝCH PLASTOV
99% plastov by malo v oceánoch plávať, ale sú preč. Hoci zoberieme do úvahy plasty, ktoré vyplavilo more na pláže, či plasty, ktoré sú v zajatí arktického ľadu, milióny ton sú jednoducho fuč. A keďže plasty sa nikdy celkom nerozložia, štiepia sa na čoraz menšie čiastočky, ktoré sú až neviditeľné a stanú sa z nich mikroplasty. Čo sa s nimi deje je skutočnou záhadou. Vedci sa vydali na misiu za mikroplastmi.

18:00 : MIMO PLÁTNA

19:00 : SPOMAĽOVANIE RÝCHLEJ MÓDY
Čo si obliekate? Z čoho sú vaše šaty? Viete aký je ich cyklus života? Aký je ich vplyv na našu planétu? Len málo z nás si to uvedomuje. Keď si kupujeme lacné „plastové“ odevy vieme, že nám skoro nič nevydržia, ale aj tak máme potrebu stále si ich kupovať. Prečo? Tzv. rýchla móda našej planéte tak veľmi škodí, a preto nutne potrebujeme alternatívu. Musíme spomaliť. Alex James sa vydáva na cestu za poznaním, s cieľom zistiť ako sme sa do tohto stavu dostali. A čo je dôležitejšie, čo môžeme s problémom urobiť. Dokáže niečo rýchlu módu spomaliť?

20:10 : BUDÚCNOSŤ NAŠICH MIEST
Film je video esej zaoberajúca sa minulosťou, súčasnosťou a budúcnosťou urbanizácie. Je kokteilom osobného dobrodružstva, využitia internetu a ľudí v rôznych krajinách. Nájdeme v ňom rozhovory s urbanistami – filozofmi ako sú napríklad Edward Glaeser, Carlo Ratti, a Janette Sadik-Khan. Filmár Oscar Boyson cestuje po celom svete a skúma najnovšie trendy, perspektívy a aktérov ovplyvňujúcich naše mestá.

20:30 : GANGA: SVÄTÁ (ZNE)SVÄTENÁ RIEKA
Film plynie po prúde najsvätejšej a zároveň najzatracovanejšej rieky sveta – Gangy. V roku 2013 sa vydali režiséri Jake Norton a Pete McBride na cestu od jej prameňa až po ústie dokumentujúc jej nespútanú krásu a boj o prežitie. Je to príbeh rieky s jej dichotómiou a zložitosťou. Je príbehom rieky, ktorú uctieva miliarda ľudí. 500 miliónov ľudí je na nej závislých. Je zdrojom života a inšpirácie, ako aj smrti, znečistenia a tragédie.

>>UTOROK 17.10.2017 | SÁLA B

16:00 : KANÁRSKE OSTROVY – SVET OHŇOVÝCH HÔR
Jedno z najprebádanejších súostroví našej planéty. A predsa tak nepoznané v jeho rôznorodosti a krehkej sieti života na pevnine a v oceáne. To sú Kanárske ostrovy, izolované súostrovie v Atlantickom oceáne severovýchodne od afrického pobrežia. Každý ostrov je jedinečný, ale ako celok majú všetky vlastnosti malého kontinentu, ktorý dáva život jednej z najbohatšej škály endemických druhov našej planéty.

17:00 : ARZÉN – TICHÝ ZABIJAK
Asi 20 rokov po medzinárodnom rozruchu okolo pitnej vody, ešte stále pije 20 miliónov ľudí z Bangladéša, najmä vidiecke obyvateľstvo, kontaminovanú vodu. Bangladéšske zdravotníctvo problém kontaminovanej vody arzénom vo veľkom ignoruje. Nemecký vedec Andreas Kaper a jeho tím sa zaoberá problémom už celé roky. Skúmajú miestne zdroje vody a preverujú ryžové výrobky z Ázie.

17:35 : ATÓMKA/GENPATSU
Lenin život vytvoril zvláštnu paralelu medzi dvoma nukleárnymi katastrofami. Keď mala šesť rokov, stretla deti z Černobyľu. Po nešťastí vo Fukušime v roku 2011 bojovala s myšlienkou, že v Japonsku sa stalo niečo podobné. Jej dokumentárny film zobrazuje strach ľudí a neistotu v oblasti bezpečnosti jadrových elektrární. Mapuje situáciu jeden rok po Fukušime a ukazuje, že problémom nie je iba samotná radiácia.

18:20 : DIEVČA A TAJFÚNY
V roku 2013 zasiahol Filipíny ničivý tajfún Haiyan. Mnohí experti sú presvedčení, že takéto klimatické katastrofy budú čoraz častejšie z dôvodu globálneho otepľovania. Šestnásťročná Marinel sa rozhodla svoje rodné súostrovie zachrániť. Chodí do škôl a robí osvetu o rizikách klimatických zmien. Spolu s ňou prechádzame zdevastovanou krajinou a stretávame sa s ľuďmi, ktorí odmietajú len tak sedieť a nič nerobiť pre ochranu svojho súostrovia.

19:20 : MEGETI – STRATENÝ AFRICKÝ VLK
Dojemný príbeh osamotenej etiópskej vlčice Megeti, ktorá stratila svoju svorku a je vydaná napospas osudu. Putuje Etiópskou vysočinou až do momentu, kedy sa dobrodružný príbeh mení na drámu. Strecha Afriky je domovom posledných etiópskych vlkov. Obývajú úchvatnú krajinu, ktorá leží 4000 metrov nad morom. Život tohoto vysoko ohrozeného druhu je skutočne pozoruhodný.

20:15 : MORE ZNAMENÁ ŽIVOT
Mladá filmárka Julia Barnesová, inšpirovaná filmom Roba Stewarta „Revolúcia“, sa vydáva na cestu okolo sveta a snaží sa nájsť spôsob ako zachrániť najdôležitejší ekosystém pre náš život, ktorým je oceán. Pretože jeho okyslenie stúpa a populácie rýb ubúdajú, snaží sa nás vyburcovať k zmene tým, že nám ukazuje pravdu, otvára nám oči o nádhere sveta koralových útesov, zavedie nás do srdca environmentálneho hnutia, predstaví nám zanietených vedcov, aktivistov a bádateľov, ktorí sa s nami podelia o množstvo príležitostí, kde sa môžeme realizovať, aby sme sa stali hrdinami, ktorých naša planéta tak veľmi potrebuje.


>>STREDA 18.10.2017 | SÁLA A

16:00 : CHROBÁKY – MALÍ SUPERHRDINOVIA PRÍRODY
Je hmyz škodcom? Zamyslite sa. Vizuálne ohromný vedecko-populárny dokument predstavuje drobných géniov z ríše hmyzu a ich pomoc pri riešení najväčších vedeckých a inžinierskych problémov – od stavby ľahších a pevnejších konštrukcií až po pestovanie tkaniva na transplantačné účely a boj so superbaktériami.

17:00 : DOJEDZ TO: PRÍBEH O PLYTVANÍ JEDLOM
Všetci radi jeme. Milujeme kuchárske programy v televízii, časopisy o varení a blogy o dobrom jedle. Ale ako je to možné, že takmer 50% nášho jedla končí ako odpad? Filmári a gurmáni Jen a Grant sa ponoria do sveta odpadkov z farmy, obchodov, až po ten ich z vlastnej chladničky. Filmový príbeh spojí pri jednom diskusnom stole farmárov, inšpiratívne organizácie a spotrebiteľov. Príbeh je výchovný a zároveň „chutne“ zábavný.

18:00 : MIMO PLÁTNA

19:00 : MAGICKÁ DIVOČINA - ISLANDSKÝ NÁRODNÝ PARK VATNAJÖKULL
Mladý národný park je plný superlatívov. Dettifoss je jeden z najväčších vodopádov kontinentu. Ľadovcový ľad na najaktívnejších sopkách siaha do výšky 900 metrov. Stretáva sa tu horúca láva a hrubý ľad. Krajina je v neustálom pohybe. Národný park, založený v roku 2008, je jedným z najmladších a najfascinujúcejších parkov sveta.

20:00 : SOM NA VINE?
Sigbjørn (24) má plné zuby svojej zeleno zmýšľajúcej rodiny, ktorá ho neustále kritizuje za konzumný spôsob života, až sa nakoniec rozhodne, že sám na vlastnej koži zistí, či je udržateľný spôsob života možný a má vôbec zmysel.

20:35 : MYSLIEŤ AKO VEDEC: GORONGOSA
V šesťdesiatych rokoch bol Národný park Gorongosa jedným z najlepších afrických parkov. Jeho slogan znel: „Tam kde nechal Noe svoju archu“. No 30 rokov trvajúca vojna v Mozambiku mala na park devastačný vplyv. Park Gorongosa bol v epicentre konfliktu. 95% živočíchov bolo zabitých kvôli jedlu pre vojakov alebo kvôli slonovine, z ktorej sa financovali zbrane. Vojna sa skončila a skupinka vedcov, ochranárov prírody a miestnych obyvateľov sa snaží o obnovu tohto jedinečného miesta.

20:40 : DESTINÁCIA: MARS
Preteky o to, komu sa ako prvému podarí vkročiť na červenú planétu sú v plnom prúde. Investujú sa miliardy. Testujú sa rakety. Ako sa tam dostaneme? Ako Mars zmeníme? Mali by sme? Vydávame sa na ďalekú expedíciu alebo nás čaká veľké rozčarovanie? Film je predovšetkým vedecko-populárnym dokumentom prerozprávaným príbehmi mužov a žien, ktorí zasvätili svoje životy ceste, ktorá sa zapíše do dejín rovnako ako objavné cesty Kolumba či Magalhãesa.

>>STREDA 18.10.2017 | SÁLA B

16:00 : ŽIJEM DUNAJOM
Dokumentárny film "ŽIJEM DUNAJOM" stvárňuje rieku Dunaj cez autora filmu prostredníctvom jeho subjektívneho pohľadu. Film dáva tomuto dokumentu tvár emotívneho príbehu. Hľadá pravé hodnoty tejto rieky vo všetkých prírodných aspektoch. A nachádza ich v unikátnych záberoch prírody. Poukazuje na pravé hodnoty Dunaja, ktoré spočívajú v pozostatkoch pôvodných prírodných fragmentov a nie v novodobých výtvoroch človeka. Režisér úpenlivo hľadá ten obraz krajiny, uložený v hlave, ktorým žil z rozprávania svojich predkov. Našiel miesta plné života, ale stále hľadá obrazy pôvodného, starého života Dunaja...

17:00 :KLIMATICKÁ ZMENA V SUPERMARKETE
Dopad klimatických zmien je už citeľný, aj v našich supermarketoch. Už dnes sú príčinou neúrody suchá, prívalové dažde a škodcovia. Zvlášť káva je na ne veľmi citlivá a je vážne zasiahnutá. Dokument zisťuje, ktoré ďalšie produkty sa menia, a čo nás čaká v budúcnosti.

17:35 : MORE ŽIVOTA
Dokumentárny film, ktorý sa zamýšľa nad dôležitosťou morských druhov pre život na Zemi. Príznačná krása svetových morských ekosystémov si zaslúži našu úctu a ochranu. Môžete nahliadnuť do chránených území na celej planéte. Film poukazuje aj na hlavné príčiny, ktoré dohnali tisíce druhov až na pokraj vyhynutia.

18:35 : NAJVÄČŠIE TALENTY PRÍRODY: UMENIE ZVÁDZANIA
Život je plný magických momentov. Niektoré sú naozaj výnimočné. Zvodný pohľad, neodolateľný pohyb či sexy znamenie. V ríši živočíchov si každý druh hľadá svojho vyvoleného či vyvolenú podľa vlastného flirtovacieho kódu. Úspech je zaručený jedine vtedy, keď zvodca urobí všetko tak ako sa patrí a uplatní svoje umenie zvádzania. Niektoré tance a predstavenia sú skutočnou pastvou pre oči, a môžeme si ich plne vychutnať vďaka spomaleným záberom.

19:30 : SLOBODA POD NÁKLADOM
S krošňou na chrbte sa brodia v snehu, odolávajú búrke i víchrici. Zásobujú vysokohorské chaty za každého počasia. Odhaľme poznanie najstaršej generácie tatranských nosičov. Možno sa dozvieme niečo viac aj o vlastnom náklade a možno pochopíme, prečo v Tatrách ostali nosiči poslednými mohykánmi na európskom kontinente.

20:35 : SVETIELKA ZEME
Pôsobivé a magické svetielkovanie hmyzu, svätojánskych mušiek a planktónu je známe pod pojmom bioluminiscencia, čiže svetlo, ktoré vyrobí živý tvor. Ale prečo ho tieto živočíchy produkujú? Už celé storočia sme ohromení touto krásou a záhadou. Po prvýkrát v histórii začíname poodhaľovať závoj tajomstva živých svetielok. Sir David Attenborough bude naším sprievodcom a prevedie vás svetom ako sám vraví „celkom odlišným ako je ten náš“.

Viac info na : http://www.ekotopfilm.sk/kosice

www.ekotopfilm.sk

Miesto konania podujatia: KASÁRNE/KULTURPARK, Kukučínova 2, Košice
Vstupenky: http://www.ekotopfilm.sk/
Dátum začiatku podujatia: 17. Októbra 2017 16:00
Dátum ukončenia podujatia: 18. Októbra 2017 21:30
Pravdepodobné súradnice: 48.7141N 21.2564E

Prípadné zmeny si preverte na webe podujatia Košice - Filmový festival Ekotopfilm - Envirofilm

Meno organizátora: Ekotopfilm SK
Fotografie
Podobné podujatia