Folklórny Festival Východná 2024

Podujatie Východná

Folklórny Festival Východná 2024

Prvý júlový víkend v obci pod Kriváňom bude tradične patriť Folklórnemu festivalu Východná. 69. ročník vrcholnej prehliadky slovenského folklóru sa bude konať od štvrtka 4. júla do nedele 7. júla.

Leitmotívom 69. ročníka Folklórneho festivalu Východná tradície v pohybe chcú organizátori nadviazať na predchádzajúci ročník. Zdôrazniť dynamiku folklórnej tradície, ktorá sa neustále vyvíja a prispôsobuje novým podmienkam a mladším generáciám. Ani tradičná kultúra nemôže byť ostrovom, ktorý ustrnie uprostred zmien a vývoja nášho bytia. Tradície v pohybe chcú byť svedectvom doby. Chcú spájať nielen prezentáciu tradičných prvkov slovenského folklóru, ale poskytnúť priestor aj na vyjadrenie nových, modernejších foriem a prístupov k spracovaniu pôvodného materiálu. Ak má byť tradícia živá aj v nových pokoleniach, musí vnímať aj potreby mladej generácie a čerpať z jej energie pri udržiavaní svojej hodnotovej podstaty.

Folklórny festival Východná 2024 chce inšpirovať a motivovať mladú generáciu tvorcov a interpretov, ale aj divákov, poslucháčov a návštevníkov k oceňovaniu a aktívnemu zachovávaniu tradičného folklóru. Chceme podčiarknuť význam a krásu ľudového umenia vo všetkých jeho podobách i jeho životodarnosť a schopnosť prispôsobiť sa novým podmienkam i novým generáciám nositeľov a podporovateľov.

Folklórny festival Východná organizuje Národné osvetové centrum, štátna príspevková organizácia Ministerstva kultúry SR, ktorá podporuje rozvoj kultúrnych, osvetových a umeleckých aktivít v miestnych a regionálnych podmienkach. Spoluorganizátorom je obec Východná. Festival je najstarším a najrozsiahlejším podujatím na Slovensku v oblasti tradičnej kultúry, folklóru a folklorizmu a vrcholnou prehliadkou folklórneho hnutia.

Novinky, aktuálne informácie o programe Folklórneho festivalu Východná 2024 budú postupne uverejňované na festivalvychodna.sk a na sociálnych sieťach festivalu.

od 8€

Začiatok podujatia: 04.07.2024
Koniec podujatia: 07.07.2024
Fotografie
Podobné podujatia